15 aprilie, 2019

Consiliul Uniunii Europene a aprobat, luni, directiva privind protejarea drepturile de autor în era digitală. Statele membre au la dispoziție 24 de luni pentru transpunerea textului în legislația națională.

Proiectul a fost votat de Parlamentul European la sfârșitul lunii martie.

”Prin acordul de azi adaptăm reglementările privind drepturile de autor la era digitală. Europa va avea acum reguli mai clare ce garantează remunerație corectă pentru creatori, drepturi solide pentru utilizatori și responsabilitate pentru platforme. Reforma drepturilor de autor este o piesă lipsă din puzzle-ul proiectului pieței unice digitale a Europei”, a declarat Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene.


Noua directivă va încuraja jurnalismul de înaltă calitate în UE și va oferi o protecție mai bună artiștilor și autorilor europeni, notează Comisia.

Prevederile gândite să-i protejeze pe creatorii de conținut s-au dovedit controversate, numeroase voci acuzând că acestea vor duce la o cenzură a internetului. Zeci de mii de persoane au protestat în Germania înainte de votul final din Parlamentul European.

Cele mai importante prevederi ale directivei:

  • Platformele online vor fi obligate să se asigure că postările utilizatorilor lor nu încalcă regulile privind drepturile de autor.
  • Companiile vor avea nevoie de acorduri de licențiere cu deținătorii de drepturi, cum ar fi muzicieni, interpreți și autori pentru a le putea prelua și distribui operele.
  • Google News va trebui să plătească editorii de presă pentru fragmentele de informații afișate la rezultatele căutărilor.
  • Companiile non-profit și enciclopediile online, cum ar fi Wikipedia, vor putea să utilizeze în continuare date în scopuri de cercetare și educare.
  • Companiile cu o cifră de afaceri de sub 10 milioane de euro sunt scutite de la prevederile directivei.

Reprezentanții industriilor creative (case de discuri, case de film, industria mass media etc) susțin noua legislație, invocând faptul că și ei ar trebui să se bucure de o mai bună monetizare a propriilor opere, în contextul în care platformele online au parte de profituri uriașe din publicitatea obținută pe seama conținutului pe care îl găzduiesc.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: