După două săptămâni de guvernare, Executivul Ponta propune modificări la Codul fiscal – primul proiect normativ de amploare lansat în dezbatere publică de Ministerul Finanţelor sub conducerea lui Florin Georgescu.
Modificările vizează TVA, urmărirea veniturilor nerezidenţilor, combaterea evaziunii fiscale la produsele energetice, deductibilităţi.
Principalele propuneri de modificare a Codului Fiscal:
- Majorarea pragului de la 35.000 de euro la 65.000 de euro – cifră de afaceri anuală la care se aplică TVA.
- Ridicarea limitei de 50% la deducerea TVA la achiziţia de autovehicule pentru autoturismele utilizate doar în scopul desfăşurării activităţii economice. Guvernul Boc 1 (PDL-PSD) a decis eliminat în 2009 deductibilitatea TVA, dar la sfârşitul anului 2011, Guvernul Boc IV (PDL-UDMR-UNPR) a introdus posibilitatea deducerii a 50% din aceste cheltuieli.
- Pentru persoanele care nu folosesc autoturismul doar la activităţii economice, limitarea deducerii TVA se extinde şi asupra leasingului, închirierii, reparaţiilor, întreţinerii şi altor cheltuieli legate de acesta.
- Pentru sectorul bancar – acordarea unei deduceri la calculul profitului impozabil, prin intermediul provizioanelor fiscale, pentru contribuabilii cesionari care achiziţionează aceste creanţe, în vederea recuperării. MFP urmăreşte facilitarea transferului creanţelor neperformante.
- Deductibilitatea cheltuielilor cu ajustările pentru deprecierea creanţelor preluate, în limita diferenţei dintre valoarea nominală a creanţei preluate şi preţul de achiziţie al acesteia.
- Eliminarea obligaţiei contribuabilului de determinare a câştigului net trimestrial/pierderii nete trimestriale din transferul titlurilor de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul firmelor închise.
- Eliminarea obligaţiei contribuabilului de a calcula şi vira impozitul reprezentând plată anticipată trimestrială în contul impozitului pe câştigul net anual impozabil, pe baza declaraţiei de impunere trimestrială.
- Contribuabili vor fi obligaţi să determine câştigul net anual din transferul titlurilor.
- Păcura şi produsele energetice asimilate acesteia, din producţie naţională sau importuri, vor fi marcate şi colorate, în vederea combaterii evaziunii fiscale.
- Se interzic utilizarea, transportul, deţinerea în afara antrepozitului fiscal şi vânzarea păcurii nemarcate. Este exceptată de la interdicţie păcura destinată exportului sau livrată către sau de la Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. MFP estimează cheltuielile operatorilor cu colorarea păcurii la 1 leu pe 1.000 de litri.
- Introducerea unor oeraţiuni cu produse energetice în sfera infracăţiunilor, prevăzute cu pedepse de 1-4 ani de închisoare.
- Infracţiunile se referă la eliberarea pentru consum, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal, transportul inclusiv în regim suspensiv de accize, utilizarea, oferirea spre vânzare sau vânzarea, pe teritoriul României, a unorproduse energetice nemarcate şi necolorate sau marcate şi colorate necorespunzător. Utilizarea de substanţe şi procedee care au ca efect neutralizarea totală sau parţială a colorantului şi/sau marcatorului utilizaţi la marcarea şi colorarea produselor energetice constituie infracţiune.
- măsuri pentru facilitarea schimbului de informaţii cu alte state în vederea impozitului pe profiturile nerezidenţilor.