Consiliul de Administrație al Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) analizeză în ședința de joi oportunitatea intrării în insolvență, după ce o măsură similară a fost luată miercuri de consilierii locali al Municipiului București, în privința RADET.
Dan Agrişan, membru al Consiliului de Adminsitrație al ELCEN, a declarat că RADET era principalul client, iar intrarea în insolvență a Regiei duce inevitabil la imposibilitatea plății datoriilor Electrocentrale către Romgaz, furnizorul de gaze naturale.
„Nu se mai pot plăti arieratele, ci se vor plăti doar facturile curente (ale RADET către ELCEN – n. red.). Ne este dificil să ne continuăm activitatea în condiţiile astea pentru că şi gradul de colectare este mic, subvenţiile nu acoperă costurile”, a explicat Dan Agrișan, citat de Mediafax.
Alimentarea cu energie termică a Capitalei nu va fi afectată, spune directorul Agrișan.
„Riscul ca alimentarea să fie amenințată există în fiecare an, dar nu depinde în totalitate de noi. Nu văd un risc mai mare în momentul de față, dacă ne coordonăm cu primăria și cu RADET. Am convingerea că își vor asuma posibilitățile pe care le au pentru furnizarea energiei. Nu cred că vor fi probleme, soluții există și din partea dumnealor. Nu am văzut vreo dorință de a lăsa responsabilitatea pe umerii altora”, a adăugat directorul ELCEN.
RADET, regia de furnizare a agentului termic către bucureșteni, are datorii de peste 3,6 miliarde lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), sumă ce este aproape cât bugetul pe un an al Capitalei (4,1 miliarde lei în 2016).
Istoria conflictului RADET – ELCEN pe care nicio administrație nu l-a tratat serios
Din 2008, ELCEN a început să pună popriri pe conturile regiei, încasând însă doar penalități, datoria principală generând continuu alte datorii. În acel an s-au instituit patru popriri pentru penalitățile aplicate la facturile din 2002 și 2003 actualizate cu indicele inflaţiei.
Pentru prima oară, în 2016, popririile au afectat și datoria principală.
În 2013, s-a semnat un memorandum pentru fuzionarea ELCEN şi RADET și formarea unei societăți în subordinea Primăriei Capitalei, acțiune ce ar fi dus automat și la stingerea datoriilor istorice.
Procesul a fost inițiat de ministrul Economiei de atunci, Constantin Niţă.
Fuziunea a fost înghețată, deoarece ar fi fost neconstituțională, potrivit precdentului din cazul transferului de acţiuni de la Portul Constanţa către Administraţia locală.
În 2015, ELCEAN a propus un protocol de eșalonare pe 10 ani a datoriilor, cu condiția ca RADET să achite la sfărșitul anului 250 de milioane de lei, bani necesari pentru cumpărarea gazelor naturale. RADET a cerut o durată de 15 ani și și nu a fost de acord cu includerea în protocol a dobânzilor și penalităților. Nu s-a semnat niciun protocol.
Din 2008 și până acum, ELCEN a inițiat 18 acțiuni în instanță pentru recuperarea acestor datorii.
În toată această perioadă, mai mulți șefi ai regiei au fost cercetați și chiar condamnați pentru modul în care au gestionat banii RADET, unii dintre ei fiind acuzați de luare de mită d ela firme cărora le-au decontat lucrări care nu au fost niciodată făcute.