20 iunie, 2012

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri recursul fostului premier Adrian Năstase în Dosarul „Trofeul calităţii”, în care fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Completul format din 5 judecători a decis în unanimitate, fără opinie separată, şi este ultima instanţă românească la care se putea adresa fostul premier, iar sentinţa este definitivă şi irevocabilă.

Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei lui Adrian Năstase, potrivit Articolului 13 din Legea 78/2000: „Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”. Instanţa a menţinut, însă, pedeapsa de 2 de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi, printre care şi dreptul de-a mai fi ales într-o funcţie publică.


Decizia este una istorică: este prima oară după Revoluţie cînd un fost prim-ministru este condamnat pentru fapte pe care le-a săvârşit în mandatul din fruntea executivului. Şi reprezintă prima sentinţă care pune capăt imunităţii de facto de care s-au bucurat până acum în faţa Justiţiei demnitarii de prim rang ai statului.

AFP menţionează într-o ştire scurtă că decizia condamnării unui fost premier este un moment rar în Europa.

De-a lungul procesului, Adrian Năstase, care mai este judecat în două dosare pentru corupţie, a declarat că procesul său este unul politic.

Alte condamnari:

  • Marina Popovici – 5 ani de inchisoare cu executare
  • Bogdan Popovici – 6 ani inchisoare cu executare
  • Irina Jianu – 6 ani inchisoare cu executare
  • Diana Gasparovici – 5 ani inchisoare cu executare

Pe numele condamnaţilor urmeză să se emită mandate de arestare. Însă ei se pot prezenta şi singuri la închisoare, în următoarele 24 de ore.

Faptele, pe scurt

Acuzatia oficiala sub care a fost trimis în judecată fostul premier Adrian Năstase este „folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

Adrian Nastase a fost acuzat că, în 2004 pe când era premier, a beneficiat pentru campania sa electorală de fonduri care au provenit din organizarea unui simpozion de către Instititutul de Stat pentru Construcţii (ISC), condus la acea vreme de Irina Jianu. Manifestarea s-a numit „Trofeul calitatii in constructii”.

Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea dată) şi 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro) pentru firme – adunându-se în total suma de 64 miliarde de lei vechi. Banii au ajuns, prin intermediul a patru firme aparţinând unor apropiaţi ai lui Adrian Năstase, la firma care a prestat servicii în campania electorală a fostului premier.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, post ocupat politic, prin relaţiile pe care aceasta le avea în PSD: anterior, ea fusese managerul firmelor lui Sergiu Sechelariu, fratele primarului de atunci al municipiului Bacău, ajuns el însuşi într-o poziţie de decizie n ministerul Transportului, Turismului şi Locuinţei.

Rechizitoriul procurorilor arată că la simpozion au participat şi instituţii de stat care nu ar fi avut nicio legătură cu construcţiile, dar care au achitat taxele de participare care mai apoi au ajuns în campania premierului. Au participart – şi cotizat – astfel, la „Trofeul calităţii în Construcţii”, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, Compania Naţională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţionala de Îmbunătăţiri Funciare, precum şi lideri de partid locali, primari si preşedinţi de consilii judeţene.

Procuroii au mai stabilit că „asupra unui alt grup de participanti – reprezentanţi de societăţi comerciale în construcţii – s-a exercitat constrângere morală prin aceea că inspectorii de specialitate care le avizau lucrările le transmiteau invitaţiile de participare şi le solicitau apoi copia ordinului de plată”.

Deşi banii strânşi din taxe ar fi trebuit să ajungă la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Irina Jianu cu sprijinul Dianei Gasparovici (fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC) a dispus ca aceste taxe sa fie încasate direct de patru firme controlate de Bogdan Popovici si Marina Ioana Popovici ( SC Mediaglobe Invest SRL, SC Urban Consult SRL, SC Axa Management SRL, SC Contur Media SRL).

De la aceste firme, prin acţiuni de spălare de bani, sumele ar fi ajuns în conturile firmelor Arond SRL in cele ale SC Eurografica SRL. Din aceasta suma, s-ar fi platit 33,8 miliarde de lei vechi, „reprezentand contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea inculpatului Adrian Nastase ).”

Acuzatia oficiala sub care a fost trimis in judecata Nastase este „folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata”.

Procesele, sentinţele

Sentinţa a fost dată pe 30 ianuarie 2012, iar Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. A făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot pe 30 ianuarie, instanţa a mai dat următoarele pedepse:

Irina Jianu a fost condamnata la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a,b si c C.pen

Gasparovici Diana a fost condamnata la 6 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b si c C.pen. pentru complicitate la infractiunea de abuz în serviciu.

Bogdan Popovici a fost condamnat la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen.

Maria Popovici a fost condamnata la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen

Vasile Mihai Cristian condamnat la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen.

Adrian Năstase a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în „Dosarul Zambaccian”, în care a fost judecat pentru luare de mită.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: