joi

28 martie, 2024

7 septembrie, 2018

DNA a început audierile în dosarul constituit în urma denunţului sindicatelor privind posibilele fapte de corupţie ale conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor în legătură cu favorizarea lui Cristian Borcea prin acordarea ilegală a unor recompense.

Federaţia Sindicatelor din Administratia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) arată într-un comunicat de presă că documentele privind activitatea din penitenciar a deținutului Cristian Borcea au fost falsificate pentru a înregistra cât mai multe zile d emuncă, astfel fostul finanțator al Dinamo să beneficieze de cât mai multe libere, în familie.

DNA a fost sesizată de sindicaliștu cu privire la posibile fapte de corupţie întrucât directorul ANP i-ar fi acordat ilegal lui Cristian Borcea, atunci când era închis, zece permisiuni de ieşire din detenţie într-un an, ceea ce arată că el a beneficiat de 54 de zile de permisie.


Fostul acţionar al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost eliberat condiționat, în luna iulie, din Penitenciarul Jilava, după executarea a patru ani şi patru luni de închisoare din condamnarea la șase ani și patru luni închisoare, în Dosarul Transferurilor.

Acuzațiile sindicaliștiilor:

Suspicionăm, deci, un volum imens de înregistrări contradictorii şi în fals.

Deţinutul Borcea Cristian figurează în evidenţe cu luni în care ar fi lucrat câte 30 de zile (eg. ian, iunie 2018) şi chiar 33 de zile (eg. martie 2018), excluzând celelalte activităţi pe care cei care i-au acordat creditele pretind că le-ar fi făcut, în condiţiile în care în acele luni a avut câte 5 – 7 zile de permisiune de ieşire din penitenciar.


De altfel, în ultimele 12 luni, media numărului de zile lucrate este de 28 în condiţiile în care aproape în fiecare lună a beneficiat de acele 5 – 7 zile de permisie.

În aceşti 4 ani, deţinutul Cristian Borcea a participat pe hârtie la peste 140 de programe şi activităţi educaţionale, primind credite pentru participarea la enorm de multe dezbateri, câteva redactări de reviste, ceva recenzii de carte şi foarte multe concursuri tematice.

Nu a făcut cursuri de calificare, a absolvit în schimb module de şcolarizare pentru adulţi (geografie şi istorie).

În medie, ceilalţi deţinuţi participă la 9 – 12 astfel de programe şi activităţi educaţionale într-un an, dacă au timp şi nefiind la muncă.

Sindicaliștii arată că Borcea nu putea beneficia, conform legii, de ieșirea din penitenciar pentru că este cercetat sau urmărit penal ori are pe rolul organelor judiciare alte cauze, potrivit Hotărârii de guvern 157/2016 art. 213, alin. 2, lit. b şi c.

„Pe perioada detenţiei (martie 2014 – iulie 2018), deţinutul Cristian Borcea a fost implicat în 3 dosare penale 6536/2/2008, 375/P/2017 şi 806/2/2016 având pe rând calitatea de suspect, învinuit respectiv inculpat, iar date referitoare la aceasta există la dosarul de penitenciar acesta fiind citat şi prezentat la oragnele judiciare. Conform evidenţelor, deţinutul Cristian Borcea a acumulat în cei 4 ani executaţi 2378 de credite, cam cât ar fi putut acumula 300 de deţinuţi la un loc. Pe baza acestor credite a beneficiat de 20 de recompense cu suplimentarea drepturilor la pachet şi vizită şi 17 permisiuni de ieşire din penitenciar (dintre care 10 în ultimele 12 luni calendaristice). Niciun deţinut din sistemul penitenciar nu a beneficiat de un asemenea număr de recompense”, acuză sindicaliștii de la FSANP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: