joi

25 aprilie, 2024

21 august, 2019

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), unul dintre cele mai active ONG-uri de profil, a depus miercuri, la Curtea de Apel Constanţa, o cerere de chemare în judecată împotriva Guvernului României, Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) şi a Ministerului Dezvoltării Regionale (MDR).

Motivul: plafonarea sumelor acordate pentru decontarea navetei școlare.

Acțiunea în contencios – administrativ cere anularea HG 863/2016 privind impunerea tarifelor maximale pentru abonamentele elevilor la transportul judeţean, adică, în termeni juridici, constatarea abrogării de drept/caducității HG nr. 863/2016.


„Încă din 2016, elevii din România s-au aflat în imposibilitatea decontării cheltuielilor de transport, fiindu-le încălcat dreptul prevăzut la art. 84, alin. (3) şi (3^1) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, din cauza apariţiei tarifelor maximale impuse operatorilor de transport judeţean pentru abonamentele elevilor sub forma unor obligaţii de serviciu public, dar fără acordarea unor compensaţii. Din cauza acestei stări de lucruri, aceştia nu respectau tarifele, iar elevii nu puteau deconta facturile primite la licee, fiind invocate diferenţele de tarif dintre lege şi realitate”, explică un comunicat al AEC.

Asociația amintește că pe 28 iunie a intrat în vigoare și OUG 51/2019, prin care transportul județean este eliminat din sfera serviciilor publice şi din reglementările Legii 92/2007, astfel încât mulți dintre elevii din rural, acolo unde există cele mai mari rate de abandon școlar (mult peste 20%) au rămas fără posibilitatea de a ajunge la școală, dacă nu au bani pentru a folosi varianta nesigură a autostopului.

(Citiți AICI sesizarea înregistrată de AEC la Curtea de Apel Constanța)

Instanța va trebui să recunoască dreptul la decontarea integrală, pentru că altfel nu se mai poate vorbi despre educație gratuită și pentru că există reglementări care prevăd acest drept:

Elevii din România au dreptul de a beneficia de decontarea integrală a cheltuielilor de transport din localitatea de domiciliu către localitatea de care aparține unitatea de învățământ la care studiază, în cazul în care aceștia nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu sau filiera/specializarea/profilul dorit nu există în unitatea de învățământ din localitatea de domiciliu, în conformitate cu Legea educației naționale nr. 1/2011 (,,Legea educației naționale”, ,,Legea educației”, ,,Legea nr. 1/2011”).


Acest drept este prevăzut de art. 84 alin. (3) și (3^1) din Legea educației naționale.

Reamintim că România este țara din UE cu una dintre cele mai mari rate de abandon școlar și cele mai slabe rezultate la testele internaționale PISA, iar situația se înrăutățește.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: