Copreședintele Alianței USR PLUS, Dan Barna, a discutat joi cu președintele Klaus Iohannis despre criza guvernamentală, a declarat la Digi24 europarlamentarul USR PLUS Dragoș Tudorache.
„Dan Barna a discutat ieri cu Klaus Iohannis după ședința de guvern. Singurul motiv pentru care Dan Barna a fost doar el la Klaus Iohannis este pentru că eu nu sunt încă în București, iar domnul Cioloș e în recuperare după Covid. Am vorbit cu Barna și înainte și după întâlnire.
Președintele a vrut să înțeleagă poziția exprimată de USR PLUS, Dan Barna i-a explicat foarte clar poziția și rațiunile pentru care ne-am poziționat în acest fel. Concluzia a fost ca începând de luni, în cadrul coaliției să mergem să căutăm soluții”, a declarat Dragoș Tudorache.
După cele două conferințe de presă, separate, ale lui Vlad Voiculescu și ale lui Florin Cîțu, soluții de rezolvare a crizei guvernamentale par greu de găsit la întîlnirea de luni a Coaliției. La fel ca joi, Florin Cîțu a întors politic înspre Dan Barna toate acuzațiile lui Vlad Voiculescu.
Previzibil în aceste condiții, Dragoș Tudorache a spus că prioritară la discuțiile de luni din coaliție va fi schimbarea lui Florin Cîțu din funcția de premier. El a subliniat că abia după ce se va stabili cine va fi noul premier se va pune problema unei nominalizări la conducerea Ministerului Sănătății.
Demiterea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătății de către premierul Florin Cîțu, fără negocierea în prealabil în coaliția de guvernare, a fost „un gest iresponsabil, de imaturitate politică, un gest meschin aproape, un gest pe persoană, nu instituțional”, a declarat și Cătălin Drulă, vicepreședintele USR-Plus, într-un interviu acordat G4Media. „Nu a fost un gest al unui om politic responsabil, care înțelege ce responsabilitate are într-o coaliție”, a spus Drulă.
”Acesta este gestul ultim prin care se formalizează o retragere de încredere. Dar eu sper – și știu – că există înțelepciune, sunt oameni politici maturi, cu capul pe umeri și în PNL, care își dau seama că guvernarea nu stă într-un singur om și că atunci când arunci în aer totul cu un gest de imaturitate – eu am cinci ani de experiență politică, nu am 20 sau 30, suficient să-mi dau seama că ești un zombie politic în acel moment”, a mai spus Cătălin Drulă.
Pe de altă parte, liderii PNL au susținut în repetate rânduri în ultimele zile că Florin Cîțu are toată susținerea partidului. Iar premierul Cîțu a anunțat vineri că așteaptă o nominalizare pentru Ministerul Sănătății.
Florin Cîțu a făcut precizări și despre așteptările pe care le are de la persoana pe care alianța o va nominaliza pentru conducerea Ministerului Sănătății: „În protocolul coaliției se spune foarte clar ce așteptări avem de la un ministru, oricare ar fi acela. Personal, am spus de fiecare dată – caut trei atribute, trei caracteristici clare pentru o persoană pentru care voi pune semnătura: fără compromis sau fără nepotisme, fără conflict de interese, fără probleme penale și cu profesionalism. În funcție de aceste trei criterii voi face nominalizarea”.
USR- PLUS cere însă înlocuirea premierului Florin Cîțu. Alianța este dispusă – după cum afirma vineri la RFI deputatul Iulian Bulai – să îl accepte pe Ludovic Orban în funcția de premier, pe care l-au respins la finalul anului trecut.
De precizat poziția UDMR: Senatorul Cseke Attila, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, a declarat vineri, la Bistriţa, că în opinia formaţiunii pe care o reprezintă, premierul Florin Cîţu nu trebuie schimbat.
Înlocuirea premierului ar presupune demiterea întregului cabinet și reluarea procedurii de învestire a unui nou Guvern. Procedura nu este una complicată – guvernul Cîțu ar urma să asigure interimatul până la instalarea unui nou cabinet.