Consilierul prezidenţial pe probleme etnice, Peter Eckstein-Kovacs, a semnat, duminică, o petiţie, care cere Ministerului Culturii retragerea certificatului de descărcare arheologică privind masivul Cârnic, obţinut de proiectul minier de la Roşia Montană.
Petiţia a fost deschisă de organizaţia non-guvernamentală Transilvania Verde.
„Îmi face mare, mare plăcere să semnez apelul celor de la Transilvania Verde, prin care protestează faţă de investiţia – să îi zicem aşa – de la Roşia Montană. Este o poziţie de-a mea arhicunoscută, pe care o repet de câte ori trebuie să o repet, pentru că este o afacere păguboasă pentru România. Eu sper ca nici toamna asta, nici în toamna viitoare şi că nici la Zilele Maghiare din 2023 nu vom avea parte de cianuri, nici la Cluj, nici la Roşia Montană”, a declarat Peter Eckstein-Kovacs, care a participat la Zilelele Culturii Maghiare de la Cluj-Napoca.
Poziția lui Eckstein-Kovacs intră în contradicție cu cea exprimată, zilele trecute, chiar de președintele Traian Băsescu, care dorește exploatarea auriferă din Apuseni, dar cu majorarea beneficiilor pentru statul român, în parteneriatul cu canadienii de la Gabriel Resources.
“Cred că proiectul Roşia Montană trebuie făcut. România are nevoie de el, cu condiţia să fie renegociate condiţiile de partajare a beneficiilor din operarea zăcămintelor de aur şi argint de la Roşia Montană. Mă uitam la preţul aurului în ultimii cinci ani: acum cinci ani preţul aurului era 600 de dolari uncia, astăzi este 1.700 de dolari uncia, cu perspectiva ca până la sfârşitul anului să depăşească 2.200-2.500 uncia”, spunea Băsescu, joi.