vineri

19 aprilie, 2024

1 octombrie, 2016

deutschebank-Situație tulbure în ceea ce privește viitorul Deutsche Bank- acțiunile instituției financiare au început să cadă puternic după ce s-a aflat că mai multe fonduri speculative şi-ar fi lichidat expunerea pe această bancă.

Acțiunile Deutsche tranzacționate în Statele Unite (DB.N) au atins un minim istoric miercuri, căzând cu 24% de la data la care Departamentul american al Justiției a cerut băncii 14 miliarde dolari pentru a închide dosarul creditelor toxice garantate cu ipotecă vândute pe piața americană înainte de declanșarea crizei financiare.

Pe de altă parte însă, potrivit Reuters, volumul de tranzacționare a ajuns vineri la maximul ultimilor 5 ani după ce AFP a anunțat că Deutsche este pe cale să ajungă la înțelegere cu Departamentul de Justiție pentru o sumă mult mai mică (5,4 miliarde dolari) decât cea anunțată inițial.


Analiștii Morgan Stanley consideră că banca germană va reuși să încheie înțelegerea pentru cel mult 6 miliarde dolari.

Din punct de vedere tehnic, Deutsche Bank nu va avea o problemă să achite ”nota” în Statele Unite, având provizioane de 5,6 miliarde euro. Problema este că aceste provizioane sunt făcute pentru pentru a închide aproape 8.000 de litigii judiciare deschise împotriva sa în întreaga lume.

Deutsche Bank a fost autorizată să vândă din active, în condițiile în care prețurile obținute vor fi avantajoase și nu vor înrăutăți suplimentar situația băncii.

Deutsche Bank a anunțat deja vânzarea asigurătorului Abbey Life, pentru circa un miliard de euro, anunț care a crescut imediat valoarea acțiunilor tranzacționate la Bursa din Frankfurt cu 2,05%.


Cotidianul german Die Zeit scria în urmă cu două zile că, în caz de urgență, guvernul german este pregătit să preia 25% din acțiunile instituției financiare pentru a o salva.

Problemele Deutsche Bank readuc în actualitate marea traumă a economiei globale. În urmă cu exact opt ani, fondurile speculative de investiții părăseau Lehman Brothers – banca a cărei cădere a însemnat declanșarea unei crize cu efecte globale.

Chiar dacă FMI a numit Deutsche Bank „instituția care aduce cel mai mare risc sistemic industriei bancare globale”, analiștii cred că paralelele cu Lehman sunt forțate. Ultimele rapoarte arată că cea mai mare bancă germană are rezerve de lichidități de 246 de miliarde de dolari, adică 12% din active.

Pe lângă soluția ultimă- întrarea guvernului german în acționariat, Deutsche Bank are și varianta împrumutului de la Banca Centrală Europeană, la dobânzi foarte mici.

Cea mai simplă metodă de a-și alimenta credibilitatea ar fi ca banca să emită noi acțiuni și să-și crească capitalul, deși diluează participația actualilor acționari. Însă cum titlurile sale și-au pierdut mai bine de jumătate din valoare de la începutul anului, Deutsche a evitat până acum o recapitalizare de urgență.

Pe fondul problemelor financiare, banca traversează o perioadă de restructurare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: