20 mai, 2014

Numărul incidentelor cibernetice cu impact semnificativ asupra rețelelor de comunicații electronice a fost de 253, în anul 2013, cele mai numeroase vizând serviciile de telefonie mobilă, potrivit datelor prezentate, marți, de directorul executiv al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) Eduard Lovin.

„În ultimul an, șase furnizori de rețele sau servicii de comunicații electronice destinate publicului au raportat ANCOM incidente cu impact semnificativ. Astfel, numărul total de incidente cu impact semnificativ raportate, în 2013, este de 253. Numărul mediu de conexiuni afectate de un incident este de 79.000 de utilizatori, iar durata maximă a unui incident a fost de 42 de ore, în timp ce durata medie de aproximativ cinci ore. Durata unui incident reprezintă intervalul de timp dintre momentul în care serviciul începe să se degradeze și până când acesta este restabilit la parametrii inițiali. Pe tip de serviciu, cel mai afectat a fost, în 2013, cel de telefonie mobilă, cu aproape 10 milioane de conexiuni afectate”, a declarat Eduard Lovin, la cea de-a 18-a ediție a evenimentului Ziua Comunicațiilor şi citat de AGERPRES.

Directorul executiv al ANCOM a explicat că Autoritatea monitorizează, în prezent, implementarea Deciziei 512 cu privire la stabilirea măsurilor minime pentru protejarea rețelelor de comunicații electronice.


„Anul trecut, anunțam că urmează o reglementare în domeniul securității rețelelor. Lucru care s-a întâmplat în toamna lui 2013, prin Decizia 512, care stabilește măsurile minime privind protejarea rețelelor și informarea autorității cu privire la incidente. În prezent, ANCOM își propune să monitorizeze implementarea acestei decizii, să elaboreze rapoartele anuale privind incidentele petrecute și măsurile implementate de furnizori, precum și întocmirea unor ghiduri de implementare care să fie în folosul utilizatorilor și al furnizorilor de conținut”, a mai declarat Eduard Lovin, directorul executiv al ANCOM.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: