Doi bărbați acuzați că au agresat o femeie jandarm și că i-au furat arma din dotare, în timpul violențelor produse la demonstrația din 10 august 2018, au fost condamnați joi, definitiv, la închisoare cu executare. Alte cinci persoane au primit condamnări cu suspendare.
Sentința de joi a Curții de Apel București este prima pronunțată pe incidentele ce au avut loc la mitingul organizat pe 10 august în Piața Victoriei, București. Dosarul ce vizează șefii intervenției forțelor de ordine, acuzate că au acționat cu o forță disproporționată împotriva protestatarilor, are un traseu mai sinuos și așteaptă de cinci decizia Tribunalului București provind redeschiderea anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei.
Pedepsele pronunțate joi:
- un bărbat a primit o pedeapsă de doi ani și opt luni de închisoare cu executare
- un alt inculpat a fost condamnat la doi ani și nouă luni cu executare
- ceilalți cinci inculpați au rămas cu pedepsele cu suspendare, care variază de la câteva luni până la un an și jumătate de închisoare cu suspendare.
După protestele violente din 10 august 2018 au fost deschise mai multe investigații penale, cea mai importantă diintre ele în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii împotriva protestatarilor.
Ofițerii Cătălin Sindile, Laurenţiu Cazan şi Sebastian Cucoş, din Jandarmerie, au fost acuzați inițial în dosar, pentru că ar fi acționat astfel încât să creeze o aparentă legalitate a intervenției în forță pentru dispersarea mulțimii prezente la așa-numitul Protest al Diasporei.
Cei trei au mai fost acuzați de acuzaţi de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals.