vineri

26 aprilie, 2024

10 aprilie, 2018

Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 398,1 milioane de euro, până la 1,657 miliarde de euro, în primele două luni ale anului, faţă de perioada similară din 2017. Importurile au continuat să crească mai mult decât exporturile.

Importurile (CIF) au crescut cu 13,9 % până la 12,53 miliarde de euro, dar exporturile (FOB) au sporit cu numai 11,6% până la 10,88 miliarde euro, potrivit datelor anunţate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În luna februarie, exporturile fob au însumat 5,45 miliarde euro, în creştere cu 7,6%, iar importurile CIF 6,33 miliarde euro, în urcare cu 10,7%, rezultând un deficit de 882,5 milioane euro.


În ianuarie-februarie, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de maşini şi echipamente de transport (48,7% la export şi 37,1% la import) şi alte produse manufacturate (32,0% la export şi respectiv 30,7% la import).

Exporturile de maşini şi echipamente de transport au totalizat 5,29 miliarde euro, iar cele de mărfuri manufacturate 1,8 miliarde euro.

Pe de altă parte, vânzările din comerțul cu amănuntul s-au redus cu 2,3% lună/lună în februarie, dinamica anuală decelerând la 5%, conform INS.


„Evoluția confirmă schimbarea de tendință în sfera consumului privat (principala componentă a PIB), la care au contribuit mai mulți factori, printre care accelerarea inflației, incertitudinile din sfera politicii economice (cu impact asupra încrederii consumatorilor) și faza de maturitate din piața forței de muncă, piața creditului și piața imobiliară”, explică Andrei Rădulescu, directorul de macroeconomie, într-o notă a Băncii Transilvania.

Valoarea schimburilor intra-UE28 a fost de 8,36 miliarde euro la expedieri şi de 9,41 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,9% din total exporturi şi 75,1% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE28 a fost de 2,51 miliarde euro la exporturi şi de 3,11 miliarde euro la importuri, reprezentând 23,1% din total exporturi şi 24,9% din total importuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: