fbpx Modifica setari cookieuri

La obiect

Problemele versiunii românești a legii muncii flexibile: NEînțelegeri Sindicate – Patronate – Guvern în chestiunea protecției angajaților. Cum procedează alte țări UE

Guvernul urmează să adopte în această săptămână reglementările pentru introducerea muncii flexibile, un proiect ce a generat nemulțumiri puternice din partea sindicatelor. Acestea reclamă că… Mai mult

06.07.2020

La obiect

Calculele relansării de 100 mld.E / Guvernul va putea finanța marele plan foarte simplu: respectând legea

România și-a bugetat, în ultimul deceniu, investiții de 98,9 miliarde de euro, nivel similar cu cel din planul de relansare anunțat miercuri de Guvernul Orban,… Mai mult

05.07.2020

La obiect

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu

România a pierdut un milion de locuitori într-un deceniu, potrivit datelor comunicate de INS, corelate cu statistica oficială certificată de Eurostat din 2010 încoace. De… Mai mult

03.07.2020

La obiect

„Inflaţia industrială” a scăzut puternic. Atenție, însă, tendințe semnificative de creștere se mențin la bunuri de capital și bunuri de uz curent !

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a scăzut cu aproape șapte puncte procentuale pe parcursul ultimelor cinci luni, de la 4,72% în ianuarie 2020 până la… Mai mult

02.07.2020

Definitiv şi irevocabil: 2 ani de închisoare pentru Adrian Năstase. Moment istoric în Justiţie

de Vladimir Ionescu 20.6.2012

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins miercuri recursul fostului premier Adrian Năstase în Dosarul “Trofeul calităţii”, în care fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

Completul format din 5 judecători a decis în unanimitate, fără opinie separată, şi este ultima instanţă românească la care se putea adresa fostul premier, iar sentinţa este definitivă şi irevocabilă.

Instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei lui Adrian Năstase, potrivit Articolului 13 din Legea 78/2000: “Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani”. Instanţa a menţinut, însă, pedeapsa de 2 de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi, printre care şi dreptul de-a mai fi ales într-o funcţie publică.

Decizia este una istorică: este prima oară după Revoluţie cînd un fost prim-ministru este condamnat pentru fapte pe care le-a săvârşit în mandatul din fruntea executivului. Şi reprezintă prima sentinţă care pune capăt imunităţii de facto de care s-au bucurat până acum în faţa Justiţiei demnitarii de prim rang ai statului.

AFP menţionează într-o ştire scurtă că decizia condamnării unui fost premier este un moment rar în Europa.

De-a lungul procesului, Adrian Năstase, care mai este judecat în două dosare pentru corupţie, a declarat că procesul său este unul politic.

Alte condamnari:

  • Marina Popovici – 5 ani de inchisoare cu executare
  • Bogdan Popovici – 6 ani inchisoare cu executare
  • Irina Jianu – 6 ani inchisoare cu executare
  • Diana Gasparovici – 5 ani inchisoare cu executare

Pe numele condamnaţilor urmeză să se emită mandate de arestare. Însă ei se pot prezenta şi singuri la închisoare, în următoarele 24 de ore.

Faptele, pe scurt

Acuzatia oficiala sub care a fost trimis în judecată fostul premier Adrian Năstase este “folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată”.

Adrian Nastase a fost acuzat că, în 2004 pe când era premier, a beneficiat pentru campania sa electorală de fonduri care au provenit din organizarea unui simpozion de către Instititutul de Stat pentru Construcţii (ISC), condus la acea vreme de Irina Jianu. Manifestarea s-a numit “Trofeul calitatii in constructii”.

Taxele de participare au fost de cinci milioane de lei vechi pentru persoanele fizice (circa 125 de euro la acea dată) şi 15 milioane de lei vechi (aproape 400 de euro) pentru firme – adunându-se în total suma de 64 miliarde de lei vechi. Banii au ajuns, prin intermediul a patru firme aparţinând unor apropiaţi ai lui Adrian Năstase, la firma care a prestat servicii în campania electorală a fostului premier.

Organizatoarea simpozionului incriminat a fost Irina Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii, post ocupat politic, prin relaţiile pe care aceasta le avea în PSD: anterior, ea fusese managerul firmelor lui Sergiu Sechelariu, fratele primarului de atunci al municipiului Bacău, ajuns el însuşi într-o poziţie de decizie n ministerul Transportului, Turismului şi Locuinţei.

Rechizitoriul procurorilor arată că la simpozion au participat şi instituţii de stat care nu ar fi avut nicio legătură cu construcţiile, dar care au achitat taxele de participare care mai apoi au ajuns în campania premierului. Au participart – şi cotizat – astfel, la „Trofeul calităţii în Construcţii”, Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului, Regia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, Agenţia Naţională Sanitar Veterinară, Compania Naţională a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Societatea Naţionala de Îmbunătăţiri Funciare, precum şi lideri de partid locali, primari si preşedinţi de consilii judeţene.

Procuroii au mai stabilit că “asupra unui alt grup de participanti – reprezentanţi de societăţi comerciale în construcţii – s-a exercitat constrângere morală prin aceea că inspectorii de specialitate care le avizau lucrările le transmiteau invitaţiile de participare şi le solicitau apoi copia ordinului de plată”.

Deşi banii strânşi din taxe ar fi trebuit să ajungă la Inspectoratul de Stat în Construcţii, Irina Jianu cu sprijinul Dianei Gasparovici (fost inspector general de stat adjunct in cadrul ISC) a dispus ca aceste taxe sa fie încasate direct de patru firme controlate de Bogdan Popovici si Marina Ioana Popovici ( SC Mediaglobe Invest SRL, SC Urban Consult SRL, SC Axa Management SRL, SC Contur Media SRL).

De la aceste firme, prin acţiuni de spălare de bani, sumele ar fi ajuns în conturile firmelor Arond SRL in cele ale SC Eurografica SRL. Din aceasta suma, s-ar fi platit 33,8 miliarde de lei vechi, “reprezentand contravaloarea materialelor de propagandă electorală (caiete, fulare, tricouri, calendare, pliante, brichete personalizate cu numele si imaginea inculpatului Adrian Nastase ).”

Acuzatia oficiala sub care a fost trimis in judecata Nastase este “folosirea influentei sau autoritatii functiei de presedinte al unui partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata”.

Procesele, sentinţele

Sentinţa a fost dată pe 30 ianuarie 2012, iar Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare. A făcut recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot pe 30 ianuarie, instanţa a mai dat următoarele pedepse:

Irina Jianu a fost condamnata la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a,b si c C.pen

Gasparovici Diana a fost condamnata la 6 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b si c C.pen. pentru complicitate la infractiunea de abuz în serviciu.

Bogdan Popovici a fost condamnat la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen.

Maria Popovici a fost condamnata la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen

Vasile Mihai Cristian condamnat la 7 ani închisoare si 5 ani interzicerea drepturilor prev.de art.64 lit.a, b C.pen.

Adrian Năstase a mai fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în „Dosarul Zambaccian”, în care a fost judecat pentru luare de mită.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 20.6.2012

Lăsați un comentariu


Europa

Ungaria, încă un pas pe piața regională de energie – MVM cumpără operațiunile E.ON din Cehia

Iulian Soare

Grupul german de utilităţi E.ON a anunţat vânzarea operaţiunilor de retail în domeniul electricităţii şi gazelor naturale din Cehia către compania energetică de stat MVM… Mai mult

Stiri

SUA pregătesc tarife de 1,3 miliarde de dolari pentru importurile de bunuri de lux din Franța

Vladimir Ionescu

Statele Unite plănuiesc să impună tarife vamale asupra importurilor de produse de lux din Franța, după ce președintele Emmanuel Macron a precizat că Franța urmărește… Mai mult

Europa

Relația UE-Turcia : Grecia cere sancțiuni împotriva Ankarei, Josep Borell insistă pentru dialog

Iulian Soare

Ministrul de Externe al Greciei va cere luni omologilor săi din UE să elaboreze o listă de potențiale sancțiuni împotriva Turciei în cazul în care… Mai mult

Stiri

Raport: 10 milioane de copii, la nivel global, riscă să nu se mai întoarcă niciodată la școală, după pandemie

Iulian Soare

Zece milioane de copii s-ar putea să abandoneze pentru totdeauna școala, după întreruperea cursurilor din cauza pandemiei de Covid-19, conform unui raport al organizaţiei caritabile… Mai mult

Stiri

Revizuirea hotărârilor din dosarele în care Secția specială a retras apelurile – solicitată de o asociație a procurorilor

Vladimir Ionescu

Asociaţia de procurori Inițiativa pentru Justiție solicită  general al României să „analizeze necesitatea revizuirii deciziilor penale pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție în… Mai mult

Europa

Polonia / Președintele Andrzej Duda a câștigat un nou mandat – voturi centralizate din 99,97% secții

Iulian Soare

Președintele în exercițiu Andrzej Duda a fost reales președinte al Poloniei, anunță Politico, care citează rezultate parțiale transmise luni de Comisia Electorală Națională din Polonia.… Mai mult

Europa

Polonia / Andrzej Duda pare să fi câştigat, la limită, un nou mandat – ultimul sondaj IPSOS

Iulian Soare

Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Andrzej Duda, pare să fie câștigător la limită al alegerilor prezidenţiale, cu 51% din voturi, arată ultimul sondaj IPSOS publicat… Mai mult