fbpx

La obiect

20-34 de ani – nici nu lucrează și nici nu învață: Observații pe locul fruntaș deținut de România la procentul tinerilor fără nicio ocupație

România figurează printre statele UE cu cea mai mare pondere a tinerilor care nici nu lucrează și nici nu învață („neither in employment nor in… Mai mult

16.07.2021

Chestiunea

Noul test de stres al industriilor europene: condițiile și țintele sectoriale de mediu impuse de Comisia Europeană

Odată cu lansarea, miercuri 14 iulie, pachetului legislativ ”Fit for 55”, UE devine prima economie din lume care dă startul procesului de legiferare a obiectivului… Mai mult

15.07.2021

La obiect

Cum ar urma să arate Educația, pe cicluri școlare, dacă s-ar implementa Programul România Educată

Raportul România Educată elaborat de Președinția României a fost publicat pentru prima oară miercuri, ziua în care Guvernul Florin Cîțu a adoptat Memorandul prin care… Mai mult

14.07.2021

La obiect

În sfârșit, DOCUMENTUL: Memorandumul pe Proiectul România Educată – adoptat de Guvern. Calendarul și țintele

Guvernul va înființa un grup de lucru interministerial coordonat de premierul Florin Cîțu, pentru elaborarea pachetului legislativ necesar implementării Proiectului România Educată elaborat la Președinție,… Mai mult

14.07.2021

Donald Trump încearcă să convingă un oficial din Georgia să-i „găsească” 11.780 de voturi – înregistrare publicată de presa americană

de Razvan Diaconu , 4.1.2021

Preşedintele Donald Trump a insistat, într-un apel telefonic, ca secretarul de stat din Georgia, Brad Raffensperger, „să găsească” voturi pentru a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale pierdute în faţa democratului Joe Biden, potrivit unei înregistrări audio prezentate de Washington Post.

Convorbirea telefonică a avut loc sâmbătă, durează aproape o oră și a fost înregistrată de angajaţii biroului lui Brad Raffensperger.

”Vreau doar să găsești 11.780 de voturi ”

În timpul convorbirii, președintele Trump îi cere pe diverse tonuri republicanului Brad Raffensperger, secretarul de stat din Georgia, să-i găsească 11.780 de voturi pentru a depăși avansul pe care Joe Biden îl are în fața lui. Donald Trump îl ceartă, îl flatează, îl imploră și îl amenință pe oficialul republican cu un val de consecințe legale, dacă acesta refuză să-l susțină. La un moment dat, îi spune că în caz contrar, își asumă „un mare risc”.

Brad Raffensperger le-a spus consilierilor lui că nu a vrut ca înregistrarea sau transcrierea ei să fie dezvăluită decât dacă Trump l-a atacat sau a interpretat greşit discuţia. Donald Trump l-a atacat pe Raffensperger într-un mesaj Twitter duminică dimineaţă.

El a spus că a vorbit cu Raffensperger la telefon pentru a încerca sî îl convingă să analizeze teoriile conspiraţiei legate de votul din noiembrie. Potrivit preşedintelui, secretarul de stat a refuzat să facă asta.

Raffensperger i-a răspuns duminică: „Cu respect, domnule preşedinte Trump: Ceea ce spuneţi nu este adevărat. Adevărul va ieşi la iveală”.

În fragmente din convorbirea care a avut loc sâmbătă, Donald Trump îl critică pe republicanul Raffensperger pentru că a refuzat să spună că el a câştigat alegerile în Georgia şi a afirmat în mod repetat că alegerile au fost fraudate. „Oamenii din Georgia sunt supăraţi, oamenii din ţară sunt supăraţi. Şi nu este nimic greşit în a spune asta, ştii, că ai recalculat”, a spus Donald Trump.

Raffensperger a răspuns: „Ei bine, domnule preşedinte, problema dumneavoastră este că informaţiile pe care le aveţi sunt greşite”.

Într-un alt fragment, Donald Trump a spus: „Tot ce vreau este asta: Vreau doar să găsești 11.780 de voturi – adică cu unul mai mult decât avem – pentru că eu am câștigat în acest stat. Și sincer, ar trebui să faceți asta rapid. Ar trebui să vă întruniți mâine, pentru că aveți curând alegeri importante și din cauza a ceea ce i-ați făcut președintelui… Știi că oamenii din Georgia știu că a fost o fraudă. Ar trebui să vrei să ai nişte alegeri corecte. Şi eşti republican”.

„Credem că avem nişte alegeri corecte”, a răspuns Brad Raffensperger, căruia președintele Trump i-a replicat: „Nu, nu, aveţi… Nici pe departe. Vă lipsesc sute de mii de voturi”.

Preşedinele a mai susţinut în timpul convorbirii că voturile în stat au fost scanate de trei ori, acuzaţie pe care Brad Raffensperger a respins-o spunând: „Am făcut un audit şi am demonstrat cu certitudine că nu au fost scanate de trei ori”.

Casa Albă a refuzat să comenteze dialogul publicat de presa americană. Washington Post menționează că această convorbire telefonică ar putea avea urmări din punct de vedere legal.

Victoria democratului Joe Biden în Georgia la aproximativ 12.000 de voturi diferenţă a fost confirmată printr-o renumărare a voturilor şi mai multe audituri, reaminteşte AFP.

Undă de șoc la Washington

Publicarea acestei înregistrări, pe tema căreia deocamdată Casa Albă a refuzat să comenteze, a stârnit o undă de şoc în capitala federală Washington, inclusiv în tabăra republicană. Înregistrarea a fost preluată de mai multe canale media, care dezbat intens acum subiectul.

„Este copleşitor”, a postat pe Twitter congresmenul republican Adam Kinzinger, care le-a cerut colegilor de partid să nu-l urmeze pe preşedinte în contestarea rezultatelor scrutinului. „Nu poţi face asta cu o conştiinţă curată”, a spus congresmanul republican.

„Este expus astfel dispreţul lui Trump faţă de democraţie”, a comentat reprezentantul democrat Adam Schiff, care consideră că aceste presiuni sunt „potenţial condamnabile” din punct de vedere legal. Colega sa Debbie Wasserman Schultz denunță fapta unui „preşedinte disperat şi corupt”.

Ce se va întâmpla pe 6 ianuarie în Congres

Donald Trump s-a angajat într-o adevărată cruciadă după alegerile din noiembrie pentru a nega victoria candidatului democrat Joe Biden, dar a suferit eşecuri sistematice în instanţă şi în faţa aleşilor locali, inclusiv a republicanilor, care au rezistat presiunii sale.

Colegiul Electoral a declarat pe 14 decembrie victoria lui Joe Biden cu votul a 306 electori faţă de 232 pentru preşedintele în exerciţiu, rezultat care urmează să fie certificat miercuri, 6 ianuarie, în Congres pentru ca apoi, pe 20 ianuarie, să aibă loc ceremonia de depunere a jurământului de către cel de-al 46-lea preşedinte al SUA.

Unsprezece senatori republicani au anunţat însă sâmbătă că se vor opune certificării de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie. Este o ultimă tentativă de contestare, care ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va putea împiedica. Demersul este unul neobişnuit și riscă să expună liniile de fractură în cadrul Partidului Republican.

Pe de altă parte, Donald Trump le-a cerut susținătorilor să vină miercuri Washington, la Capitol Hill, unde este sediul Congresului, și să protesteze față de rezultatul alegerilor, iar autoritățile se așteaptă la posibile ciocniri cu forțele de ordine.

Marți, în Georgia au loc alegeri pentru desemnarea a doi senatori în Congresul federal. Dacă vor câștiga democrații, atunci numărul senatorilor republicani și democrați va fi egal, iar votul decisiv în Senat va aparține vicepreședintelui SUA, care are și funcția de președinte al Senatului, iar aceasta va fi de la 20 ianuarie democrata Kamala Harris.

Democrații au deja controlul în Camera Reprezentanților, iar democrata Nancy Pelosi a fost realeasă ca președintă a Camerei, cu un vot destul de strâns (216 voturi pentru față de 209 împotrivă). Față de legislatura precedentă, democrații au mai pierdut locuri în Cameră în favoarea republicanilor, dar păstrează totuși majoritatea.

Mergeți în homepage ›

Etichete: , , , ,
Publicat la data de 4.1.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Eurostat: Economia europeană a revenit pe creştere în trimestrul al doilea

Razvan Diaconu

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an, iar aceasta s-a reflectat asupra pieţei… Mai mult

Europa

Marinar român ucis într-un atac al piraților asupra unui petrolier aflat în largul coastelor Omanului

Razvan Diaconu

Un cetățean român a fost ucis în urma unui atac al piraților asupra unui petrolier care naviga în largul coastelor Sultanatului Oman. În urma atacului și-a… Mai mult

Stiri

Delegație a Departamentul de Stat pentru Energie din SUA, în vizită la Cernavodă pentru proiectul reactoarelor 3 și 4

Vladimir Ionescu

O delegație a Departamentului de Stat pentru Energie din State Unite a făcut vineri o vizită oficială la CNE Cernavodă. Delegația a fost condusă de… Mai mult

Europa

Prognoza Erste: România va câștiga 2,9% din PIB până în 2026 datorită impulsului PNRR

Alexandra Pele

Pachetele de stimulare economică din cadrul Fondului de redresare al UE ar urma să aducă un impuls suplimentar la PIB-ul României de 2,9% până în… Mai mult

Europa

Profit Renault de 368 mil. euro în 6 luni. Creșterea vânzărilor globale de Dacia, peste media grupului

Adrian N Ionescu

Grupul Renault a raportat vineri un profit net de 368 milioane de euro pe primele şase luni din 2021. Vânzările globale ale mărcii Dacia au… Mai mult

Stiri

Toleranţă zero faţă de orice abatere de la cultura integrităţii în mediul academic – răspunsul președintelui la planificata schimbare a analizei plagiatelor

Razvan Diaconu

Preşedintele Klaus Iohannis a răspuns vineri scrisorii reprezentanţilor mediului academic cu privire la plagiate, precizând că are toleranţă zero faţă de orice abatere de la… Mai mult

Stiri

Australia trimite armata în Sydney pentru a supraveghea respectarea carantinei

Iulian Soare

Australia a trimis sute de soldați în Sydney pentru a supraveghea aplicarea măsurilor aspre de carantină decretate din cauza unui focar de infectare cu varianta… Mai mult