Liderii centrali ai giganţilor Vodafone, Honeywell şi Ford, precum şi o delegaţie condusă de un senator ceh au venit, în ultimele trei săptămâni, la Bucureşti pentru a se interesa direct la primul-ministru Emil Boc despre priorităţile de investiţii pe care le are Guvernul României şi pentru a prezenta intenţiile lor de dezvoltare a afacerilor în România.
* Marţi, 22 martie, vicepreşedintele Ford Motor Company şi preşedinte – director general executiv al Ford Europa, Stephen Odell, se întâlneşte, la Guvern, cu premierul Boc. Întrevederea s-a desfăşurat într-un mister total – nimeni nu a făcut declaraţii publice referitoare la discuţii, iar Guvernul nu a emis nici un comunicat de presă în ziua respectivă. La întâlnirea de la Palatul Victoria au fost prezenţi şi şeful Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Aurelian Popa, consilierul prezidenţial pe probleme economice, Bujor Teodoriu.
În aceeaşi zi, Odell fusese primit şi de preşedintele Traian Băsescu, în ciuda agendei încărcate a şefului statului – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit în a doua parte a zilei, pentru a decide participarea României la operaţiunea NATO privind embargoul asupra transportului de armament către Libia.
Din fragmentele din vizită care s-au făcut publice, cei de la Ford l-au informat pe Băsescu despre prototipul B-Max care va fi lansat de companie în luna mai.
”Vă mulţumesc foarte mult pentru că ne-aţi vizitat. În ceea ce priveşte dezvoltarea investiţiei de la Craiova, trebuie să clarificăm puţin câteva aspecte. Suntem extrem de convinşi că investiţia va fi una de succes şi aştept să văd prototipul în luna mai, potrivit intenţiilor dumneavoastră. Ford nu va fi în măsură să reclame lipsa de suport, pentru simplu fapt că avem un proiect-pilot, care este Renault- Dacia, care dovedeşte că suntem în măsură să susţinem un asemenea proiect”, i-a spus Băsescu liderului de la Ford.
Numai în anul 2010, premierul Boc i-a primit de 4 ori la Palatul Victoria pe reprezentanţii Ford.
Printr-un acord încheiat de Guvernul Boc, în ianuarie 2010, statul român garantează în proporţie de 80% un împrumut de 400 de milioane de euro, contractat de Ford România de la Banca Europeană pentru Investiţii.
Guvernul Tăriceanu a acordat Ford un ajutor de stat de 143 de milioane de euro, compania americană angajându-se astfel să dezvolte investiţii de 675 de milioane de euro la uzina de la Craiova. Conform unor informaţii recente oferite de Ministerul Finanţelor Gazetei de Sud (www.gds.ro), Ford a primit 17,57 milioane de euro din ajutorul alocat de Guvern, suma fiind aferentă unor investiţii de 98,22 milioane de euro realizate de compania americană la Craiova. De asemenea, anterior, cei de la Ford s-au plâns că în zona Craiovei infrastructura rutieră nu este dezvoltată, fapt ce îngreunează activitatea Ford România.
* Luni, 21 martie, premierul Emil Boc îl primeşte la Palatul Victoria pe preşedintele şi CEO-ul companiei americane Honeywell, care vine însoţit de însuşi ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein.
Potrivit unor surse guvernamentale, discuţiile s-au desfăşurat în regim de confidenţialitate, boss-ul de la Honeywell interesându-se de priorităţile de investiţii ale statului român.
Într-un comunicat de presă laconic, Guvernul arată că ”şeful Executivului român şi-a exprimat convingerea că momentul actual este oportun pentru realizarea de noi investiţii în România, aducând ca argumente atât parteneriatul public-privat, cât şi modificarea Codului Muncii, menit să flexibilizeze piaţa muncii şi să încurajeze crearea de noi slujbe”.
”Reprezentantul Honeywell a prezentat noile planuri de investiţii, subliniind că România a devenit în ultimii ani un punct important pentru activităţile grupului, unul din motivele principale fiind forţa muncă înalt calificată”, mai ”povesteşte” comunicatul Guvernului.
