Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

21 august, 2015

refugiati intrare kosEuropa pare incapabilă să răspundă coerent la criza refugiaților, cea mai gravă de după cel de-al doilea război mondial, potrivit UNHCR. Statele neafectate de acest fenomen ignoră nu doar imigranții, ci și apelul colegelor de Uniune lovite direct și care nu reușesc să față singure fenomenului.

Exasperată de pasivitatea europenilor, Germania amenință că va reintroduce controlul la graniță. Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere a declarat că țara sa ar putea apela la o asemenea măsură, dacă Europa nu va reuși să aplice mai bine regulile privind  transferul imigranților din exterior: “Sunt pentru frontiere libere, sunt un european convins, dar dacă alte state europene nu aderă la lege și la sistemul de la Dublin (cel care reglementează acest domeniu – n. red.), atunci avem nevoie de un alt sistem, care să funcționeze” a spus de Maiziere într-un interviu acordat televiziunii publice germane ZDF, și citat de Bloomberg.

Germania a rectificat miercuri estimarea privind numărul cererilor de azil pe care le va primi anul acesta, de la 450.000 la 800.000. „Este inacceptabil ca instituțiile europene să continue să lucreze în ritmul de acum” a declarat joi ministrul de Interne german, Thomas de Maizière, citat de EuroActiv. El a cerut Comisiei Europene să pună presiune pe țările din afara Uniunii, în special asupra statelor balcanice care vor să adere la UE, să-și ia înapoi, acasă, cetățenii cărora li s-a respins azilul în Occident.


Italia și Grecia, principalel porți de intrare, așteaptă și ele ca Uniunea să ajungă la o înțelegere pentru a prelua rapid noii sosiți, eventual prin impunerea cotelor. Insulele grecești s-au transformat în centre de primire și se tem că asta va ucide turismul, singura industrie locală.

Întîlnire Angela Merkel – François Hollande

Cancelarul Angela Merkel și președintele francez, François Hollande, se vor întâlni luni la Berlin pentru a discuta problema și eventual a stabili împreună o strategie pentru impunerea unei politici comune, la nivel european, în privința azilului.

Ministrul de Interne al Franței, Bernard Cazeneuve, a anunțat organizarea la Berlin a unei reuniuni a miniștrilor de externe și interne ai Uniunii, la mijlocul lui octombrie, pentru a se discuta politicile comune necesare pentru a nu asista la o înrăutățire a crizei umanitare.

Macedonia, stare de urgență

Macedonia a declarat joi stare de urgență pentru a putea implica armata în gestionarea valului masiv de imigranți din Africa și Orientul Mijlociu care traversează țara în drumul lor spre nordul bogat al Europei, potrivit Reuters.


Măsura a fost luată în două zone de graniță, cele mai afectate de trecerea celor aproximativ 44.000 de refugiați care au intrat în Macedonia pe parcursul ultimelor luni.

Este vorba despre zona Gevgelija, de la granița cu Grecia (pe unde sosesc), și de zona Kumanovo, în nord, la granița cu Serbia.

macedonia harta stare urgenta refugiati

În noaptea de joi spre vineri, poliţiştii de frontieră de la Gevgelija au folosit gaze lacrimogene împotriva miilor de refugiați ce au încercat să intre în Macedonia.

Străbătând o Uniune ostilă?

Clandestinii străbat Macedonia în trenuri supraaglomerate, riscându-și viața, încă o dată, după călătoria pe Mediterană, la bordul unor bărci pneumatice fragile.

Stațiile CFR s-au transformat în tabere improprii de refugiați, fără nicio posibilitate de a asigura condițiile minime de igienă și fără ca autoritățile să le asigure în mod organizat hrana necesară.

refugiati macedonia trenuri

Cei mai ghinioniști parcurg distanța dintre Grecia și Serbia pe jos, urmând șinele de cale ferată ce duc spre nord.

refugiati macedonia sine cale ferata
BBC

 

Autoritățile de la Skopje au explicat că militarii sunt necesari pentru a coordona afluxul de refugiați și a controla granițele în cele două puncte nevralgice, dar și pentru păstrarea ordinii publice pe traseul coloanelor de imigranți.

Localnicii și refugiații se acuză reciproc, primii spun că a crescut numărul furturilor și spargerilor de locuințe, iar ceilalți denunță atacuri, uneori armate, din partea macedonienilor.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: