vineri

19 aprilie, 2024

11 septembrie, 2012

Preşedintele rus Vladimir Putin a pus marţi sub controlul şi protecţia statului companiile ruseşti ”strategice” care operează în străinătate, conform unui decret publicat de Kremlin în contextul în care gigantul Gazprom este vizat de o anchetă a Comisiei Europene, relatează AFP citată de AGERPRES.

Conform decretului, comunicarea de informaţii privind activităţile acestor companii este supusă acordului puterii executive, dacă datele sunt ”cerute de servicii din ţări străine, organizaţii internaţionale, uniuni de ţări străine”. Decretul supune, de asemenea, autorizării puterii modificarea acordurilor încheiate cu parteneri din străinătate şi ”a oricăror documente privind politica lor comercială (de preţuri) în ţări străine”.

De asemenea, documentul supune autorizării statului rus orice cesiune de active deţinute de aceste companii la societăţi străine, de drepturi în activităţi comerciale în străinătate sau de bunuri imobiliare în străinătate.


Puterea executivă a ţării va refuza să-şi dea acordul pentru aceste măsuri dacă ele sunt de natură ”să aducă prejudicii intereselor economice ale Federaţiei Ruse”, adaugă decretul.

Comisia Europeană a anunţat săptămâna trecută că a deschis o anchetă oficială împotriva Gazprom, suspectând gigantul rus că a obstrucţionat condiţiile concurenţiale şi a manipulat preţurile în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est extrem de dependente de livrările de gaze ruseşti. Gigantul rus riscă o amendă de 10 miliarde de euro.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: