luni

6 mai, 2024

12 februarie, 2011

Strasbourg. Parlamentul European

Dincolo de revoltele din Egipt, care au ţinut prima pagină a ziarelor întreaga săptămână,  şi Europa a avut parte de demonstraţii: în Serbia oamenii vor alegeri anticipate; în Franţa, judecătorii vor mai multe fonduri şi respect din partea preşedintelui Sarkozy. Berlusoni a rămas în lumina refelectoarelor şi de această dată, iar UE e preocupată de resurse alternative de energie şi gaze naturale, dar şi de programarea, în martie, a summitului privind viitorul zonei euro.

Sâmbătă, 5 februarie

La sfârşitul săptămânii trecute, la Belgrad 55.000 de oameni au ieşit în stradă, în faţa Parlamentului, cerând alegeri anticipate. Unul dintre cele mai importante proteste din ultimii ani a fost organizat de formaţiunea de opoziţie Partidul Progresist Sârb. Liderul acestuia,Tomislav Nikolici, a spus că guvernul are la dispoziţie două luni pentru a anunţa organizarea de alegeri generale, dacă nu, va fi organizată o amplă campanie civică antiguvernamentală. Problemele economiei sârbe continuă, în timp ce ţara doreşte să se apropie tot mai mult de integrarea în UE. Oamenii sunt extreme de nemulţumiţi de creşterea preţurilor, salariile prea mici şi economia sufocată. O coaliţie de 10 partide pro-intregrare europeană se află la putere din 2008, sub conducerea premierului Mirko Cvetkovici şi a preşedintelui Borsi Tadici. Următoarele alegeri ar trebui să aibă loc în 2012.


Luni, 7 februarie

Ungaria a acceptat să schimbe parţial legea presei, pentru a o face „mai exactă”, după discuţii cu experţi ai UE. Începutul preşedinţiei semestriale a UE, deţinută de Ungaria, a fost umbirt din cauza scandalului provocat adoptarea unoii legislaţii de către guvernul de la Budapesta. Criticii actului normativ spun că noua lege îngrădeşte libertatea presei şi libertatea de expresie. Ministrul comunicaţiilor Zoltan Kovacs a declarat că guvernul său a acceptat să schimbe unele cuvinte şi expresii din textul legii. El a spus că cele două părţi au fost „foarte, foarte aproape” de rezolvarea problemei. Mii de protestatari au ieşit pe străzile Budapestei, în ianuarie, nemulţumiţi de adoptarea legii presei, iar europarlamentarii au protestat într-un fel specific, cu benzi lipte pe gură, când premierul Viktor Orban a ţinut un discurs în Parlamentul European.

Marţi, 8 februarie 

Comisia Europeană vrea ca instituţiile europene să facă economie la cheltuielile din banii de la buget, în semn de solidaritate cu cetăţenii din statele membre, care se luptă cu criza eocnomică din ultimii ani. De exemplu, instituţiile europene ar trebui să trimită mai puţini experţi în călătorii de serviciu, în străinătate.Nu s-a vorbit, însă, despre reduceri drastice de chetuieli, de exemplu prin desfiinţarea unor agenţii ale UE. Comisarul pentru buget, Janusz Lewandowski, arăta într-o scrisoare trimisă celor 16 instituţii şi peste 30 de agenţii europene că funcţionarii ar trebui să-şi limiteze creşterea cheltuielilor interne pentru 2012 la 1%, ceea ce în termeni reali ar echivala cu reducerea cheltuielilor. “Unele instituţii europene organizează conferinţe în Europa, şi de obicei 50 de oameni călătoresc la un astfel de eveniment. Poate 30 ar fi destul. Dacă cineva vrea să facă un studio pe o întindere de 10 ani, poate opt oameni ar fi sufucient”, a explicat purtătorul de cuvânt al comisarului.


Pe de altă parte, NATO se aşteaptă la cheltuieli importante în următorii 5 ani, pentru construirea noului mega-sediu al său, la Bruxelles. Bugetul va fi de circa 1 miliard de euro, după cum susţşine secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen. Acesta a spus că oricum cifra finală este mai mică decât cea estimată iniţial, datorită scăderii preţului construcţiei din cauza crizei economice. Preţul iniţial al clădirii a fost de 650 milioane de euro, dar conform procedurilor licitaţiei, Belgia, ca ţară gazdă a redus aceste costuri cu 28% până la 460 milioane. Peste aceste chetuieli se adaugă altele precum costurile de demolare, securitatea perimetrului, cablarea clădirii, facilităţi IT şi TV, costuri de personal, un total estimate la un miliard de euro. “Clădirea noastră actuală este prea mică, prea inflexibilă şi ineficientă”, a explicat Rasmussen. Noul mega-sediu se va întinde pe 250.000 metri pătraţi şi va gădui circa 4.000 persoane. 

Scandal în Franţa legat de vacanţele miniştrilor petrecute în compania şi la invitaţia unor lideri controversaţi din lumea arabă în fierbere. Preşedintele Nicolas Sarkozy le-a cerut miniştrilor Cabinetului său să aleagă Franţa ca destinaţie turistică după ce ministrul de externe Michele Alliot-Marie a fost criticată pentru că şi-a petrecut vacanţa de iarnă în Tunisia, în timpul manigestaţiilor de amploare din această ţară, care au culminat cu alungarea preşedintelui de la putere. De asemenea, premierul Francois Filon a mărturisit că a fost în Egipt, la invitaţia lui Hosni Mubarak, împreună cu familia, înainte de începerea revoltelor. Liderul francez s-a văzut nevoit să facă aceste observaţii membrilor cabinetului, după ce opoziţia a criticat aceste ieşiri şi presa a relatat pe larg despre ele şi despre modul în care afectează imaginea Franţei. 

