sâmbătă

27 aprilie, 2024

20 martie, 2019

Activitatea pentru implementarea recomandărilor din raportul MCV a fost accelerată, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, miercuri, la finalul întâlnirii dintre premierul Viorica Dăncilă și prim-vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans.

Declarația purtătorului de cuvânt al Comisiei:

Prim-vicepreședintele Frans Timmermans și premierul Viorica Dăncilă au avut o scurtă întâlnire și amândoi au confirmat că discuțiile tehnice dintre Comisia Europeană și autoritățile române progresează și că activitatea privind implementarea recomandărilor din raportul MCV și a solicitărilor suplimentare este accelerată, existând perspectiva unor rezultate concrete în curând.


Discuțiile tehnice amintite în comunicat sunt cele purtate în comisia mixtă formată din experți ai Comisiei și reprezentanți ai statului român. Comisia a fost înființată la cererea CE, nemulțumită că în loc să implimenteze recomandările MCV, coaliția PSD – ALDE continuă, prin ordonanțe d eurgență, intervențiile asupra legilor din domeniul Justiției.

Întâlnirea de miercuri este a treia pe care cei doi oficiali au avut-o în ultimele trei săptămâni, de când Guvernul de la București a adoptat controversata OUG 7, ulterior căreia Comisia a propus formarea echipei mixte de experți.

Ordonanța a generat proteste fără precedent ale magistraților și reacții dure din partea Comisiei Europene, care nu a fost anunțată de intenția PSD – ALDE de a aduce noi modificări legilor Justiției.

În urmă cu 10 zile, când a fost prezent la București pentru primirea titlului de Doctor Honoris Causa oferit de SNSPA, Frans Timmermans se declara foarte pesimist în ceea ce privește recomandările MCV și spunea că CE așteaptă progrese, dar nu vede progrese.


“Vreau să ne aşezăm şi să parcurgem toate punctele din raportul MCV şi să vedem dacă putem să le soluţionăm. În spiritul cooperării, vreau să soluţionăm aceste chestiuni. Dar vreau să fie foarte clar că aceste chestiuni sunt foarte serioase şi vrem se vedem progrese. Să sperăm că vom ajunge la un acord mâine sau poimâine, dar acum trebuie să investim în această relaţie şi să ne asigurăm că facem progrese. Dacă se ia în considerare adoptarea de noi prevederi legislative, de ce nu ni se cere sfatul, de ce nu se cere sfatul unui organism independent cu expertiză uriaşă, care este Comisia de la Veneţia, astfel încât să nu se facă paşi greşiţi? Suntem la dispoziţia voastră să vă ajutăm şi ştim că este nevoie ca deciziile CCR să fie transpuse în legislaţie, dar hai să o facem într-un fel care să nu afecteze lupta împotriva corupţiei, respectând independenţa sistemului judiciar în România”, a precizat Frans Timmermans.

Cel mai dur MCV de la aderare

Cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 nu mai sunt suficiente pentru ca România să încheie Mecanismul de Cooperare și Verificare până la sfârşitul mandatului actualei Comisii, a anunțat CE în noiembrie 2018, la prezentarea Raportului MCV pentru România și Bulgaria.

Mai mult: din cauza intervențiilor legislative ale actualei puteri care au afectat puternic sistemul judiciar Comisia a adăugat opt noi recomandări, “care trebuie urmate imediat”.

Printre altele, Comisia a cerut României:

  • “să suspende imediat aplicarea legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă” aferente.
  • să ţină cont în totalitate de recomandările formulate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), precum şi de cele ale Comisiei Veneţia şi ale Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO)
  • “să suspende imediat toate procedurile în derulare de numire ori revocare a procurorilor de rang înalt”.
  • să reanalizeze oportunitatea unei Secții pentru investigarea infracțiunilor comise de magistrați.

În loc să respecte recomandările, autoritățile române au agravat situația – de exemplu, OUG a acordat puteri sporite Secției speciale pentru investigarea magistraților și un grad ridicat de autonomie față de Parchetul General.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: