28 iulie, 2018

Premierul din umbra premierului

Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, condamnat în primă instanță la 8 ani închisoare pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, a prezentat vineri la România Tv stadiul implementării programului de guvernare și a anunțat planurile imediate ale Guvernului Dăncilă.

Printre acestea: modificarea legii insolvenței și rescrierea legii de înființre a Fondului Suveran de Dezvoltare.

Programul de guvernare sabotat din interior

Despre programul cu care a fost trimisă Viorica Dăncilă la Palatul Victoria am aflat că, în prezent, sunt îndeplinite aproximativ 80% din măsurile care trebuiau implementate până la sfârşitul acestui an.


„Dacă în această perioadă de toamnă, septembrie – octombrie, chiar şi august, lucrurile merg aşa cum noi ne-am propus, în sensul în care urgentăm punerea în aplicare a măsurilor, putem spune că la sfârşitul anului ne apropiem de un nivel mai mult decât satisfăcător, adică să depăşim 90%”, a declarat Darius Vâlcov.

Întrebat ce face în cazul în care constată că sunt oameni din echipa de guvernare care nu şi-au făcut treaba, Darius Vâlcov a precizat că îi informează pe premier şi pe preşedintele PSD.

Implementarea programului de guvernare nu e deloc ușoară, Darius Vîlcov afirmând că există funcționari publici care pun frâne intenționat proiectelor. El a dat exemplul unui fost angajat din Ministerul de Externe, care nu a semnat avizul pentru Legea parteneriatului public- privat.

„Dacă ne uităm la toate legile în ultimii 28 de ani, toate au fost făcute ca premierul și guvernul să nu poată avea decizie, nu vorbim doar la companii de stat, vorbim și la funcționari. Vorba aceea: pleacă ministrul până schimbă funcționarul, chiar dacă oportunitatea o stabilește ministrul, nu semnează cel de sub ministru, nici de-a naibii, pleacă, se duce. Când a fost legea parteneriatului public- privat, de la Ministerul de Externe a venit un funcționar să ne explice că: noi nu dăm avizul, că legea are unele probleme. Am spus: explică-ne ce probleme sunt. Răspunsul a fost foarte interesant: <n-am citit-o>. Atunci despre ce probleme vorbim? Nu știu, mi-a transmis cineva că de fapt nu trebuie avizată de ministerul de Externe. Acea persoană a plecat din Ministerul de Externe, i s-au ridicat ode în site-urile care fac propagandă. E un procuror de la Ministerul de Externe, a stat vreo 100 de ani la Ministerul de Externe, și rolul lui era să țină frână pe avize. Legea asta a parteneriatului public privat are doar 19 pagini și nu are norme de aplicare”, a mai afirmat Vâlcov.


Darius Vîlcov s-a mai declarat nemulțumit că există funcționari care verifică „virgulele”.

„Acum o lună de zile, în parteneriatele private, cinci au fost aprobate în ședința de guvern – autostrăzi și domeniul sănătății. La două săptămâni, am dat iar hotărâre de guvern cu alte 8 parteneriate. Sunt copy-paste, doar schimbi conținutul. Nici până azi cele opt nu sunt publicate. Sunt funcționari care spun că virgula e în dreapta trebuia să fie în stânga. Astea sunt realitățile„, a spus consilierul premierului.

FSDI se întoarce ca HG

Consilierul premierului a mai spus vineri că proiectul Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) nu este abandonat, chiar dacă CCR l-a declarat neconstituțional.

„Urmează să ne clarifice Curtea Constituţională. (…) Cred că în două săptămâni din momentul în care apare motivarea apare şi Fondul”, a afirmat Darius Vâlcov la România TV. Înființarea FSDI se poate face prin Hotărâre de Guvern, după ce, eventual, se vor opera modificări asupra textului aprobat inițial de Parlament și respins de CCR.

”Să dispară toți escrocii”

Un alt proiect al guvernului, spune consilierul Vîlcov, este modificarea Legii insolvenței. Obiectivul declarat: ”toți escroci vor dispărea”.

”Datoriile totale ale insolvenților sunt mai mari decât pensiile din 2016. Mai mult, înainte de apariția legii datoriile erau de 13 miliarde (de lei – n.r.), după apariția legii s-au dus la 48 de miliarde”, a argumentat Darius Vâlcov.

Exemplul oferit de Darius Vîlcov a fost postului Realitatea TV.

„Realitatea TV are astăzi, la sfârșitul lunii trecute, 121,4 milioane de lei datorie. În fiecare lună mai adaugă încă un milion datorie. Din 2011, Realitatea nu a mai plătit nici măcar un leu la bugetul de stat. Nu se plătesc nici măcar contribuțiile pentru ei (pentru angajați – n.r.), pentru pensii sau pentru sănătate. Cam 9,2 miliarde de lei sunt datoriile cu reținere la sursă. Adică firma le reține. Cu șapte ani de zile nu mai există niciun caz, pentru că legea spune că dacă nu ieși din insolvență intri în faliment. În cazul Realitatea, sunt două firme care dețin Realitatea și fiecare la rândul ei mai are una, mai are trei în insolvență, iar cealaltă mai are nouă în insolvență, adică sunt 13 în insolvență deținute de un număr de acționari”, a detaliat Darius Vâlcov.

Consilierul premierului a mai spus că banii datorați de firmele aflate în insolvență „probabil nu vor mai putea fi recuperați niciodată”.

Sub presiunea mafiei din energie

Darius Vâlcov a mai declarat vineri seară la RTV că în piața energiei mafia este mare, iar cei care încearcă să schimbe lucrurile sunt amenințați și șantajați.

„În piața energiei lucrurile sunt mai delicate. Mafia e atât de mare încât trebuie să te porți cu mănuși. Guvernul a modificat calculul redevențele. Curtea de Conturi spunea: atenție, că voi calculați la un tarif care nu mai functionează. S-a modificat si s-a legat de nivelul de la Bursa din Austria. În acest an am încasat în plus cu 30 milioane de euro cu această modificare legislativă care stătea în pixul președintelui ANRM, deci printr-un ordin al ANRM. Nu a semnat nici când a avut hotărâre judecatorească definitivă în 2013. Foarte mulți sunt stat în stat”, a declarat Darius Vâlcov.

Acesta a vorbit despre un sistem în care oficialii sunt amenințați dacă încearcă să regleze situația.

„Te amenință, te șantajează, iți pune catușele și dacă nu are cu ce. Ai familie, ai copii, până la urmă îți dorești să fii sănătos și să trăiești. Eu azi înțeleg foarte bine ce se întâmplă, vom ajunge probabil în vârful acestui ciclon probabil în septembrie, este clar că lucrurile nu mai pot merge asa. Eu sunt din categoria penalilor, dar totuși să vedem ce fac penalii, oare nu se luptă cu niște mafioți?”, a mai spus Vâlcov.

Atac la cabliști și la fondurile private de pensii

Darius Vâlcov a mai susținut că șase din șapte fonduri de pensii private au cumpărat acțiuni la RCS-RDS, în condițiile în care compania a înregistrat într-un an scăderi pe bursă de 25%, iar trendul se menține și în anul următor.

„RCS-RDS, anul trecut această companie, care nimeni nu știa cât valorează, s-a gândit hai să ieșim, deși aveau 153 de milioane de euro capital, atât aveau ei bunurile lor, să ieșim pe piață să ne evaluăm. La cât s-au evaluat? La patru miliarde de lei, adică de patru ori mai mult. Au ieșit pe piață în condițiile în care cei care trebuiau să cumpere știau – această companie are dosar penal, chiar atunci au ieșit. Administratorii ei, în dosar penal. Între 30 și 50% dintre rețele nu au avize, adică s-au legat prin localități, a sunat cineva de la DNA au mai sunat din altă parte și s-au rezolvat lucrurile în sensul că au trecut cu firul. Fondul de pensii au zis hai să cumpărărm acțiuni la RDS. Cu cât? 4 miliarde. Patru valorează? Cu atât cumpărăm și noi. Ce s-a întâmplat într-un an? Șase din cele șapte fonduri, minim cinci au acțiuni la RDS în condițiile în care într-un an de zile acțiunile au scăzut cu 25%, adică azi compania nu mai valorează patru miliarde, valorează trei. Într-un an trendul este să se ducă cu încă 25% în cap, în condițiile în care astăzi compania are 1,2 miliarde de euro datorii”, a declarat Darius Vâlcov la România TV.

Acesta susține că se poate suspecta o fraudă, în condițiile în care tehnologia companiei este una învechită și sunt posibile scăderi în continuare.

„Nu putem decât să spunem oamenilor. ASF trebuie să intervină pentru că atunci când te listezi la bursă vii cu un prospect și spui cumpărați acțiuni la Digi că acțiunea e cu 10% mai mult, iar într-un an tu ești cu 25% mai puțin, nu te dezvolți, îți faci mai multe datorii. Să știi că în acel moment se cheamă fraudă în SUA, iar această fraudă trebuie verificată. Luni, pe bursă, poate oricine să verifice… De ce o companie care are tehnologia învechită, pentru că suntem amândoi conștienți că în 3-4 ani nu se va mai trage cabluri în România și nicăieri în lume, azi avem alte tehnologii. Când vinzi românilor o iluzie și le iei banii de pensii…”, a explicat fostul ministru al Finanțelor.

Darius Vâlcov a povestit și de unde a plecat scandalul cu Pilonul II de pensii:

„A fost un scandal cu Pilonul II. De unde a plecat? Am chemat cei șapte administratori, că sunt șapte SRL-uri care administrează pensiile private ale românilor, în sensul în care am zis că nu mai dam banii la stat, dăm un 300 și ceva de mililoane de euro, fiecare are angajați între 20-30 de angajați, unul singur are 70 de angajați. Miliardul și jumătate doar comisionare, ei administrează 10 miliarde de euro. Am întrebat voi cu cine vă consultați? Vă consultați între voi?”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: