Președinții celor 3 state Baltice îi cer președintelui SUA să suplimenteze numărul militarilor americani și să întărească capacitățile de protecție aeriană pe flancul estic al NATO pentru a descuraja Rusia, scrie Euractiv.
Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, președintele Estoniei, Kersti Kaljulaid, și președintele Letoniei, Raimonds Vejonis, se află marți la Washington, unde vor fi primiți de către președintele Donald Trump. Vizita la Casa Albă a celor trei lideri est-europeni se petrece într- perioadă în care Washington-ul pare că adoptă o poziție mai dură față de Moscova.
Un înalt oficial lituanian a declarat Euractiv că președinții statelor Baltice vor solicita SUA să trimită mult mai frecvent baterii anti-aeriene Patriot care să fie utilizate în exerciții de război. Cei trei lideri mai vor ca statele lor să fie parte componentă a scutului european anti-rachetă al NATO.
”Sper ca SUA și ceilalți aliați să înțeleagă că spațiul aerian al statelor Baltice trebuie mai bine protejat și apărat. Este important că SUA sunt prezente cu trupe, staționate prin rotație, în toate statele Baltice”, a declarat înainte de plecarea la Washington, la postul public de televiziune LRT, președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite,
NATO a detașat anul trecut patru batalioane multinaționale în Polonia și statele Baltice ca măsură de precauție împotriva aventurismului Rusiei, iar armata Statelor Unite a detașat pentru exerciții o baterie Patriot în Lituania.
Vicepreședintele Mike Pence a evocat, în iulie 2017, posibilitatea trimiterii de baterii Patriot și în Estonia.
Președintele Trump, care a criticat în mod repetat aliații NATO că nu investesc suficient în apărarea comună, este de așteptat să laude trio-ul baltic pentru îndeplinirea obligației de a cheltui 2% din PIB pentru apărare.
Summit-ul SUA-statele Baltice va include și un forum economic, la care Lituania ar urma să semneze acorduri pentru creșterea importurilor de LNG din SUA pentru a-și reduce dependența de gazele livrate de Gazprom.
Diplomați citați de Euractiv afirmă că ar urma să fie discutată și perspectiva relațiilor comerciale SUA-Europa, statele Baltice fiind din ce în ce mai îngrijorate de posibilitatea apariției unor blocaje economice trans-atlantice.
Cele 3 state Baltice, care au o populație combinată de 6 milioane, au aderat la NATO și UE în 2004.