fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Dezbaterea pe Legea Sănătăţii s-a încheiat. Onoarea lui Raed Arafat

de Cristian Grosu 10.1.2012

Dacă peste nişte ani, vreun istoric începător se va apleca peste mandatul domnului Boc, n-ar trebui să-şi bată capul vânturând 4 ani de guvernare în zig-zag. Ar fi suficient să studieze maniera în care se face noua lege a sănătăţii. Pentru că sunt aici – într-o schimbare care modifică radical un sistem în funcţie de care se judecă civilizaţia unui stat – toate ingredientele şi principiile guvernării acestui domn, pe care eu, unul, aş vrea să-l pipăi şi să urlu asemenea poetului: „Este!”.

Pentru că avem aşa:

 • O lege absolut necesară, care să transforme Sănătatea dintr-un sistem bazat pe şpagă şi pe troc (la ţară doctorul nu primeşte bani, că n-are ţăranul de unde, ci o căciulă de ouă), într-un sistem transparent, eficient, în care fiecare pacient ştie că Sănătatea costă şi performanţa trebuie plătită.

 • O lege care, în ciuda necesităţii ei, a fost impusă, asemenea atâtor altele, prin înţelegerile cu FMI şi BM – finanţatorii exasperaţi că banii se scurg în mecanismele de corupţie rodate de 20 de ani. Iar industria medicamentelor şi serviciilor medicale poate fi lesne comparată cu industria petrolului.

 • O lege făcută pe genunchi tocmai pentru că nu vine din convingerea iniţiatorilor. „Iniţiatorii” fac, îndeobşte, legi fără o analiză a consecinţelor, fără prognoze realiste şi, mai ales, fără anticipări: o lege a cărei funcţionalitate va fi probată, ca atâtea altele, prin aplicare: dăm o lege, vedem ce se întâmplă, şi o corectăm apoi prin ordonanţe de urgenţă, ordine de ministru politic şi HG-uri. Şi pentru că nu înţelegem, iar „specialiştii” noştri sunt mai competenţi la obedinţă politică, decât obedienţi competenţei profesionale, aplicăm fără rest principiile generale impuse de exasperarea finanţatorilor. (Chiar ieri Merkel vorbea de „Hausaufgabe zu machen”).

 • O lege pentru care nu avem nevoie de dezbatere decât pentru ca să mai vindem nişte clişee ideologice, avem draftul – nu ne mai interesează decât cum să-l trecem prin Parlament.

 • O lege pe care unii oameni din sistem o pot contesta (preşedintele Colegiului medicilor, Vasile Astărăstoaie, de exemplu – dar pe care se vede de la o poştă că nu-i ajută Dumnezeu: calcă pe bec într-o ţară în care decidenţii toţi calcă pe bec, îl umflă procurorii pentru un flagrant conflict de interese şi gata) dar care, vorba lui Ralea, nu poţi avea şi TBC şi dreptate.

 • Nişte oameni care n-au TBC (Raed Arafat, de exemplu) pentru care trebuie găsite alte formule de convingere, pentru că sunt mai credibili decât toţi iniţiatorii la un loc. 

 • Un premier croit după reţeta ideală: poate executa şi aplica fără să înţeleagă ce se întâmplă – care rămâne premier după principiul potrivit căruia dl. Ialomiţianu a fost declarat cel mai bun ministru de Finanţe din Europa.

 • Un preşedinte jucător. Jucător, nu glumă.

 • O opoziţie ale cărui un milion de argumente nu se potrivesc niciodată cu legea aflată în dezbatere – aşa că e preocupată doar să nu greşească: „jos piticul!”, sau „jos dictatorul!”.

 • Un Parlament care oricum nu mai contează.(E de mirare că “s-a” renunţat la asumarea răspunderii pe lege).

Traian Băsescu are, pe formă, dreptate când intră în clinci cu Raed Arafat – competentul subsecretar de stat (de reţinut: „sub”): chestiunile ridicate de părintele celui mai eficient sistem medical din România (urgenţa Smurd) se discută în primul rând în minister şi în guvern.

Pe fond însă, dreptatea este a lui Raed Arafat: îşi poate închipui cineva că un personaj ca dl. Boc, purtat de body-guard de colo până colo, are timp de subtilităţile de la Sănătate? Premierul are de aplicat o lege, e deja depăşit de observaţiile FMI şi ale Băncii Mondiale pe proiectul legii Sănătăţii făcut la Cotroceni – omul vrea vot pe proiect şi scăpare din situaţie. (Chiar: cum poate suna o discuţie pe problemele noului proiect de Sănătate între dnii Boc şi Arafat?)

Iar dacă facem un pas dincoace de sticla televizorului, ajungem în „Sănătatea” reală: în vreme ce decidenţii se încaieră pe ideologii şi principii, nişte băieţi deştepţi foc (au în fişa postului să fie astfel) din asigurări, ştiu deja cum se vor brodi lucrurile şi au trecut la treabă. Se „cumpără” baze de date ale pacienţilor din CNAS-urile judeţene, se trece la angajarea celor care racolează viitorii pacienţi, se adjudecă cotele de piaţă şi, mai ales, SE TACE. În afară de un politnik precum dl. Duţă de la CNAS (până una-alta, grâul de colivă tot acolo se fierbe) niciun asigurator nu vrea să „dezbată” pe viitoarea lege a Sănătăţii. Doar vorbim de cea mai mare privatizare de la Petrom încoace, nu?

Ieşirea preşedintelui Băsescu la controversă directă cu Raed Arafat are însă, dincolo de savoarea (uşor masochistă în acest caz) a dezbaterii, un efect neaşteptat – că o fi fost, sau nu, anticipat de şeful statului: ea închide, de fapt, dezbaterea.

Opinia preşedintelui la curtea căruia a fost făcut proiectul de lege, spusă răspicat şi agresiv la o oră de maximă audienţă, trasează liniile directoare ale “dezbaterii” pentru toate inimile mici puse în funcţii politice în Sănătatea din România. Asta înainte de-a se ajunge la temele grele ale acestei legi, teme cu adevăratele mize financiare: cum se vor privatiza spitalele, cum se vor înfiinţa casele private de sănătate, cum se vor plia asiguratorii pe această nouă piaţă care va căpăta o anvergură fără precedent, şi ce trebuie să ştie – ca pe un abecedar simplu şi inteligibil – pacientul căruia îi scapă regulile după care funcţionează această industrie.

Pacientul care, curând, chiar şi după cele mai dure legi capitaliste, tot nu va şti cine răspunde, în locul său (şi cine pierde şi cine plăteşte), de această dată nu ca în glumele copilăriei, unei întrebări (de fapt, unei somaţii) foarte directe: „Banii sau viaţa!?”

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 10.1.2012

24 comentarii

 1. Ștefan A.
  10.1.2012, 10:47 am

  Un articol care prinde bine “pulsul” legiferarii mioritice . Tragem cu tunul si eventualele efecte colaterale se vor remedia , corecta de altii, cindva . Important sa facem figura frumoasa cu adevaratii decidenti ai Romaniei . Respectiv FMI si UE . Interesant ca un subsecretar nu poate avea opinii publice . 🙂 In schimb blonda ministru poate sa bata campii mereu despre tot si toate vorbind cit mai putin despre atributile ei directe . Se vede ca stie sa nu calce pe bataturi presedintele care inca refuza sa priceapa ca de fapt nu e el seful executivului . Cel putin teoretic . 🙂

 2. Alex
  10.1.2012, 11:42 am

  Unde putem gasi varianta actuala a noii legi a sanatatii?

 3. Loda
  10.1.2012, 12:48 pm

  Corect, Stefane

 4. Perspectivă « Politeía
  10.1.2012, 4:16 pm

  […] s-au alimentat de la buget.  O opinie pe care o impartasesc total legata de noua lege a sanatatii o puteti citi in acest editorial. Share this:StumbleUponDiggFacebookRedditEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 5. colgiu nicolae
  10.1.2012, 7:02 pm

  Cinste domnului doctor Raed Arafat.Un om integru nu poate sa ramana intro mocirla in care guvernul basescu-boc inoata cu placere.Am o singura nedumerire.De ce nu incepe opozitia sa adune semnaturi de la toti cei cu drept de vot din tara pentru demiterea presedintelui. Am specificat ‘din tara’ pentru ca nu cei din strainatate suporta toate aberatiile acestui guvern,iar in ROMANIA basescu si acest guvern nu au castigat alegerile

  • Rovana
   12.1.2012, 2:36 pm

   Eu cred ca opozitia nu aduna semnaturi, din simplul motiv ca doar pozitia o diferentiata de guvernanti. Avand in vedere ca periodic rolurile se schimba, ar fi normal sa am dreptate. La ce-mi foloseste sa am dreptate? LA NIMIC !

 6. gabi
  10.1.2012, 10:11 pm

  nu este normal daca ai trecut in partea cealalata sa fii nevoit sa iti dai demisia, unde se va mai ajunge cu sanatatea???unde??? in halul asta am ajuns, in ce tara am ajuns sa traim. Nu sunt de acord cu ceea ce se intampla, cum te poate distruge un om peste noapte.

