miercuri

27 martie, 2024

24 octombrie, 2019

Spațiul rămas pe trimestrele trei și patru pentru încadrarea în limita de deficit de 3% din PIB s-a redus în 2019 la mai puțin de jumătate față de anul 2018. Este ceea ce rezultă din datele oficiale publicate de Eurostat pentru statele membre, unde România conduse detașat în clasamentul minusului consemnat în finanțele publice pe T2 2019 cu -4,5% din PIB.

De reținut, datele au fost ajustate pentru comparabilitate pe parcursul anului, motiv pentru care rezultatul final apare ca medie aritmetică a performanțelor trimestriale, ceea ce se verifică ușor pentru anii 2016 și 2017. Ani în raport cu care valorile de deficit arată semnificativ mai rău, din păcate fiind inversată acum tendința de îmbunătățire din T2 2018.


Simplificat, suma celor patru deficite trimestriale ar trebui să fie de cel mult -12% din PIB, adică exact valoarea care a dat rezultatul de -3% din PIB pentru anul 2018. Ori, atunci prima jumătate a anului s-a încheiat cu o sumă de -5,9 procente care a lăsat un spațiu de -6,1 procente până la final. Acum am acumulat deja -9 procente, de unde rezultă că mai avem la dispoziție -3 procente până la sfârșitul anului.

Altfel spus, spațiul de deficit fiscal s-a diminuat la mai puțin de jumătate de la un an la altul, în condiții similare de modificare pe parcursul anului în plata pensiilor (+10% de la mijlocul lui 2018 la punctul de pensie pentru șase luni echivalează cu recenta indexare de 15% pentru ultimele patru luni din 2019).

Concret, pentru a mai prinde pragul de -3% din PIB pe anul în curs, am avea nevoie de două trimestre consecutive în care să ieșim, potrivit calculelor Eurostat cu un rezultat de -1,5% din PIB. Valoare pe care nu o regăsim în ultimii trei ani din execuția bugetară și ar însemna o performanță de 3 ORI MAI BUNĂ.

Cât despre obiectivul inițial de -2,76% din PIB, acesta este ca și ratat, deoarece ar impune un rezultat încă și mai spectaculos în context, o medie pe T3 2019 și T4 2019 de doar -1% din PIB.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: