2 martie, 2018

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) nu  și-a îndeplinit, încă, promisiunea de a reglementa problema declarației fiscale, veche de la instalarea noului guvern și întărită, joi, de noi asigurări ale primului ministru Viorica Dăncilă.

Totuși, MFP explică printr-un document informativ în ce va consta înlocuirea mult contestatei Declarații 600 cu una, unică, prin care se vor cumula  7 declaraţii fiscale, și anume:

  • D200 – veniturile realizate din România
  • D201 – veniturile realizate din străinătate
  • D220 – venitul estimat/norma de venit
  • D221 – norme de venit- agricultură
  • D600 – venitul baza pentru CAS
  • D604 – stabilire CASS persoane fara venit
  • D605 – stopare CASS persoane fara venit

Potrivit informării MFP, plata se face o singură dată, însă o persoană poate face oricâte plăți decide în urma estimării veniturilor, până la data de 31 martie a anului următor înregistrării acestora.


Pentru veniturile din 2017, declarația unică se depune până la 25 mai pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online.

Pentru veniturile estimate pe 2018, declarația unică va fi depusă până la 15 iulie pentru anul 2018.

„Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10% dacă suma este achitată integral până la 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie”, spune documentul MFP.

Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până la 15 iulie, bonificaţia este de 5% şi de 2% până la 30 septembrie, menţionează MFP.


Contribuțiile pentru pensie și sănătate vor fi menținute la nivelul actual, la salariului minim , cu posibilitatea ca pentru pensie contribuabilii să poată achita mai mult.

O schimbare majoră este faptul că nu se vor mai achita contribuții pentru 2018 dacă veniturile din 2017 au trecut de plafonul de 22.800 de lei, ci doar dacă veniturile sunt estimate să trecă de acest plafon anul acesta.

Calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este condiţionată de plata unor contribuţii la anumite termene.

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asigurat, în anul 2018, până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie 2018, astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Reţinerea la sursă pentru drepturile de autor

Contribuţia de asigurări sociale şi cea de la sănătate ar putea fi reţinute la sursă în cazul drepturilor de autor, reiese din informaţiile transmise, joi, de reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

„Pentru CASS se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă, atât pentru DDA-uri, cât şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice”, se spune în prezentarea MFP.

O altă posibilitate este ca anumite categorii să fie exceptate de la plata CASS.

„Se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală a următoarelor categorii de persoane: pensionarii, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18-26 ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului”, menţionează sursa citată

(Descărcați de AICI – LINK Prezentarea MFP a noului mecanism fiscal pentru persoane-fizice)

Ministerul Finanțelor trebuia să pună în dezbatere noua variantă a Declaraţiei 600, care va cumula alte șase obligații de declarare, privind impozitul pe venit inclusiv din activități independente, CAS, CASS, potrivit primului ministru Viorica Dăncilă .

Alte diferenţe faţă de vechiul regim de declarare :

  • Încadrarea ca plătitor de CAS sau CASS se face în funcţie de venitul estimat pentru anul curent, independent de venitul realizat în anul precedent.
  • Calitatea de asigurat se dobândeşte de la data depunerii declaraţiei şi nu de la data efectuării plăţii, ca în prezent.
  • Persoanele cu venituri mici sau fără venituri sunt asigurate în sistemul de sănătate, timp de 12 luni, dacă plătesc CASS la nivelul a şase salarii minime brute – 1900 de lei – față de nivelul a 12 salarii minime, la cât plătesc în prezent.

Guvernul a amânat depunerea declarației 600 până pe 15 aprilie prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență, dar nu a modificat și OUG care stabilește data de 25 martie privind prima plată trimestrială a contribuțiilor de asigurări sociale.

Potrivit Executivului, au fost depuse aproximativ 30.000 de formulare dintr-un total de 210.000 estimat la nivelul anului 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: