10 februarie, 2014

Instanța Curții de Apel București a rămas luni în pronunțare pe primul caz important unde va acționa prescripția ca urmare a intrării în vigoare, la 1 februarie, a noilor coduri penale. Mihai Stoica, managerul general de la Clubul de Fotbal Steaua, a scăpat de condamnare în celebrul Dosar al Transferurilor, dosar în care procurorii anticorupție au început urmărirea penală, la 17 ianuarie 2008, împotriva a opt ”grei” din lumea fotbalului: frații Ioan și Victor Becali, Gheorghe Copos, Mihai Stoica, Cristian Borcea, Jean Pădurean, Gheorghe Popescu și Gheorghe Nețoiu.

Procurorii DNA au cerut luni constatarea prescripției pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani, în cazul lui Mihai Stoica și au cerut pedepse maxime în cazul celorlalți.

Infracțiunea de înșelăciune se pedepsește în noul Cod Penal cu maximum 5 ani de închisoare și nu mai există niciun adaos de pedeapsă pentru prejudicii mari, care putea duce înainte la o condamnare de 20 de ani de închisoare. DNA a cerut anul trecut modificarea prevederilor din noul CP referitoare la înșelăciune, înainte ca legislația să intre în vigoare și să aplice principiul constituțional al celei mai favorabile legislații.


Deoarece acest lucru nu s-a întâmplat, procurorii n-au mai putut luni decât să constate prescripția în cazul infracțiunilor de care este acuzat Mihai Stoica. El scapă astfel de pedeapsă (4 ani cu executare, dacă se menținea sentința dată de CAB în 2012, înainte de a se decide rejudecarea dosarului) și de plata sumelor stabilite în noiembrie 2012 – confiscarea a 550.000 de dolari, prejudiciu creat prin transferul fotbalistului Iulian Arhire.

Sentința definitivă în Dosarul Transferurilor, pe 25 februarie

Luni a avut loc ultimul termen din dosar, iar verdictul final va fi pronunțat pe 25 februari, potrivit MEDIAFAX.

Procurorii DNA au cerut luni ca pentru ceilalți inculpați să fie păstrate condamnările date de CAB în noiembrie 2012:

  • George Copos – pedeapsa de închisoare cu executare pentru o perioadă de la 1 la 5 ani;
  • Jean Pădureanu – pedeapsă de trei ani cu suspendarepel;
  • Cristian Borcea – pedeapsă cu executare de şapte ani;
  • Ioan Becali – pedeapsa cu executare de opt ani;
  • Victor Becali – şapte ani cu executare;
  • Gheorghe Neţoiu – trei ani cu suspendare;
  • Gheorghe Popescu – trei ani de închisoare cu suspendare.

Avocaţii celor şapte inculpaţi au cerut luni schimbarea încadrării juridice a anumitor fapte conform noului Cod Penal, o cerere de informare de către instanţă a părţilor vătămate pentru procedura de mediere şi împăcare şi o cerere de amânare pentru efectuarea procedurii de mediere şi împăcare, ultimele două fiind respinse de curte, iar prima solicitare a rămas în deliberare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, în 2 octombrie 2008, pe Gheorghe Copos, Ioan Becali, Victor Becali, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, Gheorghe Neţoiu şi Cristian Borcea, în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal.

Cei opt au fost judecați pentru înșelăciune, evaziune fiscală și spălare de bani.

În rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: