1 decembrie, 2020

La un an după ce un pacient chinez prezenta simptomele coronavirus, dezvăluirile despre documente secrete ale autorităților sanitare din provincia chineză Hubei spun că, la începutul pandemiei, erau anunțate oficial de peste două ori mai puține cazuri decât în realitate.

Raportul spune că au fost detectate 5.918 cazuri noi cu coronavirus, în 10 februarie, mai mult decât dublu față de raportul public (2.478), potrivit documentelor citate de CNN.

În aceeași zi, președintele chinez Xi Jinping, adresa condoleanțe rudelor victimelor, aflat într-o încăpere securizată de la 1200 km depărtare, printr-o videoconferință în care erau prezentați medici și asistenți  din linia întâi, care arătau epuizați.


Datele din cele 117 pagini ale documentelor citate constituie cea mai semnificativă scurgere de informații din interiorul Chinei de la începutul pandemiei și oferă prima perspectivă clară privind ceea ce știau autoritățile chineze și de când știau, potrivit CNN.

Guvernul chinez a respins cu fermitate acuzațiile făcute de Statele Unite și alte țări occidentale conform cărora a ascuns în mod deliberat informații referitoare la virus.

Și, deși documentele nu oferă dovada unei încercări deliberate de a ascunde rezultatele, ele dezvăluie numeroase neconcordanțe între ceea ce autoritățile credeau că se întâmplă și ceea ce a fost dezvăluit publicului.

Documentele acoperă perioada octombrie 2019 – aprilie 2020 și arată un sistem inflexibil de sănătate, aflat sub presiunea birocrației și a ordinelor de sus, ca și a procedurilor rigide, nepregătite pentru a face față unei urgențe. În mai multe momente critice de la începutul pandemiei, documentele arată pași greșiți și eșecuri instituționale.


Unele date arată izbitor lentoarea cu care au fost diagnosticați pacienții cu COVID-19. În timp ce autoritățile din Hubei au spus publicului că gestionează focarul inițial eficace și transparent, documentele arată că oficialii se bazau pe mecanisme deficitare de testare și raportare.

Un raport de la începutul lunii martie arată că durata medie dintre debutul simptomelor și diagnosticul confirmat a fost de 23,3 zile, ceea ce ar fi îngreunat semnificativ eforturile pentru monitorizarea și pentru combaterea bolii.

„E clar că au făcut greșeli – și nu doar greșeli care se întâmplă atunci când ai de-a face cu un virus nou – au fost erori birocratice și motivate politic. Aceste erori au avut consecințe globale. Nu poți garanta niciodată 100% transparență. (…) Dar chiar dacă ar fi fost 100% transparente, asta nu ar fi oprit Administrația Trump să nu minimalizeze seriozitatea” amenințării, a declarat Yanzhong Huang, expert la Council on Foreign Relations , citat de CNN.

China insistă că a gestionat bine focarul. La o conferință de presă din 7 iunie, Consiliul de Stat al Chinei a lansat o Carte Albă în care spunea că guvernul chinez a publicat întotdeauna informații legate de epidemie într-un mod „deschis și transparent”.

„În timp ce depunea eforturi importante pentru a conține virusul, China a acționat, de asemenea, cu un puternic sentiment de responsabilitate față de umanitate, poporul său, posteritate și comunitatea internațională. A furnizat informații despre COVID-19 într-un mod complet profesional și eficient. A publicat informații autorizate și detaliate cât mai curând posibil și în mod regulat, răspunzând astfel în mod eficient la preocuparea publicului”, spune documentul oficial chinez.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe din China și Comisia Națională de Sănătate, precum și Comisia de Sănătate din Hubei, pentru o reacție cu privire la aceste documente, dar nu a primit niciun răspuns.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: