18 iunie, 2017

UPDATE:

Moțiunea de cenzură a fost citită dumincă după-amiaza, la 16,45, de către senatorul PSD Mihai Fifor. Ea nu pleacă de la motivul retragerii sprijinului politic față de Sorin Grindeanu, ci de la maniera în care acesta a ales să nu demisooneze.

***


Informația inițială :

Textul moțoiunii se numeste „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor”,  el urmează să fie citit dumincă după-amaiza în Parlament.

Parlamentarii PSD şi ALDE susţin în textul moţiunii de cenzură că aceasta nu se îndreaptă „împotriva unui guvern PSD + ALDE”, ci împotriva premierului Sorin Grindeanu, a lui Victor Ponta și a ministrului comunicațiilor Augustin Jianu, care nu ar avea legitimitate, potrivit documentului citat de Agerpres.

Moțiunea va fi dezbătură miercuri, de la ora 11, în Planul reunit al Parlamentului.


Moțiunea a fost semnată de 222 de parlamentari –  față de cei 233 parlamentari de care va fi nevoie să o voteze pentru a trece.

Moțiunea este de fapt, mesajul pe care liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a transmis duminică parlamentarilor PSD, înainte ca documentul, intitulat „România nu poate fi confiscată. Apărăm democraţia şi votul românilor”,  să fie citit în Parlament.

Moțiunea nu a fost înregistrată, conform procedurilor, și la Guvern și, ca urmare, premierul nu a participat la sedința parlamentară.

La Parlament a ajuns, însă, Victor Ponta, care este de sâmbătă secretar general al Guvernului și, care a transmis membrilor PSD un mesaj de pace care seamănă mai mult cu un ultimatum.

Am trimis colegilor mei din grupul PSD că mai este timp să evite un război atomic între PSD și PSD, din care va pierde PSD și va câștiga Iohannis. Vă pot spune în numele premierului că, dacă moțiunea nu trece, atunci joi va veni și va discuta cu conducerile PSD și ALDE despre componența Guvernului Grindeanu 2 și atunci va câștiga PSD. Dacă moțiunea va trece, atunci nu PSD, nici Parlamentul nu vor desemna premierul ci președintele Iohannis, care a demonstrat cu alte două ocazii similare că nu este docil”, a declarat Victor Ponta, pe culoarele Camerei Deputaților.

Potrivit iniţiatorilor, votarea moţiunii ar fi „un act de responsabilitate şi reprezintă singura opţiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă şi competenţa, responsabilitatea şi puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile şi a reintra în parcursul ambiţios, dar corect, al acestui adevărat proiect de ţară”.

PSD și ALDE remarcă în textul moțiunii că 25 dintre cei 27 de miniștri pe care i-a propus și care au ost investiți acum o jumătate de ani, „și-au prezentat demisiile din funcții, înțelegând corect responsabilitatea politică ce le revine în cadrul unei democrații constituționale”, ca urmare a retragerii sprijinului politic.

„Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul-ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia”, spune documentul într-una dintre cele patru pagini ale sale, citat de Agerpres.

„Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare. ‘Guvernul’ Ponta – Grindeanu – Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând o dată în plus justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE”, se mai arată în textul moțiunii.

Textul Moțiunii de cenzură poate fi consultat AICI – LINK

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: