vineri

29 martie, 2024

17 august, 2017

Valul de demisii ale șefilor marilor companii americane din comisiile de consiliere a președintelui SUA ar putea contamina și pe unii membri ai Administrației, care evaluează în ce măsură le-ar putea fi afectată reputația de continuarea carierei în echipa lui Donald Trump, ca urmare a declarațiilor acestuia care au luat partea manifestației din Charlottesville, considerată neo nazistă, potrivit Reuters.

Preşedintele a desfiinţat formal comisiile, după ce relevanţa acestora deja se prăbuşise din cauza demisiilor.

„Mulţi dintre noi ne-am alăturat acestei Administraţii gândind că îi vom aduce experienţa pe care preşedintele nu a avut ocazia să o câştige în cariera sa în afaceri şi ca să încurajăm o anumită reţinere în ceea ce spune public sau aliaţilor noştri” a declarat un oficial senior de la Casa Albă, care evaluează alternativa de a demisiona.


Numirea generalului în rezervă John Kelly ca şef administrativ al Casei Albe a dezamăgit, pentru că pare că nici el nu poate să influenţeze comportamentul impulsiv şi nepotrivit al preşedintelui. „ Este clar că nu e cu putinţă pentru nimeni să limiteze impulsurile (lui Donald Trump) şi să contracareze ceea ce se vede la televizor şi pe web”, a spus oficialul citat de Reuters.

De asemeni, David Shulkin, secretarul responsabil cu problemele veteranilor, s-a declarat scandalizat de manifestația neo-nazistă din Charlottesville, deși a considerat că Donald Trump și-ar fi exprimat, totuși, dezacordul cu aceasta.

Aversiunea faţă de comportamentul preşedintelui SUA a ajuns la un punct culminant din cauza remarcilor legate de incidentele de la Charlottesville, unde coliziunea dintre o manifestaţie rasistă şi oponenţii acesteia a făcut victime.

Donald Trump a insistat că ambele tabere au avut dreptate, ceea ce a provocat un val de proteste inclusiv diplomatice, care au reafirmat că nu se poate da dreptate unor manifestări de sorginte fascistă.


A urmat demisia din consiliile de consulanţă ale Casei Albe a directorilor generali ai unor mari compani americane precum Walmart, Merck & Co Inc , Under Armour Inc, Intel Corp , Campbell Soup Co, 3M Co.

Și oficialii unor companii precum Boeing, GE, sau Lockheed Martin, care depind de contractele cu statul american, şi-au arătat preocuparea faţă de comportamentul preşedintelui american. Un grup de executivi de top din General Electric au emis o declaraţie care preciză că valorile companiei resping bigotismul şi rasismul, potrivit New York Times.

Delimitarea șefilor marilor companii de Donald Trump vine pe fondul dezamăgirii mocninde privind faptul că Administraţia Trump nu îşi ţine promisiunile privind relansarea afacerilor prin investiţii publice.

Consilierii de afaceri ai președintelui se confruntă cu un dezastru, potrivit lui Jeffrey Pfeffer, profesor de comportament organizațional la Stanford Business School, citat de cotidianul american.

Dacă vor să iasă din consiliile consultative de la Casa Albă, liderii de afaceri americani care s-au implicat în susținerea lui Donald Trump trebuie să cântărească, pe de o parte, beneficiul de a păstra „un loc la masă”, cu preferințele politice ale angajaților și ale clienților și, respectiv, cu consecințele potențiale ale neglijării președintelui, potrivit sursei citate.

Donald Trump nu este la prima ieşire controversată, acuzată sever atât acasă cât şi în lumea largă. Declaraţiile agresive privind Coreea de Nord au alertat toate mediile politici din lume. Şi, recent, alianţa comercială sud americană Mercosur a condamnat declarațiile lui Donald Trump privind o eventuală opțiune militară în Venezuela.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: