5 decembrie, 2019

ECOFIN susține actualizarea cadrului legislativ privind impozitarea sectorului energetic, astfel încât aceasta să contribuie la obiectivele UE pe mediu, respectiv atingerea neutralității climatice până în 2030, fără ca acest lucru să afecteze însă competitivitatea blocului comunitar, se arată într-un comunicat publicat joi.

”În acest scop, Consiliul (ECOFIN, n.r.) invită Comisia să analizeze și să evalueze opțiunile privind revizuirea directivei privind impozitarea energiei care să reflecte nevoile actuale ale UE și ale statelor membre”, se arată în document.

Directiva privind impozitarea energiei adoptată în 2003 identifică produsele energetice care fac obiectul unor reguli armonizate pentru accize, stabilește niveluri minime de impozitare și stabilește condiții pentru aplicarea scutirilor și reducerilor fiscale pentru o bună funcționare a pieței interne.


”Tehnologia, ratele fiscale naționale și piețele energetice au evoluat în mod considerabil pe parcursul ultimii 15 ani”, sunt concluziile miniștrilor de finanțe din UE.

Concret, ei solicită analizarea următoarelor aspecte:

  • tratamentul biocombustibililor și a altor combustibili alternativi;
  • produsele și tehnologiile energetice noi;
  • tratamentul anumitor produse precum lubrificanții sau combustibilii proiectați după specificațiile anumitor clienți;
  • sectoarele relevante, cum ar fi aviația, ținând cont de specificul acestora și de scutirile existente și dimensiunea internațională;
  • impactul asupra veniturilor guvernamentale;
  • procesele și regulile privind ajutor de stat.

”De asemenea, Consiliul subliniază importanța evaluării complete a propunerilor sale din perspectiva costurilor și beneficiilor economice, sociale și de mediu și a implicațiilor acestora pentru competitivitate, conectivitate, ocuparea forței de muncă și creșterea economică durabilă, în special pentru sectoarele cele mai expuse concurenței internaționale”, se arată în comunicat.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: