România ar putea fi în măsură să adere la zona euro în următorii opt ani, dar aceasta are nevoie la rândul său de îmbunătăţiri ale modului de constituire şi funcţionare a Zonei Euro, potrivit lui Daniel Dăianu, membru în Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, citat de Reuters.
„Odată cu o îmbunătăţire a modului de funcţionare a zonei euro, credem că am putea adera la euro în prima parte a următorului deceniu”, a declarat Dăianu la un eveniment găzduit de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).
„Vrem să aderăm la zona euro. Credem în proiectul european”, a mai spus Daniel Dăianu, care a adăugat că, dacă România îşi menţine un ritm mediu de creştere 3 – 3,5% pe an, nivelul de venit per capita ar putea atinge nivelul de 75% din media Zonei Euro (ZE), potrivit Reuters.
Mai precis, „dacă România și-ar păstra ritmul mediu de creștere înregistrat în perioada 2000-2015, atunci ar reuși să ajungă din urmă media ZE în 27 ani, în vreme ce 75% din media ZE ar putea fi atinsă în 13 ani”, potrivit studiului „România și aderarea la zona euro: întrebarea este ÎN CE CONDIȚII!”, publicat în martie de un grup de economiști coordonat de Daniel Dăianu.
„Dacă România ar crește în medie cu 5% pe an în termeni reali (în mod sustenabil), atunci ar putea ajunge din urmă media ZE în 18 ani, iar nivelul de 75% din media ZE l-ar putea atinge în 9 ani, adică în 2024”, mai spune studiul citat.