Potrivit proiectului de buget publicat de Ministerul Finanţelor, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor nu primeşte niciun ban în 2015 pentru plata despăgubirilor civile în doasarele depuse la această instituţie, propunerea de buget neacoperind nici măcar cheltuielile de funcţionare a Autorităţii.
Coincidență, sau nu – odată ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a început campania de anchetare a restituirilor, s-a tăiat și bugetul Autorității de Restituiri, nu înainte de-a se transfera un surplus bugetar, la finele lui 2014, față de anul 2013.
Practic, bugetul de restituiri scade brusc în bugetul anului 2015 până sub limita de funcționare a Autorității, după ce anul 2014 a înregistrat un record de trei sferturi de miliard.
Suplimentar, estimările bugetare pentru perioada 2016-2018 prevăd acelaşi nivel scăzut al alocărilor, lucru care echivalează cu “îngheţarea” activităţii ANRP, cu 2 consecinţe:
- În primul rând, sfârşitul “afacerilor” cu achiziţia de drepturi litigioase, afaceri care au intrat recent în atenţia DNA, cu arestări răsunătoare.
- În al doilea rând însă, sunt puse sub semnul întrebării modalităţile prin care vor fi despăgubiţi proprietarii de drept, care fie au depuse dosare de retrocedare, fie au câştigat în ultima perioadă, sau vor câştiga în viitor, procese în materie deschise împotriva statului român.
ANRP- cifre şi comparaţii concludente
Potrivit proiectului de buget 2015, Ministerul finanţelor a alocat ANRP un buget de 10,89 milioane lei. Bugetele estimate pentru următorii ani sunt: 2016- 11,21 milioane lei, 2017- 11,52 milioane lei, 2018- 11,80 milioane lei.
Cifrele Ministerului de Finanţe arată că bugetul ANRP din 2015 este de 70 de ori mai mic decât cel din 2014– execuţia bugetară preliminară a anului 2014, indică faptul că, în urma celor 3 rectificări operate, bugetul ANRP a fost de 717,53 milioane lei (163 milioane de euro).
În 2013, potrivit aceluiaşi document, Agenţia a avut la dispoziţie suma de 464,81 milioane lei.
La începutul anului 2014, noul şef al ANRP semna bugetul alocat iniţial Agenţiei. Trecând peste sumele prevăzute pentru despăgubiri, să urmărim care sunt alte cheltuieli ale acestei instituţii:
- Cheltuielile de personal (care includ salariile de bază, sporuri, alocaţii pentru locuinţă, indemnizaţii pentru delegate, contribuţii etc) se ridică la 8,40 milioane lei.
- Cheltuielile cu bunuri şi servicii (care include furniturile de birou, curăţenie, plata utilităţilor, reparaţii, deplasări, pregătire profesională, protocol, reclamă şi publicitate) se ridică la 5 milioane de lei.
- Cheltuielile de capital se ridică la 1,62 milioane lei
Total- 15 milioane de lei.
(Descărcaţi AICI bugetul 2014 al ANRP)
În rezumat: ANRP va primi un buget de 10,89 milioane lei, în condiţiile în care numai ca să plătească salarii, facturile de gaz, apa, internet şi curent, contribuţii sociale etc Agenţia are nevoie de 15 milioane. Nicidecum să mai plătească vreo despăgubire.
Afacerea drepturilor litigioase- consecinţe
Achiziţia de drepturi litigioase a ieşit din “competenţa” exclusivă a mediului avocaților, în urmă cu aproape 10 ani, când a devenit o afacere a cercurilor cu conexiuni politice odată cu înfiinţarea ANRP în 2005, de către guvernul Tăriceanu.
Activitatea Comisiei a fost relativ transparentizată începând cu anul 2014, când instituţia a început să publice rapoarte de activitate. În continuare, o comparaţie a activităţii desfăşurate de ANRP în lunile ianuarie şi noiembrie 2014, din care reiese o relativă “temporizare” a activităţii, după ce DNA a început ancheta retrocedărilor ilegale:
(Citiţi şi “DNA a finalizat primul dosar ANRP”)
Neregulile constatate de DNA în activitatea ANRP urmează să fie judecate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Statul român are însă o problemă de context, descrisă chiar de procurorii DNA: “(…) Mai mult, conform estimărilor parţiale întocmite de Guvern, au fost înregistrate mai mult de două milioane de cereri formulate în temeiul legilor de reparaţie, valoarea estimată pentru finanţarea despăgubirilor vizate de aceste legi, ridicându-se la 21 miliarde euro, ceea ce a determinat condamnări ale Statului Român de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi chiar pronunţarea hotărârii pilot Maria Atanasiu vs. România, în anul 2012, din cauza unor accentuate întârzieri în soluționarea cererilor de despăgubire. (…)”
12 răspunsuri
In anul 2014, în luna iunie am primit ca despăgubiri prima tranşă de la casa demolată 17 mii lei. Tranşele erau împărţite pe 5 ani. In 2015 când primim tranşa de bani. Se poate să nu mai primim şi să fie doar o amăgire cu o singură tranşă? Va rog să răspundeţi!
Sunt complect de acord cu comentariul D.lui Tene Florinel Sandu,si mentionez ca sotul meu este posesorul unui Dosar ce face parte din Legea 10/2001,respectiv azi Legea 165/2013,aliniat 41.Anul 2014 a eliberat Titlul de Plata{ nr.1 din cele 5 aprobate }.Acum,la fel ca Dl.sus amintit pun si eu aceasta jignitoare intrebare :oare celelalte Titluri de Plata,cuvenite, le voi mai primii ?
Am trimis nenumarate petitii ,in care am solicitat retrocedarea in natura a imobilului din dosarul nr. 28083 si despagubiri in cazul dosarului nr.44188.Precizez ca am aceste dosare de foarte multi ani si dupa ce primul dosar a fost in evaluare ,acum nu mai e in nimic.Cred ca ar fi mult mai usor pentru stat ,sa dea in natura imobilele,acolo unde e posibil ,asa cum este si cazul meu,decat sa ni se dea cu taraita cativa banuti ,,intinsi,, pe o durata inacceptabil de lunga.Practic ,nu stiu daca voi trai ,sa-mi vad recuperata propietatea
Ma pis pe ea tara in ce hal au adus-o excroci din toate institutiile tarii.Ma chinui cu un dosar de 10 ani nici mu ma baga in seama nimeni si ei fura de crapa pamantul, sa-i pedepsesca dumnezeu ca-si bat joc de bietii oameni.
Niste mizerabili cum au fost si predecesorii. Sa le fie rusine ptr ca au murit si vor muri oameni ale caror drepturi le-au fost furate de catre comunisti, au suferit si vor muri fara sa se bucure, macar in ultimile zile, de o parte din banii pe carear fi trebuit sa-i primeasca de mult
Buna ziua,
Dupa 21 de ani purtati pe drumuri cu cheltuieli immense (intrucit jumatate de familie traim afara) sa ajungem la o despagubire derizorie cind altii au tras bani pe pamintul stramosilor nostrii…..nu am decit sa va spun ca ar trebui sa puneti totul la loc daca mai puteti….si daca nu, cei vinovati de furturi si facut tot felul de „smecherii” vor plati pe vesnicie….
Buna ziua,
A m primit titlul de plata pt transa a II-a.Poate intre timp ati primit si dumneavoastra.Banii nu sunt virati la CEC, trebuie sa asteptam o instiintare de la MFP precum ca s–a facut plata si cu cele doua hartii sa intram in posesia banilor.Ce parere aveti de aceasta gaselnita a guvernantilor?
Guvernantii actuali nu trebuie nici macar sa gandeasca ca nu vor platii transa a 2-a si s-o faca urgent, deoarece repetarea greselilor guvernarii Basescu-Boc, ar fi fatal pentru orice guvernare si alegerile sunt aproape. Ar fi o greseala enorma pt. guvernul V.Ponta sa comita o asemenea ineptie, pentru ca pana in prezent s-a descurcat chiar foarte bine reusind sa repare foarte multe din ororile si erorile guvernarii basisto-pdl-iste.
Bunicul meu a dat statul in judecata pentru a primi despagubiriin ceea ce priveste proprietatea ce a lasat-o in Bulgaria. A primit si sentinta definitiva si irevocabila care este favorabila lui, are si un executor, asteapta doar bani. Cand si daca se v-a efectua plata?
daca are cineva noutati privind plata transei a 2-a sa posteze aici, acum cei de la CEC spun ca bani/contul sunt blocati, si ca Ministerul Finantelor trebuie sa faca urmatoarea miscare!
Buna ziua
Dle Popa Vali si toti ce sunteti in situatia aceasta,problema este in felul urmator: pt titlurile de plata transa 2 emise (aproximativ 3500 la numar) ministerul de finante a emis 2 OP, al doilea in 27.03.2015, publicate pe pagina ministerului si unde puteti verifica daca banii au fost virati cec-ului, avand si un cod de referinta unic pt fiecare titlu care cod imi GARANTEAZA ca BANII AU FOST VIRATI LA CEC. Am facut acesta verificare mai ales dupa ce presa incepand cu 3 aprilie a insistat ca au inceput platile si toti cei cu titluri au posibilitatea sa afle direct de pe pagina ministerului de finante daca le-au fost virati banii. Cum totul parea ok si cum, conform legii nu este nevoie de nici o scrisoare, am mers la o unitate cec si acolo surpriza cea mare: banii nu sunt virati iar conform codului de referinta figurez cu plata dar in contul ministerului de finante care este blocat si nu-mi poate retrage cec-ul banii de acolo ( din surse pe care nu le pot divulga min. fin nu vireaza banii cec-ului ci raman in contul lui pana vine omul cu titlul, asa se face ca un eventual mostenitor care nu are habar de existenta unui titlu nu poate afla de acesti bani, cunosc cazuri concrete cand s-a facut succesiune si la notificare notariala catre cec persoana decedata nu figura cu bani la aceasta banca desi anrp i-a confirmat existenta unor drepturi platite). Cred ca presa, din onoare pt ca a preluat un anunt si nu l-a verificat, ar trebui sa-i puna aceasta intrebare nu ministrului de finante ci lui Ponta : de ce s-a emis un op cand stiau ca nu pot plati si cred ca nici nu vor sa plateasca, de ce pe pagina ministerului sunt informatii mincinoase si de ce isi bat joc de noi . Cred ca e bine sa mearga cat mai multi la cec cu titlul si codul de referinte luat de pe pagina ministerului si apoi sa vedem cati iau banii. Astept vesti.
Sunt in situatia Mariei, am fost ieri la cec cu titlul original si nr.recipisa de consemnare („dovada” ca sunt virati banii bancii doar sa ma misc sa-i ridic: mi s-a cerut scrisoarea de la min. fin. si cand i-am pus legea in fata domnisoarei ca nu am nevoie de scrisoare a recunoscut ca este blocat contul direct de minister si cecul n-are alta treaba decat sa incaseze nervii – pe buna dreptate -ai pagubitilor.
Propun sa luam exemplul celor cu credite in franci si in anumite zile sa mergem cat mai multi la cate o unitate cec si sa cerem verificarea platii.