Miercuri, 9 februarie

Liderii europeni încearcă să stabilească o dată pentru organizarea summitului pe problemele zonei euro. Preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy le-a spus europarlamentarilor că cei 17 premieri şi preşedinţi ai statelor membre în zona euro se vor întâlni la mijlocul lunii martie, înaintea summitului celor 27 state UE din 24-25 martie. S-a discutat despre 13 martie, apoi despre 3 sau 11 martie, dar încă nu s-a luat o decizie în acest sens. Oficialii europeni vor discuta propunerea franco-germană privind însuşirea unor reguli comune de politică fiscală, de armonizare a vîrstei de pensionare, de adoptarea unor taxe comune pentru companii, eliminarea creşterii salariilor odată cu inflaţia şi limite drastice ale datoriei publice, prin amendamente constituţionale. Deja există câteva state care şi-au exprimat opoziţia faţă de acest proiect: Italia, Luxemburg, Belgia, Austria şi Spania.

Procurorii italieni sunt decişi să meargă până la capăt cu procesul în care este acuzat premierul Silvio Berlusconi de abuz de putere şi plata unor prostituate minore. Primul ministru a replicat că cererea procurorilor este ”dezgustătoare” şi este doar un pretext pentru a-l elimina din viaţa politică. El neagă toate acuzaţiile legate atât de întreţinerea de relaţii sexuale cu prostituata minoră, cât şi de traficul de influenţă asupra poliţiei pentru a o scăpa de tânără din arrest. Dacă va fi condamnat, Berlusconi riscă o pedeapsă de până la 15 ani în închisoare. Magistratul care va decide dacă va începe sau nu procesul premierului este judecătoarea Cristina Di Censo din Milano, care trebuie să hotărască dacă există suficiente dovezi pentru acest lucru. Soarta primului ministru este, într-o oarecare măsură, în mâinile sale.

Joi, 10 februarie

Comisarul european pentru energie a dat asigurări, joi, că parteneriatele energetice încheiate de Uniunea Europeană cu ţări foste sovietice din Asia Centrală nu ameninţă în niciun fel vânzările ruseşti de gaze naturale către Europa. Guenther Oettinger a spus că U nu vrea să blocheze proiectul Soth Stream, care va aduce gaze din Rusia, în Italia, prin Balcani, dar luna trecută Azerbidjanul a promis că va exporta gaze în UE printr-o altă conductă, Nabucco, prin Turcia. Cele două proiecte energetic ear putea fi în competişie în viitor, iar oficialii de la Bruxelles n-au ascuns faptul că doresc să reducă dependenţa de gazul rusesc. O parte importantă a acestui plan este Coridorul sudic, care va adduce gaze din Asia centrală şi posibil din nordul Irakului.Africa de Nord îşi va creşte exporturile de gaze naturale către UE în viitor.

Tot joi, câteva mii de magistraţi francezi au ieşit în faţa tribunalelor din mai multe oraşe franceze pentru a protesta faţă de criticile aduse de preşedintele Sarkozy sistemului judiciar. Timp de câteva zile, tribunalele n-au avut pe rol decât procesele urgente, restul fiind amânate. Sarkozy a criticat justiţia penury felul în care a abordat un caz de crimă, după ce a dispus eliberarea din arest a unui presupus criminal. Magistraţii se plâng, în acelaşi timp, şi de resursele insuficiente alocate acestui sector.

Vineri, 11 februarie

Potrivit unui sondaj de opinie realizat în rândul europarlamentarilor şi asistenţilor acestora, majoritatea dintre ei ar dori ca PE să nu mai aibă două sedii, să funcţioneze doar la Bruxelles, pentru a nu mai fi nevoiţi să meargă în fiecare lună la Strasbourg.  Pentru ca acest lucru să se întâmple însă este nevoie de schimbarea Tratatului UE. 88% dintre parlamentarii europeni şi asistenţii lor vor să aibă un cuvânt de spus în privinţa locaţiei PE, 91% dintre aceştia preferând Bruxelles-ul. În ultimii ani, sprijinul iniţiativei de a se reunţa la al doilea sediu la PE a crescut, de la 69% în 2000, la 72% în 2006b şi 70% în 2010.   

Comisia Europeană a mai luat o decizie leagată de criza economică şi bogăţia opulentă, interzicând oficialilor săi să-şi mai petreacă vacanţele pe iahturile şi avioanele dictatorilor şi oligarhilor, reguli cuprinse în noul regulament de ordine interioară. La o reuniune cu şefii parlamentului UE, la Bruxelles, Comisia a făcut cunoscute aceste noi prevederi, coincidenţa face să se fi întâmplat în aceeaşi săptămână cu interdicţiile impuse de Sarkozy guvernuui francez. În 2008, comisia condusă de Barroso a fost marcată de un incident de acest gen, când comisarul pentru comerţ de la acea vreme, Peter Mandelson, şi-a petrecut concediul pe iahtul magnatului industrial rus Oleg Deripaska.

Veşti încurajatoare vin din Spania, unde cifrele arată că în ultimul trimestru al anului 2010, economia spaniolă a crescut cu 0,2%. Pentru anul 2010, Institutul Naţional de Statistică estimează o scădere cu 0,1% a economiei. În septembrie, guvernul de la Madrid a aprobat un buget de austeritate, pentru a reduce datoria publică şi a recâştiga încrederea investitorilor. Creşterea a venit datorită cererii mari de bunuri la export. “Au avut o contribuţie importantă atât cererea de consum de pe piaţa internă, cât şi exporturile, consideră un analist al Unicredit citat de BBC News.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: