David Cameron, devenit „oaia neagră” a Europei la summitul de săptămâna trecută şi criticat în continuare de mulţi lideri europeni, încearcă să-şi găsească aliaţi în Europa, unde mai multe state au exprimat deja rezerve faţă de planul convenit de liderii UE.
Printre acestea, Ungaria şi Cehia, care au anunţat joi că preferă ca reglementările fiscale şi bugetare să se aplice numai membrilor zonei euro.
Un purtător de cuvânt al lui Cameron, citat de Der Spiegel, a afirmat că Marea Britanie vrea să ajute Uniunea Europeană să definească pactul fiscal pentru a depăşi actuala criză a datoriilor din zona euro. „Vrem să ne angajăm constructiv în aceste discuţii”, a spus el.
Dar, în acelaşi timp, premierul britanic a discutat cel puţin cu liderii irlandez, ceh, danez şi suedez, care au sugerat, într-un fel sau altul, că adoptarea pactului fiscal presupune o serie de dificultăţi. „Nu se pune problema că am fi 26 contra 1 (…) Sunt mai multe ţări care nu sunt deloc sigure în legătură cu ce li s-a cerut”, a spus Cameron, într-o întâlnire cu parlamentarii conservatori britanici.
Marea Britanie a atras nemulţumirea partenerilor europeni la summitul de săptămâna trecută, după ce a refuzat categoric să accepte modificarea tratatelor europene, astfel încât acestea să includă reguli fiscale şi bugetare drastice.
Cehia şi Suedia au anunţat încă de săptămâna trecută că au nevoie de un aviz parlamentar, iar Ungaria a avut iniţial o poziţie neclară în legătură cu pactul. Irlanda a sugerat că ar putea convoca un referendum pentru adoptarea pactului şi nici Danemarca nu exclude un proces de adoptare complicat şi de durată.
Ungaria şi Cehia vor ca regulile să se aplice doar în cazul statelor membre ale zonei euro şi cred că armonizarea fiscală nu ar aduce „nimic pozitiv, nimic bun”. Iar premierul ceh a apreciat, după o discuţie cu Cameron, că UE acordă prea puţină atenţie pieţei unice, concentrându-se prea mult asupra crizei din zona euro.
Elaborarea textului ar urma să se încheie în martie anul viitor, însă până atunci liderii europeni se vor mai întâlni probabil încă o dată până atunci, după ce preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, a anunţat un nou summit extraordinar pentru sfârşitul lui ianuarie sau începutul lui februarie.
Însă Cameron şi-a atras toată săptămâna critici din partea liderilor europeni. După ce Nicolas Sarkozy l-a descris drept „copilul încăpăţânat” al Europei, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat că poziţia lui Cameron la summit „a făcut imposibil orice compromis”.
Iar fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt, în prezent liderul grupului ALDE din Parlamentul European, a ales să vorbească în flamandă în PE, declarând că nu crede că engleză ar mai fi „o limbă potrivită”.