marți

26 martie, 2024

13 martie, 2022

Oraşul Mariupol, port esenţial din sudul Ucrainei, asediat de forţele ruse de mai bine de o săptămână, este pe punctul de a epuiza ultimele rezerve de hrană şi apă, au anunțat duminică, autorităţile locale.

Situația dramatică este confirmată de organizația Medici fără Frontiere. Potrivit acesteia, locuitorii nu mai au apă curentă de o săptămână, iar oamenii au ajuns să topească zăpadă.

Rezistență eroică: armata de ocupație gonită din suburbii

Trupele ruse care blochează oraşul au continuat să bombardeze ţinte non-militare, notează Reuters. În ciuda condițiilor dramatice, orașul nu a fost cucerit de armata rusă. Rezistența locală a respins sâmbătă separatiștii susținuți de ruși care intraseră în suburbiile din vest ale localității. Lupte continuă în suburbiile din est.


Într-un mesaj online, vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat sâmbătă că nimeni nu a reușit să părăsească orașul asediat Mariupol din cauza forțelor rusești. În localitate sunt 400.000 de oameni.

Convoi cu ajutoare blocat de 3 zile de armata rusă

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat că principalul obiectiv stabilit pentru ziua de duminică este să se asigure că va ajunge la destinaţie convoiul umanitar care călătoreşte spre Mariupol, anunță CNN.

”Facem tot posibilul pentru a depăşi rezistenţa ocupanţilor, care îi blochează până şi pe preoţii Bisericii Ortodoxe care escortează convoiul cu alimente, apă, medicamente”, a spus Zelenski.

Convoiul umanitar a încercat să ajungă în Mariupol și pe 10 martie, dar a trebuit să facă cale întoarsă din cauză că trupele ruse au început să bombardeze ruta agreeată pentru convoaiele umanitare.


De la începutul invaziei în Ucraina, 2.187 de oameni au fost uciși de armata rusă în Mariupol, au anunțat duminică autoritățile locale. În ultimele zile, sub presiunea bombardamentelor constante, morții sunt îngropați în gropi comune.

Turcia cere Rusiei să fie lăsată să evacueze musulmanii din Mariupol

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a anunțat că i-a cerut ministrului rus de externe Serghei Lavrov sprijin pentru a-i evacua pe cetățenilor turci refugiați într-o moschee din Mariupol.

„I-am cerut sprijinul lui Lavrov pentru a evacua cetățenii noștri. Telefoanele nu funcționează și confruntările continuă. Sperăm la o soluționare a problemei cât mai rapid”, a spus Cavusoglu duminică, în timpul unei conferințe de presă duminică la Antalya.

Cavusoglu a spus că moscheea nu a fost deteriorată de bombele care au aterizat în apropiere și că autobuzele așteaptă să evacueze cetățenii turci din moschee, adăugând că Ministerul Afacerilor Externe turc are legături indirecte cu cetățenii săi prin contacte la sol.

Presa ucraineană a relatat în urmă cu 3 zile că 80 de musulmani s-au adăpostit într-o moschee din Mariupol.

Papa Francisc: ”Mariupol este un oraș-martir, opriți acest masacru!”

Papa Francisc a condamnat din nou invazia Ucrainei, spunând că „agresiunea armată inacceptabilă” trebuie să înceteze.

Vorbind în fața a mii de oameni adunați în Piața Sf. Petru pentru binecuvântarea de duminică, Papa a afirmat că uciderea copiilor și a civililor neînarmați este un „barbarism care nu are nicio justificare”.

El a numit Mariupol „oraș martir” și, potrivit The Guardian, a făcut din nou apel la instituirea de „coridoare umanitare cu adevărat sigure” care să permită civililor să plece din calea războiului.

„În numele lui Dumnezeu, vă cer: opriți acest masacru”, a spus Papa, adăugând că orașele ucrainene riscă „să fie reduse la cimitire”.

2,7 milioane de ucraineni au fugit din țară

De când a început invazia, 2,7 milioane de oameni au fugit din Ucraina, arată cifrele actualizate ale ONU. Este criza de refugiați cu cea mai rapidă creștere din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Unicef, agenția ONU pentru copii, consideră că aproximativ jumătate dintre refugiați sunt copii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: