Președintele Franței a încercat să scape de problemele și de protestele din țara sa cu ajutorul unei serii de vizite de stat în care readuce în centrul atenției problemele cu care se confruntă Europa.
După vizita din Germania, Macron este acum în Belgia, unde a pledat, scrie Euractiv, pentru o reformă fundamentală a UE.
Președintele Macron s-a întâlnit marți cu premierul belgian Charles Miche, la Universitatea Catolică din Louvain cei doi purtând în fața a 1.000 de studenți un dialog despre Europa.
Având în față perspectiva alegerilor europene ce se organizează în mai 2019, președintele francez a adresat un apel forțelor pro-europene să se unească, să facă pași concreți pentru a contracara tendința de creștere a formațiunilor naționaliste din câteva state UE.
”Se crează o fractură în Europa, se poartă o luptă între cei care susțin soluțiile europene și cei care au renunțat să mai creadă în fundamentele comune”, a afirmat Emmanuel Macron, care în tot discursul său a folosit expresia ”naționaliști și demagogi” în locul obiștuitului cuvânt”populiști”.
Președintele Franței i-a criticat dur pe cei care folosesc Bruxelles-ul pe post de ”țap ispășitor” și a cerut tuturor liderilor pro-europeni să evidențieze rolul pozitiv pe care UE îl joacă în statele lor și să nu își asume ei meritele UE.
În aceste condiții, Emmanuel Macron a pledat pentru ”o Europă cu două sau trei viteze” care să permită statelor avansate să mergă pe drumul integrării aprofundate, cu speranța că și alte state vor urma exemplul.
”Marea greșeală pe care am comis-o în trecut, în ultimii 5-10 ani, este că am dorit să decidem totul în formula de 28, iată, 27 după Brexit. E greșit, niciodată nu funcționează bine așa. Pledez pentru schimbarea tratatelor europene, am ajuns într-un punct în care acest lucru trebuie făcut. Nu trebuie să ne fie frică de acest demers și trebuie să înțelegem că cine este împotriva unei decizii nu poate să îi blocheze pe ceilalți”, a afirmat Emmanuel Macron
Pentru a ilustra că punctul său de vedere nu este ieșit din comun, președintele Franței a dat exemplul cooperării aprofundate în apărare, a zonei euro și a Schengen, acolo unde sunt membre diferite state UE.
Dacă Emmanuel Macron a sperat că va cataliza atenția participanților spre temele europene, atunci s-a înșelat: majoritatea întrebărilor puse din asistență au vizat politica internă a Franței, spre iritarea evidentă a lui Emmanuel Macron.