7 aprilie, 2021

Bugetul general „centralizat propriu al Municipiului Bucureşti” pe 2021 prevede venituri de peste 9,592 miliarde de lei și cheltuieli de peste 9.645 miliarde de lei, potrivit proiectului pus în dezbatere publică miercuri.

Veniturile „bugetului local” (fără bugetele instituțiilor care se finanțează parțial sau integral din venituri proprii) se ridică la peste 6,906 miliarde de lei, iar cheltuielile la peste 6,959 miliarde de lei.


Subvențiile înghit aproape o treime din totalul cheltuielilor bugetului local, peste 32%  sau 2,247 miliarde de lei. Mai puțin de  atât (2,2 miliarde de lei) se alocă pentru investiții, potrivit primarului general Nicușor Dan.

Cheltuielile cu subvențiile au cea mai mare pondere (peste 23,3%) și în bugetul total, care include și instituțiile care se autofinanțează.

Al doilea  cel mai substanțial capitol este cel al cheltuielilor de personal, de 1,896 miliarde de lei (peste 19,7%), urmat de cheltuielile cu achizițiile de bunuri și servicii,  de 1,731 miliarde de lei (18%).

Proiectelor cu fonduri externe nerambursabile le sunt dedicate 1,707 miliarde de lei (17,7% din bugetul total).


Primăria Municipiului București (PMB) are de rambursat credite de peste 167,9 milioane de lei și dobânzi de peste 157,7 milioane de lei, în acest an.

Unde investește Primăria Capitalei în 2021

Suma care este alocată investițiilor, de aproximativ 2,2 miliarde de lei, include „cheltuieli de dezvoltare/investiții, în timp ce, conform execuției bugetare aferentă anului 2020, fosta administrație a avut doar 476 de milioane de lei drept cheltuieli de dezvoltare”, potrivit primarului general Nicușor Dan, citat în comunicatul PMB.

Primăria Capitalei contează pe „venituri de circa 1 miliard de lei din fonduri europene, la care se vor adăuga bani suplimentari din PNRR și din alte surse UE”.

Printre investiţii menţionate de comunicatul PMB se numără:

  • modernizarea a circa 32 de kilometri din reţeaua de termoficare a oraşului;

(Citiți și: „Bucureștiul primește 254 de mil. euro de la Bruxelles pentru reabilitarea sistemului de termoficare din Capitală”)

  • reluarea lucrărilor la Pasajul Doamna Ghica, în colaborare cu Primăria Sectorului 2, pentru care Municipalitatea alocă 39 de milioane lei;
  • finalizarea lucrurilor la parcarea de tip park & ride de la Cora Pantelimon;
  • continuarea lucrărilor de infrastructură pentru Prelungirea Ghencea, pentru care sunt alocate 40 de milioane de lei şi plătite „în plus 7 milioane de lei pentru datorii din urmă”;
  • consolidarea de clădiri cu risc seismic („continuarea lucrului pe cele 12 şantiere şi deschiderea altor câtorva”);
  • refacerea Planul Urbanistic General, „pentru o dezvoltare corectă şi echilibrată a oraşului;
  • demararea proiectului pentru semaforizarea inteligentă în Bucureşti.
  • 25 de milioane de lei vor fi investite în reabilitarea fostei clădiri a Primăriei Sectorului 5 de pe bulevardul Elisabeta,
  • lucrări de reabilitare la Spitalele „Cantacuzino” şi „Theodor Burghele” din subordinea Primăriei,
  • vor continua lucrările de reabilitare a Teatrului „Ion Creangă” şi că se va finaliza Registrul Spaţiilor Verzi.

O noutate este introducerea bugetului participativ, prin alocarea a 2 milioane de lei, într-un proiect-pilot, prin care „bucureștenii vor decide ei înșiși, în urma consultării publice, unde vor merge exact acești bani”.

(Descărcați de AICI proiectul Bugetului general Centralizat al Municipiului București)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: