22 noiembrie, 2012

Secția Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a avizat, joi, negativ candidaturile celor doi procurori nominalizat de ministrul Mona Pivniceru pentru primele funcții din Parchetul General și DNA.

După audierile în fața CSM, procuroii Ioan Irimie și Tiberiu Nițu au primit aviz negativ , ambii cu un vot ”pentru” și 5 ”împotrivă”.

Decizia CSM a fost anunțată într-un comunicat oficial:


”În şedinţa din data de 22 noiembrie 2012 a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, au fost audiaţi domnii procurori Ioan Irimie şi Tiberiu Niţu – candidaţii nominalizaţi de ministrul justiţiei, doamna Mona Maria Pivniceru, pentru funcţiile de Procuror general al României, respectiv, Procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

În urma audierii candidaţilor, precum şi analizării proiectelor de management prezentate de domnii procurori, în temeiul art. 40 lit. h din Legea nr. 317/2004 republicată cu modificările şi completările ulterioare, Secţia pentru procurori a decis – cu majoritate de voturi – acordarea unui aviz negativ pentru ambii candidaţi.” – se arătă în comunicat.

Avizul CSM este consultativ, ultima decizie urmând a fi luată de șeful statului, Traian Băsescu, care poate sau nu să țină cont de ea.

Potrivit unei declarații făcute pe data de 13 noiembrie – la nominalizarea celor doi procurori, ministrul Justiției, Mona Pivniceru, ar putea propune în locul lui Irimie și Nițu pe următorii doi clasați în selecția ministerului: Elena Hach și Claudiu Dumitrescu.

 Miză: Șefii Parchetului General și Direcției Naționale Anticorupție


Niominalizările procurorilor Irinie și Nițu vin după expirarea mandatelor lui Daniel Morar și al Codruței Kovesi în fruntea celor mai importante poziții de pdorucor did sistemul juridic Românesc. Atât Kovesi cât și Daniel Morar și-au apuizat mandatele în fruntea celor două instituții ale Justiției și nu mai aveau dreptul de-a ocupa fiecare postul.

Dat fiind însă că mandatele lor au fost considerate eficiente – prin numărul mare de demnitari condamnați în acest timp – s-a vehiculat la un moment dat ideea unei rocade: Laura Codruta Kovesi să fie numită ca procuror -șef al DNA, iar procuror general să devină Daniel Morar.

De altfel, într-o conferința de presă, Codruța Kovesi a declarat că se va întoarce la poziția deținută anterior funcției de procuror general – anume la DIICOT Sibiu, dar nu excludea o candidatură pentru funcția de procuror-șef al DNA.

Daniel Morar putea asigura interimatul la Ministerul Public timp de 6 luni. Pentru că a preluat interimatul la Parchetul general, atribuțiile sale la DNA a fost preluat de unul din adjuncții săi.

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a anunţat, în 17 septembrie, declanşarea procedurii de selecţie a procurorilor pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror şef al DNA, în locul Codruţei Kovesi, respectiv Daniel Morar (al cărui mandat a expirat în 16 februarie, fiind delegat pe funcţie încă un an-n.r.).

Între timp, și Daniel Morar și Codruța Kovesi au renunțat la a-și mai depune candidaturile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: