marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 septembrie, 2013

 

Update: Cei doi militari erau membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, precizează Ministerul Apărării.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa (foto dreapta), în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.


Plutonierul Adrian Postelnicu (foto stânga), în vârstă de 34 de ani, se afla la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Ei au decedat în seara zilei de 22 septembrie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului.

„În urma exploziei, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat”, se spune în comunicat.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a semnat ordinele de avansare a celor doi la gradul de sublocotenent post-mortem.


De asemenea, Duşa a propus a înaintat Preşedintelui României decorarea lor cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.

Doi militari români au murit duminică noaptea, în Afganistan, după ce au fost răniţi grav în timpul unei misiuni de patrulare, anunţă Ministerul Apărării Naţionale.

Cei doi au fost răniţi în jurul orei 22.00 şi transportaţi la spital cu un elicopter. Medicii n-au reuşit să-i salveze şi, în jurul orei 23.00, cei doi ,ilitari români au fost declaraţi decedaţi.

Ministerul nu a dezvăluit  încă numele lor, deoarece nu s-au desfăşurat toate procedurile de anunţare a familiei. Potrivit regulilor pentru astfel de cazuri, familia este informată în prezenţa unui psiholog.

Conform AP, care nu specifică naţionalitatea celor doi militari, ei au fos ucişi într-o explozie, în timp ce patrulau undeva în Estul Afganistanului.

Numărul militarilor NATO morţi anul acesta, în Afganistan, a ajuns la122 de persoane, din care 92 sunt soldaţi americani.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: