cursdeguvernare

joi

3 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Discursul de adio – Jens Stoltenberg avertizează SUA și Europa: ”Izolaționismul nu ține pe nimeni în siguranță”

19 septembrie, 2024

Jens Stoltenberg a avertizat Statele Unite și Europa împotriva „izolaționismului” în discursul său de plecare din funcția de secretar general NATO.

„Am auzit voci de ambele maluri ale Atlanticului cerând America și Europa să se despartă. Concentrarea asupra intereselor naționale miope în detrimentul cooperării pe termen lung nu ne va fi de folos. Izolaționismul nu va ține pe nimeni în siguranță”, a spus el într-un discurs rostit joi după-amiază la Bruxelles.

Avertismentul vine în timp ce aliații Washingtonului se îngrijorează că fostul președinte Trump ar putea slăbi angajamentul puterii cheie, Statele Unite, față de NATO, dacă va câștiga alegerile din noiembrie.


Jens Stoltenberg urmează să predea frâiele alianței militare occidentale fostului premier olandez Mark Rutte pe 1 octombrie, după ce s-a aflat un deceniu la cârma NATO.

În acest timp, el a ajutat la supravegherea unei creșteri majore a cheltuielilor de apărare din partea membrilor europeni, stimulată de presiunea Washingtonului și, mai important, de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Stoltenberg: NATO trebuie să se asigure că Kievul poate negocia cu Rusia „din poziție de forță”

Potrivit celor mai recente date, 23 din cele 32 de țări ale NATO vor atinge în acest an ținta alianței de a cheltui două procente din produsul lor intern brut pentru apărare, stabilită în 2014.

„Vestea bună este că ne-am îndeplinit angajamentul pe care l-am făcut acum 10 ani. Dar vestea proastă este că acest lucru nu mai este suficient pentru a ne ține în siguranță”, a avertizat Stoltenberg.


Pe măsură ce războiul Moscovei împotriva Ucrainei continuă până la al treilea an, Stoltenberg insistă că aliații NATO trebuie să se asigure că Kievul poate negocia „din poziție de forță” atunci când va veni momentul să discute.

„Orice acord de pace viitor trebuie să fie susținut de un sprijin militar puternic și susținut. Nu doar de bucăți de hârtie.”

”La un moment dat, alianța trebuie să revină la dialogul cu Moscova”

Stoltenberg a precizat că, la un moment dat, alianța trebuie să revină la dialogul cu Moscova pe probleme precum controlul armelor. „Trebuie să vorbim cu vecinii noștri. Oricât de dificil ar fi. Dar dialogul funcționează doar atunci când este susținut de apărări puternice”.

Stoltenberg a mai avertizat că a face afaceri cu rivali precum Rusia și China nu ar trebui niciodată să fie în detrimentul securității. „Libertatea este mai valoroasă decât comerțul liber”, a spus el în discurs.

„Protecționismul împotriva aliaților nu ne protejează”

El a mai avertizat și membrii NATO că „protecționismul împotriva aliaților nu ne protejează securitatea”.

Franța a condus apelurile ca Europa să-și construiască propria industrie de apărare în loc să cheltuiască pe arme din Statele Unite sau Marea Britanie.

Agresiunea Rusiei a revigorat NATO – alianța și-a consolidat flancul estic, și-a redesenat planurile de apărare și și-a crescut cheltuielile de apărare.

„În perioada mea de secretar general, relevanța NATO a fost pusă la îndoială. Alianța a fost descrisă ca fiind divizată, învechită, fără creier”, a spus Stoltenberg, încheind cu precizarea: „Realitatea este că NATO este puternică, unită și mai importantă ca niciodată”.

Un personaj luminos al NATO

Jens Stoltenberg a fost de două ori prim-ministru al Norvegiei, între 2000-2001 și 2005-2013, el preluând conducerea civilă a NATO la 1 octombrie 2014.

În 2022, a renunțat la poziția de Guvernator al Băncii Centrale a Norvegiei – oferită de guvernul de la Osla – pentru a servi în continuare ca secretar general NATO, într-o nouă prelungire de mandat.

Prima prelungire de mandat a fost decisă în 2019, , în principal pentru a evita posibilitatea ca Donald Trump, președinte al SUA la acea vreme, să impună un succesor.

Presa internațională scrie că Jens Stoltenberg va prelua după plecarea de la NATO șefia Conferinței de Securitate de la Munchen.

După invazia Rusiei în Ucraina, Jens Stoltenberg s-a dovedit un real susținător al dreptului Ucrainei de a se apăra, presând în permanență statele membre să contribuie la susținerea efortului de război al Ucrainei. La inițiativa sa, NATO a preluat de la SUA coordonarea livrărilor de echipamente militare către Ucraina.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: