fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

O improvizație de 100 de milioane de euro: cel mult 7% din călătorii de pe Aeroportul Otopeni pot folosi trenul special din Gara de Nord la orele de vârf

Mult așteptatul tren care face legătura între Gara de Nord din Capitală și Aeroportul Otopeni, și care ar urma să fie pus în funcțiune lunile… Mai mult

17.09.2020

Chestiunea

Construcțiile după 7 luni, cu 20% peste nivelul din 2019. Totuși, la locuințe noi s-ar impune actualizarea taxării

Potrivit datelor comunicate de INS, pe primele 7 luni ale anului, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 18,1% în serie brută și cu 20%… Mai mult

16.09.2020

Europa

Indicii despre cum va arăta cadrul referitor la salariul minim în UE: “Salariile de dumping distrug demnitatea muncii” – Ursula von der Leyen.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, în discursul ei privind starea Uniunii Europene, că executivul de la Bruxelles va propune actul… Mai mult

16.09.2020

Evenimentul

Video Live: Starea Uniunii Europene prezentată de Ursula von der Leyen – textul integral atașat

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, prezintă miercuri, de la ora 10,00 ora României, primul său discurs privind Starea Uniunii în care va încerca… Mai mult

16.09.2020

Eșec prezentat ca o victorie: Pactul Ecologic merge mai departe fără Polonia. Momentele-cheie ale Consiliului UE

de Victor Bratu , 13.12.2019

După mai bine de 10 ore de discuții aprinse pe marginea Pactului Ecologic European, noii lideri europeni – președintele Consiliului, Charles Michel, și președintele Comisiei, Ursula von der Leyen – au recurs la artificii pentru a acoperi faptul că nu au putut convinge toate cele 27 de state membre să adere la ambițiosul plan de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Polonia, cea mai puternică economie din estul Europei, se ”sustrage” de la angajamentul de a respecta această țintă, fixată la începutul săptămânii de Ursula von der Leyen.

Ca să acopere acest eșec, ținând cont de faptul că deciziile Consiliului European se iau cu unanimitate, comunicatul oficial transmite informația că șefii de state și de guverne susțin acest obiectiv major trasat de Comisie dar, în același timp, acordă un ”răgaz de reflecție” Poloniei, urmând să rediscute problema la un nou summit, în iunie 2020.

Ce ar putea însemna, de fapt, răgazul acordat Poloniei

La prima vedere, pare că UE speră ca în următoarele 6 luni să poată convinge Polonia, eventual în baza unor concesii de natură financiară făcute acestui stat, să se alăture obiectivului climatic asumat de celelalte 26 de state.

Există însă și un posibil alt deznodâmânt: până în iunie 2020 ar putea să dispară conceptul de unanimitate în luarea deciziilor majore în UE. Nemulțumiri legate de faptul că actualele prevederi europene împiedică UE să adopte rapid decizii majore au fost exprimate de ceva timp, de Germania, Franța, Olanda sau chiar de fostul președinte al Comisiei, Jean Claude Juncker.

Blocajul înregistrat în Pactul ecologic redeschide practic la nivel european discuția legată de ”vitezele” Europei și de necesitatea de a modifica tratatele de funcționare.

Ce nu sesizează Polonia în acest moment este că, dacă se va ajunge la eliminarea conceptului de unanimitate în Consiliu, este foarte probabil ca cei care rămân în afara proiectului să nu mai poată beneficia, cel puțin în aceeași măsură ca cei care fac parte din proiect, de suportul financiar al UE în domeniu.

Poziția Poloniei explicată

Polonia are o industrie energetică bazată în majoritate pe exploatarea cărbunelui și producerea de energie în termocentrale. Transformarea acestor industrii în industrii verzi în următorii 30 de ani reprezintă practic o misiune imposibilă pentru Polonia.

E vorba de investiții de zeci de miliarde de euro în tehnologii care, astăzi, nu pot asigura decât reducerea emisiilor de carbon, dar nu neutralitate. Polonia nu vrea să își sporească dependența de gazul din Rusia iar importurile de gaze lichefiate americane nu pot acoperi necesarul de energie.

Soluția pe termen lung pentu Polonia ar fi să renunțe, treptat, la cărbune și să dezvolte sectorul nuclear, soluție privită însă cu reticență  de state dezvoltate din UE.

Premierul Mateusz Morawiecki  a afirmat, joi noaptea, la Bruxelles, că Polonia este de acord cu principiul, cu o precizare: ”Vom face tranziția în ritmul nostru, în primul rând asigurându-ne din perspectiva securității energetice. Sunt convins că vom putea ghida aceste transformări în siguranță și în beneficiul economic al țării, dacă vom avea acces la o parte semnificativă din Fondul de Tranziție european”.

Cum au fost convinși ceilalți sceptici

Polonia, Ungaria și Cehia au manifestat încă din vară opoziție față de ideea unui pact climatic european. Liderii celor trei state au venit joi la Bruxelles cu poziția neschimbată, dar două compromisuri făcute de Comisie au convins Ungaria și Cehia.

În primul rând, Comisia a acceptat să își modifice planul prezentat la Bruxelles în urmă cu două zile în ceea ce privește Fondul de Tranziție. Suma alocată inițial acestui fond de Ursula von der Leyen era de 35 miliarde euro, însă în documentul oficial aceasta crește la 100 miliarde euro.

Comisia garantează astfel că va pune la dispoziție suficienți bani pentru a ajuta statele membre să compenseze eforturile în atingerea obiectivului climatic.

Este însă o garanție teoretică, în condițiile în care Uniunii nu-i este încă clar cum va acoperi deficitul de venituri provocat de Brexit și nevoia de a finanța alte politici prioritare.

O a doua concesie a fost făcută după momentul în care Consiliul a realizat că trebuie să asigure securitatea energetică a statelor membre și să le lase să aleagă singure ce tehnologii vor utiliza și care le este cel mai potrivit mix energetic. ”Nodul gordian” l-a reprezentat posibilitatea utilizării și dezvoltării în continuare a capacităților energetice nucleare.

Pericolul care încă pândește Pactul ecologic

Declarațiile oficiale transmit că decizia Consiliului obligă efectiv UE, chiar dacă Polonia refuză să participe la acest efort, să atingă neutralitate climatică până în 2050. Scenariul pare mai degrabă improbabil din cauza costurilor adiționale pe care le-ar presupune ca alte state să facă chiar mai mult pentru a acoperi ”poluatorul Europei”, Polonia.

În acest moment însă, pare că nimeni nu e dispus să facă mai mult. Întrebat dacă, în situația în care Polonia nu se răzgândește, Olanda ar fi dispusă să facă mai mult pentru a compensa Polonia, premierul Mark Rutte a răspuns: ”Nu, nu avem de gând să facem așa ceva. De altfel, nici Germania nu va face așa ceva… Nu avem de gând să facem mai mult”.

Bugetul multianual, altă bătălie dură amânată

În afara chestiunilor climatice, președintele Consiliului a anunțat că liderii UE au arătat determinarea de a avansa în negocierile privind următorul buget multianual al UE, recunoscând însă că acest subiect va fi de durată și că negocierile vor fi foarte dificile.

”Va fi, probabil, cel mai dificil buget de realizat din istoria UE, din cauza Brexit. Astea înseamnă cu siguranță că anumite state mebre vor trebui să contribuie mai mult, iar alte state membre să primească mai puțin decât primeau până acum”, a afirmat joi noaptea Charles Michel.

Președintele Consiliului a precizat că, în februarie 2020, va fi organizat un summit special pe tema noului Cadru Financiar Multianual.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.12.2019

Lăsați un comentariu


Europa

Criza a accelerat extracția de aur până la maximul producției anuale. Cât aur a mai rămas în pământ – cei mai mari producători

Adrian N Ionescu

Ca orice criză economică globală, cea provocată de Covid-19 a atras atenția asupra aurului ca activ de refugiu pentru marii investitori și a propulsat prețul… Mai mult

Stiri

Criza din Liban: Premierul desemnat Mustapha Adib demisionează la o lună  după numire

Vladimir Ionescu

Premierul desemnat libanez Mustapha Adib a anunţat sâmbătă că demisionează, după aproape o lună de eforturi în vederea formării unui guvern tehnocrat, transmit AFP, Reuters… Mai mult

Europa

Un start-up suedez a inventat un material care poate face inutile cablurile și bateriile în case

Iulian Soare

  Un start-up din Suedia a inventat un material foarte subțire care funcționează asemănător cu panourile solare și cu care pot fi „îmbrăcate” suprafețele din… Mai mult

Europa

Bogdan Aurescu: Lumea are nevoie de un sistem multilateral mai eficient și mai pragmatic

Iulian Soare

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunțat că România a andosat Declarația privind principiile Alianței pentru Multilateralism, cu ocazia reuniunii ministeriale virtuale a acesteia, care… Mai mult

Europa

Apel al premierului Greciei către președintele Turciei: „Să dăm o șansă diplomației sau ne judecăm la Haga”

Adrian N Ionescu

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a adresat preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan apelul de a găsi împreună, pe cale diplomatică, o soluție la tensiunile declanșate de… Mai mult

Stiri

Meteorologii au extins Codul portocaliu de ploi abundente la 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti

Adrian N Ionescu

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a extins sâmbătă Codul portocaliu de ploi abundente care vor afecta total sau parţial 35 de judeţe şi municipiul Bucureşti… Mai mult

Europa

Scădere severă a investițiilor chineze în Europa și America de Nord, pe fondul restricțiilor impuse de state

Iulian Soare

În vreme ce unele state dezvoltate impun reglementări mai severe investițiilor chineze directe, obstacolele chineze în fața investițiilor străine nu le-au împiedicat pe acestea să… Mai mult