* Pe 4 martie, Premierul Boc i-a primit la Palatul Victoria pe doi dintre cei mai importanţi oameni ai gigantului telecom Vodafone: Vittorio Colao, CEO Vodafone Group şi Michel Combes, CEO Vodafone Europa. Şefii companiei i-au prezentat premierului un plan de investiţii de 500 de milioane de euro pregătit pentru România.
”Reprezentanţii Vodafone au prezentat primului-ministru evoluţia companiei şi planurile pe următorii cinci ani. Vodafone preconizează o investiţie de peste 500 de milioane de euro pe piaţa românească”, declara atunci ministrul Comunicaţiilor, Valerian Vreme, care a participat şi el la întâlnirea de la Guvern. Investiţiile Vodafone vor fi în dezvoltarea reţelelor, în tehnologii şi vizează evoluţia susţinută a subsidiarei din România.
Agenţia Mediafax spune că şefii Vodafone i-ar fi pomenit lui Boc şi despre amenda de zeci de milioane de euro încasată de la Consiliul Concurenţei din România, aceştia spunând că este ”exagerată” şi că o vor contesta.
Consiliul Concurenţei a amendat, în februarie, Vodafone România şi Orange România cu 63 de milioane de euro, pentru presupuse practici neconcurenţiale.
* Pe 8 februarie 2011, Boc l-a primit la guvern şi pe Risto Meskus, managerul diviziei din România a fabricantului de telefoane mobile Nokia. ” Premierul Emil Boc a subliniat faptul că Guvernul va consolida politicile guvernamentale existente în domeniul societăţii infomaţionale şi va sprijini elaborarea de noi proiecte de dezvoltare în acest sector, pentru atragerea de investiţii”, informa un comunicat de fix 7 rânduri, cu tot cu background, postat de guvern pe pagina sa de internet, în februarie.
Potrivit Guvernului, compania finlandeză Nokia are în România peste 4.000 de angajaţi, iar în anul 2010 a fost al doilea exportator, cu un volum al exporturilor de peste 1,56 miliarde de euro.
Investitorii străini i-au făcut lui Boc lista investiţiilor de stat
* Pe 17 martie, Consiliul Investitorilor Străini a prezentat o listă de 10 investiţii cărora Guvernul ar trebui să le dea prioritate:
1. Autostrada Nădlac-Sibiu, ca parte a Coridorului IV, care va lega Europa de Vest de Marea Neagră.
2. Dezvoltarea autostrzăii Bucureşti-Braşov
3. Proiectele de infrastructură Craiova-Constanţa
4. Hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti
5. Sprijin guvernamental substanţial pentru proiectul pan-European recent lansat Extreme Light Infrastructure (ELI) – care ar putea pune România pe harta lumii cercetării
6. Dezvoltarea infrastructurii de transport de electricitate necesară transportului energiei suplimentare care va fi produsă de generatoarele eoliene din Dobrogea
7. Construcţia unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă
8. Găzduirea Campionatului European de Fotbal din 2020
9. Dezvoltarea infrastructurii pentru prevenirea inundaţiilor
10.Reabilitarea şi dezvoltarea sistemului de irigaţii pentru agricultură, canalul Siret-Bărăgan.
CIS susţine că prin dezvoltarea prioritară a acestor zece investiţii, produsul intern brut al ţării ar creşte în 2011 cu 4,7%, cu câte 4,8% în 2012 şi 2013, cu 4,2% în 2014 şi cu 3,3% în 2015.
Prezent şi pe lista CIS-ului, la punctul 6, proiectul generatoarelor eoliene din Dobrogea s-a bucurat şi marţi, 22 martie, de lobby intens, din partea unor parlamentari cehi, care au vizitat România.
Senatorul ceh Jan Hajda şi-a exprimat, marţi, speranţa că parcul eolian care urmează a fi construit în judeţul Constanţa va reprezenta o ”investiţie fanion pentru cooperarea româno-cehă şi va deschide drumul către alte investiţii importante în România”, arată un comunicat emis de cabinetul vicepreşedintelui Senatului României, Cristian Diaconescu, care a primit marţi, la Parlamentul României, o delegaţie a Comisiei pentru economie, agricultură şi transporturi din Senatul Cehiei.