 7. andry
  10.1.2012, 11:41 pm

  un exceptional, imi pare rau ca si-a dat demisia din cauza lui basescu asta, care numai asta stie sa faca sa scape de oameni, este un om jalnic..asa isi bate joc de noi, vrea sa ne spuna adio mai repde.

 8. Alex
  11.1.2012, 2:33 pm

  Imi pare rau sa spun ,recunosc faptul ca sunt cinica, dar majoritatea romanilor merita legi anapoda impuse de “sus”. Pentru cainii vagabonzi au iesit in strada si tineri si in special batrani pensionari care sunt umiliti pe la ghisee, care isi dramaluiec pensia , dar pentru Legea sanatatii su a iesit nimeni . Ce sa faca Raed Arafat singur intr-o haita de lupi?

 9. Irina
  11.1.2012, 7:26 pm

  Bună seara ! Întâmplător chiar la această oră se justifică , susţinut aş aprecia, domnul Arafat. Cu toate că nu aprob atacul la adresa domnului Boc ( în întregime ), această problemă este câştigătoare pentru teoria conform căreia ce aparţine statului trebuie să fie gestionat de acesta în întregime şi e absurdă ideea de pluralism la firma ce coordonează sistemul de urgenţă. Acesta nu poate fi supus unei competiţii interne în acest mod, nu este o firmă de consum, ci doar îmbunătăţit, evaluat, coordonat corespunzător.

 10. Valentin
  11.1.2012, 7:46 pm

  In aceasta seara domnul Arafat a spus ceva foarte interesant.
  acest lucru poate fi confirmat de orice persoana cu mintea intreaga, adica: “…..DACA UN LUCRU FUNCTIONEAZA BINE, DE SA IL SCHIMBI…….”.
  Asa ca de trebuie bagat serviciul SMURD in acest scandal?
  De ce dom’le PRESEDINTE?
  De ce stimata GUVERNARE BASESCU(scuze am vrut sa zic BOC) ?
  Ce se va intampla la finalul fiecarei luni, atunci cand nu vor mai fi fonduri?(sau atunci va intra SMURD si va intra in actiune……)

 11. nrista2000
  12.1.2012, 12:34 am

  putem spune orice….dar ati uitat ca voi l-ati ales de 3(trei)ori si daca s-ar putea l-ati mai alege odata,chiar pe viata.

  • Rovana
   12.1.2012, 2:44 pm

   Asta ma deprima cel mai mult… Cum sa inghit ideea ca “noi” l-am ales de 3 ori, cand ” alegerile” au fost de fapt rodul pomenii electorale, sau mita (o fabrica, o functie importanta, ciolan carnos, un certificat de revolutionar, un ajutor social nemeritat)….
   DEMOCRATIA e un cuvant care sa orbeasca prostii. Poporul nu cunoaste pe cei propusi (propulsati) politic. Ei se stiu intre ei, ne dau variante imposibile iar noi ca prostii, mergem sa alegem “raul cel mai mic”. O batjocura…

 12. ica1954
  12.1.2012, 10:38 am

  Sistemul de sanatate a fost falimentat, in mod sistematic, prin legile de pana acum. Intentionat !?! Toti banii colectati de la angajator, angajat, persoane fizice ( pentru orice leu castigat peste salariu, se plateste taxa de 5% ) s-a varsat la bugetul de stat, si nu la CASA DE SANATATE, unde a ajuns un procent infim din toate sumele incasate ! Iar acum dl presedinte ( pe care l-am votat !!! ), ne aduce la cunostinta ineficitatea Casei de Sanatete !!! Deci Guvernul a mancat acei bani sub diverse forme, vrea sa-i absoarba in continuare, iar noi sa platim si sistemul privat, pentru un pachet de 2 lei !

 13. Luminita Petru (medic)
  12.1.2012, 11:47 am

  Nu và înteleg. Preferati functionarea sistemmului de sànàtate bazat pe bacsis? In Franta existà o asigurare car plàteste în parte consultatia, medicamentele, internarea si operatia. Cei care nu pot plàti deloc tratamentul ce li e cuvine, nu plàtesc nimic. Plata unei cotizatii vine din necesitatea ca toti sà îsi aducà, dupà puteri, contributia, ajutându-i si pe cai incapabili sà plàteasc à

  • Cristian Grosu
   12.1.2012, 1:32 pm

   Dimpotriva: NU prefer functionarea actualului sistem, mentinut in subfinantare de catre toate guvernele tocmai dupa principiul ca medicii (ca si “popii”) se descurca. varianta medicinei “private” trebuie sustinuta chiar prin aceasta noua lege. problema pe care o pun este ca diferendele din ultimele zile au aparut in legatura cu medficina de urgenta, iar asta risca sa blocheze dezbaterea numai aici: or mizele si pericolele crearii unui sistem nefunctional sunt in alta parte.

 14. Magii de la Antene și iRealități au pornit a colinda: “S-a născut un Diktator, / zvon-zvon să-nălțăm!” | Sareinochi's Blog
  12.1.2012, 2:33 pm

  […] Zice domnul Cristian Grosu pe Curs de Guvernare: O lege pe care unii oameni din sistem o pot contest… Și, imediat, zgrepțănând atenție, apare comentatoarea profesionistă pesedistă care se dă profesoară de istorie în Zalău, @Loda dând din codiță satisfăcută: “Corect”. Cel mai tare am râs cu această comentatoare în momentul în care, pe blogul Politeia a mărturisit public că ar vota cu Mihail Neamțu de la Noua Republică, iar cei care-l înjurau de zor pe Diktatorul Băsea nici nu au remarcat ridicolul situației… […]

 15. DRAGOMIR ELENA
  12.1.2012, 4:56 pm

  SUNTEM UMILITI DIN TOATE PARTILE ,NOI PENSIONARII,CU LEGEA PENSIILOR ,CU LEGEA SANATATII.CINE VA PRIMI DIN ASIGURATORII PRIVATI UN PACIENT BOLNAV DE DIABET, H.T.A. SI HEPATITA C. NIMENI NU SPUNE CA MAJORITATE POPULATIEI ROMANIEI ARE UN NIVEL SCAZUT DE CULTURA MEDICALA ,CIVICA SI DE ORICE FEL.DACA CINEVA A PUS ORDINE IN SERVICIUL DE AMBULANTA,ACELA A FOST DR RAED ARAFAT .CINSTE LUI PT ONESTITATE.

 16. Alex
  12.1.2012, 9:03 pm

  Nu vorbeste nimeni despre pachetul minim de servicii care va fi oferit asiguratilor. Restul serviciilor se vor plati probabil cu alta asigurare ,iar daca nu , crapam cu succes.

  • Cristian Grosu
   12.1.2012, 9:10 pm

   Cititi interviul cu Dr. Mircea Cinteză, apărut pe cursdeguvernare.ro in aceasta seara

 17. Mona Dragoiu
  13.1.2012, 10:24 am

  Nu toti l-am votat pe basescu,unii au mai fost si pacaliti,poporul asta nu-i atat de prost incat sa nu fi vazut si inteles cine e si ce poate basescu?Felicitari celor de la Tg Mures!

 18. CRISTY
  13.1.2012, 11:22 am

  TOATA CINSTEA PENTRU SMURD.
  NU MAI AM COMENTARII IN LEGATURA CU PRESEDINTELE CARE ISI VINDE SANGELE PENTRU BANI.

 19. leo moga
  13.1.2012, 7:00 pm

  Adevarul e la mijloc! Noi o ducem greu,sanatatea e pe mana unor impostori iar in cadru general la orase si sate nu se vede nimic bun!salvarile isi fac datoria!dar cu ce efort financiar din partea noastra/adica unii nu beneficiem de casa de asigurari da banii nii trage 1de ce mai mutareala asta?specialistii sa fie alaturi de popor1!

 20. Mioara
  13.1.2012, 10:15 pm

  Asteptam demisia intregului guvern, a lui Basescu si a tuturor acoolitilor, iar dr. Mircea cinteza este un oportunist, stiu ce spun, am fost colega cu el din liceu si in facultate, sa nu uite cum a ajuns specialit cardiolog, si dupa aceea sa condamne , printr-o lege in care dispare solidaritatea umana, copii, tineri, batrini, pensionari care nu pot plati atot cit vor acesti guvernanti si cei din makoritatea parlamentara, carora Basescu le-a spalat creierele, i-a robotizat , pentruca sunt LACOMI!!!

Lăsați un comentariu


Stiri

VIDEO Alina CULCEA, Președinte ARPIM: „România va fi în competiție cu celelalte țări pentru investiții, pe toate domeniile, dar mai ales în sectorul farmaceutic”

Redacţia

„Una dintre lecțiile pe care le-am învățat cu toții a fost lecția solidarității. A fost o mobilizare fără precedent din partea asociației noastre, sperăm că… Mai mult

Europa

Scădere surprinzătoare a șomajului în SUA, în mai: 13%, analiștii se așteptau la o creștere spre 20%

Adrian N Ionescu

Economia SUA a oferit pe neașteptate mai multe locuri de muncă decît estimau analiștii, în luna mai, iar rata şomajului a scăzut la 13,3% de… Mai mult

Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult

Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult