11 septembrie, 2015

steinmeierCriza europeană a refugiaților se amplifică pe măsură ce cresc valurile de sirieni care ajung în spațiul Schengen. Joi, în Ungaria au pătruns, din Serbia, 3.601 persoane (cel mai mare număr pe zi, până acum), iar ministrul de externe Frank-Walter Steinmeier (foto), partenerul de coaliție al Angelei Merkel, a declarat joi că Germania se așteaptă să primească în acest weekend aproximativ 40.000 de imigranți.

Este cea mai mare provocare din întreaga istorie a Uniunii Europene și de aceea este nevoie de solidaritate, de un mecanism corect de redistribuire a refugiaților, a spus Frank-Walter Steinmeier, după întâlnirea cu omologii săi din din Luxemberg (țară ce deține președinția UE) și din așa numitul Gurp Vișegrad 4 (Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia).

Discuțiile nu au schimbat cu nimic poziția celor tabere: statele din centrul Europei vor refuza în continuare cotele obligatorii, urmând ca luni, la reuniunea extraordinară a JAI (Consiliul miniștrilor de interne din UE),  să voteze împotriva cotelor obligatorii prezentate miercuri de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.


„Suntem convinși că noi, ca state, trebuie să păstrăm controlul asupra numărului celor pe care putem să-i acceptăm și să-i ajutăm”, a declarat ministrul ceh de externe,  Lubomir Zaoralek, la conferința de presă comună a Grupului Vișegrad 4, citat de AFP.

Donald Tusk: Dacă luni nu se ajunge la consens, summit de urgență al Consiliului European

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunțat pe Twitter că, “fără un semn concret de solidaritate și unitate“ la Consiliul JAI (al miniștrilor de interne și justiție), nu va aștepta reuniunea din octombrie, ci va convoca pentru septembrie un summit de urgență al șefilor de stat și de guvern, pe subiectul crizei refugiaților.

El a adăugat că ultimele discuții cu reprezentanții statelor membre îl fac să spere totuși într-o soluție bazată pe consens și solidaritate.

SUA vor prelua 10.000 de sirieni

Barack Obama a cerut administrației sale să pregătească preluarea a 10.000 de sirieni, în noul an finnaciar, care începe în octombrie.


ONU a salutat anunțul, dar așteaptă mai mult din partea americanilo: “Desigur, SUA pot și trebuie să facă mai mut, dar este un pas în direcția bună”, a declarat William Spindler, purtător de cuvânt al Înaltului Comisariat pentru Refugiați.

Ungaria se gândește să declare starea de urgență

Budapesta a luat o serie de măsuri pentru a face față crizei, fiind posibil ca săptămâna viitoare să declare stare de urgență, potrivit șefului de cabinet al premierului Viktor Orban. Propunerea va fi marți, 15 septembrie, în ședința de guvern.

Până atunci, aproximativ 3.800 de militari au fost desfășurați la granița cu Serbia.

APTOPIX Hungary Migrants

Potrivit ministrului maghiar de externe, 170.000 de refugiați au intrat până acum în Ungaria, prin sud, iar până la sfârșitul anul se estimează că aproape 500.000 de persoane vor traversa această rută în drumul lor spre statele occidentale care se dovedesc foarte primitoare, în special Germania.

rute balcani

De săptămâna viitoare, a anunțat Ungaria, toți refugiații prinși pe teritoriul său vor fi reținuți și returnați în Serbia.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: