Companiile de tutun solicită din nou Guvernului, printr-o scrisoare semnată de conducerea British American Tobacco, Japan Tobacco International și Philip Morris România, asumarea de urgență a cadrului de reglementare clar, ferm și predictibil, care să nu blocheze buna funcționare a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat.
Cele trei companii transmit guvernului:
Prin prezenta, companiile semnatare solicită Guvernului asumarea de urgență a cadrului de reglementare clar, ferm și predictibil, care să nu blocheze buna funcționarea a unui sector economic cu o pondere semnificativă în veniturile la bugetul de stat.
Reiterăm că există pericolul ca, dat fiind că au mai rămas doar trei luni până la data limită de transpunere a Directivei în legislația națională (data care coincide cu conformarea producției) și că activitatea Parlamentul României va fi probabil influențată de calendarul electoral, activitatea noastră să fie grav afectată.
Potrivit comunicatului de presă din 2 februarie, ar fi trebuit să primim toate “informațiile complete, necesare industriei de profil pentru conformarea producției, respectând prevederile Directivei 2014/40/UE”. Prin urmare, vă aducem la cunoștință că ne lipsesc informații complete și certe atât în privința ambalajelor (de exemplu, ordinea și perioada de utilizare a seturilor de avertismente), cât și în privința produsului în sine.
Așa cum am mai precizat, la fel ca orice industrie, în absența legii de transpunere și a normelor de aplicare, nu putem demara conformarea producției ambalajelor și țigaretelor, proces laborios, costisitor și de durată.
Vă învederăm că simpla comunicare a unor informații, în absența cadrului normativ legal adoptat și publicat în Monitorul Oficial, nu poate suplini legea ori constitui temei juridic al unei conduite a destinatarilor acesteia, în caz contrar încălcându-se în mod flagrant principiile certitudinii, previzibilității și securității juridice, care stau la baza statului de drept.
În concluzie, ca orice mare investitor, dorim ca Executivul să ne asigure cadrul de reglementare clar, ferm și predictibil în care să ne putem desfășura activitatea. Am conlucrat întotdeauna constructiv cu autoritățile române și sperăm ca, și în cazul de față, să fie eliminat blocajul iminent printr-o soluție care să evite întreruperea producției și a disfuncționalității pieței – inclusiv prin creșterea alarmantă a fenomenului comerțului ilicit cu țigarete cu consecințe importante asupra bugetului de stat.
O demonstrație în fabrica: de ce e nevoie, tehnic, de 6 luni
Potrivit unui comunicat de presă emis luni, producătorii au arătat, practic, în fabrica JTI din București, de ce sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la cerințele Directivei tutunului, care nu a fost încă transpusă în legislația națională.
Reprezentanții fabricii de pe platforma Pipera au explicat în detaliu etapele și timpul alocat pentru fiecare operațiune de pregătire și tipărire a ambalajelor, operațiuni executate în străinătate de furnizori globali, precum și în ce constă producția propriu-zisă, adică fabricarea și împachetarea țigaretelor, în fabricile producătorilor de tutun din România.
Numărul furnizorilor globali de ambalaje este limitat, iar modificările trebuie făcute pentru toate cele 28 de state membre aproape simultan. Așadar, se aplică principiul „primul venit, primul servit”, capacitățile de producție ale furnizorilor trebuind în mod normal rezervate cu câteva luni în avans. Rezervarea se poate face doar după ce legea și normele ei de aplicare sunt definitive. Fabricile din România nu au rezervat încă nimic, iar piețele cu legi adoptate sau proiecte de lege foarte avansate au lansat deja comenzi.
Demersurile anterioare ale industriei
Conform textului Directivei, data limită de transpunere prin lege și data de conformare a producției coincid (20 mai 2016). Țigaretele fabricate conform actualei Directive vor mai putea fi puse pe piață după 20 mai 2016, doar dacă au fost fabricate înainte de această dată. Însă producția este limitată de legislația fiscală, deci industria nu poate produce în prezent stocuri suficiente pentru acoperirea necesarului în perioada de vară.
De aproape doi ani, producătorii de țigarete cer autorităților, în mod repetat, adoptarea cât mai rapidă a legii referitoare la Directiva tutunului, explicând în toate comunicările oficiale că sunt necesare șase luni pentru adaptarea producției la noile cerințe.
Astfel, pentru conformarea producției la 20 mai 2016, era nevoie ca legea și normele de aplicare să fi fost publicate până la începutul lui decembrie 2015. Ca urmare, companiile sunt deja în situație de avarie. Dacă fabricile nu vor mai putea produce, piața legală se va bloca la vară, în perioada de vârf, iar pierderile la buget vor fi, în medie, de circa 250 milioane de euro lunar, reprezentând taxe și contribuții. Comerțul ilegal cu țigarete, care a ajuns în noiembrie 2015 la 17,5%, va crește rapid, în condițiile în care produsele legale nu vor mai fi disponibile.