marți

26 martie, 2024

17 august, 2020

PSD a depus moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Orban, ”cel mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani”, după cum a anunțat luni președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

Premierul Ludovic Orban a calificat acțiunea PSD drept ”iresponsabilă”.

Documentul este semnat de 205 parlamentari (excepție notabilă: Eugen Orlando Teodorovici), iar Marcel Ciolacu a anunțat că PSD va negocia cu „toate forțele responsabile” pentru a vota moțiunea, care trebuie votată de 233 de parlamentari pentru a produce căderea guvernului.


Marcel Ciolacu a anunțat public că, în situația în care moțiunea va fi aprobată, va propune președintelui formarea ”unui guvern de tranziție”, condus de un premier ”care în acest moment nu este membru al PSD”.

Alegerile locale sunt stabilite pentru data de 27 septembrie.

Dispute pe marginea constituționalității acțiunii

Moțiunea ar urma să fie citită în această săptămână, cel mai probabil joi. Marcel Ciolacu a explicat luni că nu a văzut ”niciun articol în Constituție sau în regulamentul Parlamentului care să interzică depunerea și votarea unei moțiuni în sesiune extraordinară”.

Totuși, moțiunea depusă astăzi de PSD ar putea fi votată abia peste 3 săptămâni, în debutul noii sesiuni parlamentare, social democrații încercând astfel să evite eventuale probleme de neconstituționalitate.


În Constituție se menționează că moțiunea de cenzură poate fi inițiată o singură dată pe sesiune parlamentară.

Interpretarea PNL este că în sesiune extraordinară, situație în care se află acum Parlamentul, nu poate fi adoptată o moțiune de cenzură la adresa Guvernului.

Șeful Guvernului a declarat luni că i se pare „absurd” momentul depunerii moțiunii, argumentând că „nicio moțiune de cenzură, în ultimii 30 de ani, nu a fost depusă în vacanța parlamentară”. „Și-au pierdut complet busola, nu mai sunt în stare să citească Constituția”, a declarat Ludovic Orban.

Aritmetica parlamentară este de partea PSD

Pentru ca moțiunea să fie adoptată este nevoie de 233 de voturi. Ar fi pentru a doua oara când un guvern condus de Ludovic Orban este demis printr-o moțiune de cenzură, într-un singur an.

Moțiunea de cenzură ar urma, foarte probabil, să fie votată de parlamentarii PSD, Pro România, ALDE și de o parte dintre parlamentarii independenți și cei ai minorităților naționale.

PSD are împreună cu ALDE aproximativ 214 voturi în Parlament, la care se pot adăuga majoritatea celor 23 de voturi de la Pro România, 3 voturi ale parlamentarilor neafiliați și măcar câteva de la reprezentanții minorităților naționale.

UDMR a anunțat că nu va semna moțiunea, însă, în ceea ce privește votul, formațiunea condusă de Kelemen Hunor nu a luat încă o decizie.

Demiterea Guvernului ar trebui să dea PSD o gură de oxigen în vederea alegerilor locale, în condițiile în care mulți primari PSD au fost primiți în PNL.

Totuși, în urmă cu 5 zile, președintele Iohannis a declarat: „cu certitudine nu vom avea un guvern PSD”.

PSD: Guvernul Orban a eșuat în a deveni soluție, a devenit parte a problemei

Moțiunea PSD este un document de 23 de pagini care conține 2 linii de atac: modul în care a fost gestionată criza coronavirus și situația economică a țării.

În documentul intitulat „Guvernul PNL – De la pandemie la pande-mită generalizată”, PSD critică guvernarea PNL pentru gestionarea pandemiei de coronavirus folosind pe larg informații date publicității acum o săptămână de Curtea de Conturi, care a înaintat Parlamentului pe 11 august un ”Raport special privind gestionarea resurselor publice în perioada stării de urgență”.

Concluzia PSD este:

Un guvern care nu mai e credibil nu mai poate călăuzi națiunea pentru a traversa o criză acută cum este cea provocată de pandemia de coronavirus.

Moțiunea de față prezintă motivele reale pentru care Guvernul Orban a pierdut controlul pandemiei și al economiei.

Moțiunea de față arată clar că puterea de cumpărare a românilor a scăzut și că ne îndreptăm către sărăcie și austeritate.

Acestea sunt motivele principale pentru care acest guvern trebuie să plece!

Guvernul Orban a primit în urmă cu câteva luni un vot de învestire pentru că Parlamentul a fost responsabil în fața pandemiei. PSD a votat pentru depășirea crizei politice provocate de obsesia PNL pentru anticipate. A votat pentru instalarea unui guvern funcțional care să aibă pârghiile necesare pentru a gestiona criza sanitară și pentru a preveni o criză economică. A votat deși parlamentarii și miniștrii liberali, în frunte cu premierul Orban, erau izolați în vilele de protocol.

Cu toate acestea, ambele obiective care au stat la baza învestirii Guvernului Orban 2 au fost ratate: pandemia a scăpat cu totul de sub control, iar economia se prăbușește într-un haos fără precedent!

Guvernul Orban a eșuat în a deveni o soluție pentru problema pandemiei!

Guvernul Orban a devenit parte a problemei, o circumstanță agravantă pentru pandemie!

Nu mai putem permite perpetuarea prostiei! Nu mai putem permite perpetuarea incompetenței!

Nu mai putem tolera tonul răstit și arogant al premierului când îi ceartă pe cetățeni pentru propria sa nerozie!

Nu mai putem asista la adâncirea societății într-o stare de confuzie generalizată ce pune în pericol sănătatea publică!

Nu mai putem accepta devalizarea bugetului de stat la umbra pandemiei!

Nu mai putem permite distrugerea economiei naționale!

STOP! ACEST guvern TREBUIE SĂ PLECE!

Cetățenii au nevoie de un guvern competent! Au nevoie de un guvern care să le fie partener și care să le inspire încredere în traversarea crizei economice și sanitare.

(Descărcați AICI textul moțiunii PSD)

Moțiunea prezintă și principalele direcții ale programului propus de PSD viitorului Guvern:

  • Acces echitabil la sănătate
  • Protejarea puterii de cumpărare, locuri de muncă și creșterea natalității
  • Acces echitabil la educaţie
  • Investiții, economie
  • Stimularea producției “fabricat în România”
  • Digitalizarea marilor sisteme publice
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: