joi

25 iulie, 2024

Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

6 mai, 2014

Obiectivul de adoptarea monedei unice europene în 2018 – 2019 nu este în afara realităţii, dar are nevoie de un consens politic puternic şi de evaluarea consecinţelor, în special a celor legate de alinierea preţurilor, susţine guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu.

“Sprijinim orice obiectiv pe care factorul politic, într-o manieră consensualizată îl va stabili şi ne vom spune părerea dacă este realist sau nu. Despre 2018 — 2019 eu nu cred că este în afară de o anumită realitate, dar este bine, dacă ne ancorăm la acest obiectiv, să punem nişte termene intermediare, pentru că nu se va întâmpla aşa: la 1 ianuarie 2019 vine cineva cu bagheta şi gata, aţi intrat în zona euro. Trebuie să ştie oamenii despre ce este vorba”, a declarat, marţi, guvernatorul BNR, citat de Agerpres.

Mugur Isărescu a precizat că stabilirea obiectivului de adoptare a euro este o chestiune politică, şi “nu depinde de BNR sau nu numai de BNR”.


În opinia guvernatorului BNR, pentru a adopta euro, România are nevoie, pe lângă îndeplinirea criteriilor de convergenţă nominală, şi de apropierea nivelului de dezvoltare de cel din ţările membre ale zonei euro.

„Convergenţa reală se măsoară foarte complicat, nu este doar PIB pe locuitor ci şi repartizarea dezvoltării pe teritoriul ţării. Nu poţi intra în zona euro doar cu Bucureştiul, ci trebuie să intri cu toată ţara şi trebuie să evaluezi şi consecinţele. În clipa în care am intrat în zona euro se cam egalizează preţurile. Un bucureştean suportă mai bine o creştere a preţului la pâine, nici nu mănâncă prea multă pâine, dar la 100 de kilometri de Bucureşti se cam mănâncă pâine”, a mai spus guvernatorul BNR.

“Nu am nimic împotriva ţintelor ambiţioase, dimpotrivă, dacă ele sunt de natură să mobilizeze nu să descurajeze o ţară, un popor, sunt binevenite, dar exact din acest motiv, pentru că întărirea factorilor economici, financiari dar şi sociali politici este o treabă mai complicată, stabilirea obiectivului este, în esenţă, o ţintă politică”, a afirmat Mugur Isărescu.

Ministrul pentru buget, Liviu Voinea, a anunțat miercuri, în contextul vizitei la reuniunea Consiliului ECOFIN, că România și-a stabilit ca țintă de adoptare de către România a monedei euro data de 1 ianuarie 2019.


Anunțul a fost făcut oficial printr-un comunicat dat publicității de către Ministerul de Finanțe.

”În contextul discuţiei miniştrilor referitoare la situaţia economică din UE şi prognoza de primavară a Comisiei Europene, publicată în data de 5 mai a.c., ministrul Liviu Voinea a anunţat că, pe baza progreselor realizate în privinţa convergenţei reale şi nominale, a evoluţiei reformelor structurale şi a perspectivelor solide de creştere economică, Guvernul României a stabilit  1 ianuarie 2019 ca dată ţintă pentru aderarea României la zona euro. Anunţul a fost primit pozitiv de participanţii la reuniunea Ecofin.

La reuniunea ECOFIN s-au mai discutat propunerea de directivă privind taxa pe tranzacţiile financiare (aflată în fază preliminară) şi analiza realizată de către Comisia Europeană privind dezechilibrele macroeconomice cu care se confruntă unele state membre ale Uniunii Europene. ” – se spune în comunicatul Ministerul de Finanțe.

După ezitările din ultimii doi ani, decizia guvernului României se aliniază la trendul general din UE, al țărilor care s-au arătat prudente în adoptarea monedei unice – în principal ale Poloniei și Cehiei.

Noua conjunctură geopolitică pare să catalizeze trecerea la moneda comună.

(În curs de actualizare)

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: