31 august, 2016

DNADNA a dispus miercuri începerea urmăririi penale împotriva altor 18 angajați ai Departamentul de Informații și Protecție Internă (DIPI), pentru infracțiuni de deturnare de fonduri, delapidare, abuz în serviciu sub forma complicității, fals și uz de fals.

Măsura vine după ce luni, în același caz, trei foști șefi ai acestei structuri a MAI au fost puși și ei sub acuzare pentru delapidare, abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals, favorizarea făptuitorului și obstrucționarea justiției.

Dosarul este disjuns din cel în care fostul vicepremier Gabriel Oprea și fostul șef DIPI Gheorghe Nicolae sunt urmăriți penal din cauza achiziționării unui autoturism Audi A8 din fondurile operative ale instituției.


Procurorii au descoperit că mai mulți ofițeri din conducerea DIPI au aprobat folosirea fondurilor destinate acțiunilor operative pentru achiziții de protocol sau în interes personal.

Cei 24 de ofițeri DIPI, acuzați până acum în acest dosar, sunt suspectați că au deturnat din fondurile operative ale instituției, în perioada 2014-2015:

  • pentru cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției – peste 220.000 lei
  • suma însușită în interes personal depășește 70.000 lei.

Ulterior, pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituției au dispus clasificarea unor informații și înregistrarea unor înscrisuri în evidențele documentelor secrete de stat ale DIPI, deși divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securității naționale.

Comunicatul integral al DNA privind urmărirea penală a încă 18 angajați DIPI:


În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că angajați din cadrul D.I.P.I ar fi efectuat următoarele activități:

– sub pretextul existenței unor cheltuieli pentru activități informativ-operative, au întocmit rapoarte care au fost aprobate de persoane din conducere și în baza cărora sume din fondurile operative au fost folosite, în mod nelegal, pentru cheltuieli de protocol, înzestrarea instituției ori au fost folosite in interes personal de către persoane din conducerea instituției;
– au atestat în fals necesitatea/existența unor cheltuieli operative;
– și-au însușit sume de bani din fondurile operative, pentru a fi folosite în interes personal;
– au folosit rapoartele la Compartimentul fonduri operative al D.I.P.I., cunoscând că au fost întocmite în fals, în scopul fraudării fondurilor operative.

În total, 24 de persoane, între care șase cu funcții de conducere la data faptelor (cei 18 puși sub urmărire penală miercuri și cei 6 de luni – n. red.) au dobândit calitatea de suspect în prezentul dosar.

Din probele administrate în acest moment, există suspiciunea rezonabilă că suma deturnată din fondurile operative ale D.I.P.I pentru cheltuieli de protocol și pentru înzestrarea instituției, în perioada 2014-2015, depășește 220.000 lei, iar suma însușită în interes personal depășește 70.000 lei.

La perioada 29 – 31 august, tuturor celor 24 de persoane puse sub acuzare li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de suspect și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: