Pragul de validare a referendumului scăzut de la 50% la 30% nu se va putea aplica decât după un an de la data intrării în vigoare a legii referendumurilor, a decis, miercuri, Curtea Constituțională a României (CCR).
Astfel, referendumul pentru revizuirea Constituției, care ar urma să aibă loc anul acesta, potrivit actualului calendar, va fi validat dacă la urne se prezintă cel puțin 50% dintre alegători. Sub același regim ar urma să se desfășoare și referendumul propus de președintele Traian Băsescu, privind trecerea la Parlamentul unicameral cu maximum 300 de parlamentari.
„Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, decide că respinge obiecţia de neconstituţionalitate şi constată că dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt constituţionale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”, a precizat CCR, potrivit Agerpres.
PDL sesizase CCR în legătură cu acest proiect de lege de modificare a legii referenumului.
În 29 mai, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul privind modificarea Legii referendumului, în sensul stabilirii unui cvorum de participare de 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale şi a unui cvorum de validare egal cu majoritatea voturilor valabil exprimate, dar nu mai puţin de 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale, pentru toate tipurile de referendum.