luni

22 aprilie, 2024

România – Administrație Digitală

Drumul cel mai scurt către relația normală dintre cetățean și stat

8 ianuarie, 2021

State UE ”progresează în ritmuri diferite” în ceea ce privește implementarea protocoalelor de securitate introduse de Comisia Europeană pentru a asigura siguranța rețelelor de telecomunicații de generație următoare, susțin specialiștii Curții de Conturi Europene, citați de Euractiv.

”Statele membre au dezvoltat și au început să implementeze măsurile de securitate necesare pentru a atenua riscurile”, a declarat joi Paolo Pesce, de la Curtea de Conturi Europeană. „Dar din informațiile colectate până acum, statele membre par să progreseze într-un ritm diferit pe măsură ce implementăm această măsură”, a adăugat el.

Observația vine la începutul unei anchete de amploare a instituției asupra securității rețelelor 5G din Europa. Comisia Europeană a confirmat pentru sursa citată că majoritatea statelor europene au ratat țintele stabilite de lege, care prevedeau alocarea frecvențelor de spectru 5G până la sfârșitul anului trecut.


Auditorii Curții de Conturi susțin că din primele cercetări au constatat existența unor abordări divergente a securității 5G în rândul statelor UE, precum și diferențe în termenele de implementare a noilor tehnologii.

Printre măsurile introduse de Comisie în setul de instrumente 5G se numără și obligația statelor de a realiza un profil de risc al furnizorilor de telecomunicații, în vederea aplicării restricțiilor pentru acei furnizori considerați a fi cu risc ridicat. ”O amenințare specială o reprezintă inițiativele cibernetice ofensive ale țărilor terțe”, precizează Comisia, o referință voalată la companii chinezi precum Huawei și ZTE.

”Mai multe state membre au identificat anumite țări din afara UE drept o amenințare cibernetică specială pentru interesele lor naționale, pe baza modului de operare din spatele anumitor atacuri sau a existenței unui program cibernetic ofensiv al unui stat terț dat împotriva lor”, se precizează în toolbox-ul Comisiei.


Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: