vineri

29 martie, 2024

29 mai, 2019

Există un deficit de peste două miliarde de lei în bugetul de medicamente, sumă acoperită de producători prin taxa clawback, susține Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), într-un comunicat.

„Producătorii de medicamente generice nu beneficiază de un clawback redus/diferenţiat, deşi nu au contribuit la creşterea consumului aşa cum au contribuit medicamentele inovative. Medicamentele generice şi biosimilare contribuie la optimizarea bugetului de medicamente. Paradoxul este că deşi există un deficit foarte mare în bugetul de medicamente, autorităţile nu susţin suficient de mult creşterea prescrierii de medicamente generice şi biosimilare, acţiune care ar permite reducerea cheltuielilor bugetare”, se mai arată în comunicat.

Propunerile trimise Ministerului Sănătății, de către APMGR:

  • scoaterea denumirilor comerciale din toate protocoalele terapeutice şi actualizarea automată a acestora cu medicamentele biosimilare şi pentru toate indicaţiile. „Astfel, se va asigura un acces crescut al pacienţilor la tratament prin terapia biosimilară, iar pentru sistemul de sănătate reprezintă cea mai bună opţiune terapeutică cost-eficienţă. Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al CNAS este încă în transparenţă pe pagina web a Ministerului Sănătăţii, iar APMGR aşteaptă actualizarea protocoalelor terapeutice cu medicamentele biosimilare existente pe piaţă, de peste o lună de zile”.
  • scoaterea denumirilor comerciale din actele normative şi a menţiunilor de prescriere exclusivă, redeschiderea licitaţiilor de îndată ce a apărut primul biosimilar pe piaţă. „La ora actuală, România are o cotă de penetrare a medicamentelor biosimilare de doar 6%. De exemplu, piaţa de adalimumab este cotată la cca 60 milioane de euro anual. Prin neactualizarea imediată a protocoalelor, odată cu apariţia biosimilarelor se pierd economii de cca 12 milioane de euro, care rezultă doar din diferenţa de preţ faţă de preţul medicamentului de referinţă. Biosimilarele sunt aprobate de Autorităţile Competente din Uniunea Europeană conform unor reguli stricte, după analiza tuturor dovezilor din exerciţiul comprehensiv de comparabilitate între biosimilar şi medicamentul de referinţă”.

Bugetul Sănătății


Anul trecut, CNAS a avut un buget de aproape 35 de miliarde de lei. Din cele aproape trei miliarde de lei prevăzute în plus la cheltuielile de anul acesta, 1,250 de miliarde de lei sunt pentru asigurarea salariilor prevăzute pentru personalul medical din sistemul public.

În total, pentru completarea salariilor medicilor din sistemul de stat (care se plătesc din decontarea serviciilor medicale prestate și statul adaugă ce lipsește), FNUASS transferă anul acesta 9,350 de miliarde de lei, comparativ cu 8,1 miliarde, în 2018. În 2017, suma a fost de aproape 3,7 miliarde de lei.

Aproape tot restul sumei ce va fi cheltuită în plus anul acesta merge spre medicamente – din suma de 37,832 de miliarde lei prevăzută pentru 2019, 6,243 miliarde de lei sunt alocate medicamentelor cu și fără contribuție personală, față de 5.009 miliarde în 2018.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: