La obiect

Decembrie 2019 – inflaţia a depășit conjunctural pragul de patru procente

Creşterea preţurilor de consum în decembrie 2019 a fost de 0,42%, semnificativ mai mare față de valoarea consemnată în urmă cu 12 luni (0,16%), ceea… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Creșterea PIB continuă să scadă. Industria, la -2,7% ca volum pe T3 2019

INS a confirmat valoarea de 3% creștere economică pe trimestrul III 2019 și, implicit, traiectoria descendentă a acestui indicator pe parcursul anului în curs. De… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Contul curent la unsprezece luni, pe minus cu aproape zece miliarde de euro

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat, după primele unsprezece luni ale anului în curs, un deficit de aproape zece miliarde de euro sau… Mai mult

14.01.2020

La obiect

Noiembrie 2019: salariul real, +10%, productivitatea muncii, -1%

Potrivit datelor publicate de INS, câștigul salarial mediu brut din luna noiembrie 2019 a fost de 5.196 lei, cu 2,1% mai mare faţă de luna… Mai mult

13.01.2020

Cronicile

Criza bugetului din SUA. Efectul “Obamacare”

de Aura Socol 2.10.2013

Ieri dimineata lumea a ramas siderata la aflarea vestii ca statul federal american intra in “somaj partial”, dupa ce Congresul nu a reusit sa adopte bugetul pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. Nu e prima data cand se intampla asta in SUA, un asemenea eveniment a mai avut loc in anii 90, cand activitatea a fost suspendata pentru 21 de zile. Motivul blocajului este asa numitul “Obamacare” – nume dat dupa reforma sistemului de sanatate promisa americanilor de Barack Obama. Legea nu este legata direct de finantarea Guvernului, insa este folosita drept pretext, pe post de negociere intre taberele politice. Mai mult, majoritatea banilor pentru “Obamacare” ar trebui sa vina din taxe si impozite noi/reducerea altor programe, ce ce inseamna ca proiectul va continua oricum, indiferent daca activitatea guvernului este partial suspendata sau nu.

Toti ochii sunt indreptati acum spre SUA, care pana mai ieri voiau sa atace alte state, pentru ca acum sa trimita sute de mii de oameni in concediu fara plata, fortat, pe motiv ca nu mai sunt bani. Evident, temerea cea mai mare este legata de efectele economice ale blocajului politic. In opinia mea, daca lucrurile s-ar opri aici, blocarea activitatii institutiilor de stat nu va provoca economiei americane pagube colosale. Potrivit estimarilor, oprirea partiala a activitatii statului federal american va cauza intr-o prima etapa pierderi de circa 300 milioane de dolari pe zi, ceea ce pentru o economie precum cea a SUA este o pierdere modica. Unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri din SUA prognozeaza ca blocajul va dura aproximativ o saptămana, ceea ce ar cauza efecte economice negative, insa nu majore.

Primul efect s-a resimtit insa deja pe piata bursiera si s-a dovedit a fi relativ slab, cel mai probabil pentru ca asteptarile includeau si o asemenea varianta. Cotatiile pe bursa din SUA au fost afectate modic, in vreme ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe zece ani s-a situat la minimul a sapte saptamani. Incertitudinea din piata se face deja simtita pe Wall Street, insa nu semnificativ.

Oprirea partiala a activitatii statului federal american se va concretiza insa in reducerea automata a cheltuielilor publice, intarzieri in plata salariilor bugetarilor si a pensiilor la pachet cu posibile concedieri in aparatul de stat. Multi angajati ai agentiilor federale vor fi trimisi in concediu fara plata, ceea ce va produce blocaje in activitatea agentiilor federale. Toate acestea vor afecta cresterea economica, desi, potrivit estimarilor, impactul va fi de asemenea minim, de doar 0,2%, cu implicatii asupra investitiilor ce ar putea fi stopate sau amanate, stoparii derularii anumitor proiecte, etc. Daca insa oprirea activitatii se prelungeste atunci crestere aeconomica poate fi afectata serios, in contextul in care in SUA consumul reprezintă 70% din economie plus pierderea directă a veniturilor si cresterea incertitudinii ce va afecta increderea investitorilor, firme, companii, etc.

Cu toate ca economia nu va suferi daune colosale, ireversibile, in opinia mea semnalul este negativ, iar contextul nefericit. Impactul indirect poate fi extrem de nociv. Incertitudinea cu privire la iesirea din criza sau declansarea alteia, balbaielile legate de amanarea/continuarea programului de relaxare cantitativa, acuza repetata a americanilor adusa “surplusului cronic de cont curent” al Germaniei si, mai nou, un blocaj politic ce ameninta serios adevarata problema a SUA – plafonul de indatorare, toate astea sunt menite sa aduca daune serioase asteptarilor si increderii americanilor in bunul mers al lucrurilo si nu numai.

Congresul şi Casa Alba se vor confrunta in octombrie si in privinta cresterii plafonului de indatorare a statului. Un potential blocaj politic ca reprezenta o problema serioasa pentru SUA, ce poate duce americanii in incapacitate de plata. Trezoreria americana a anuntat deja ca nu va mai putea imprumuta bani dupa 17 octombrie, daca limita nu va fi extinsa. Secretarul Trezoreriei a avertizat Congresul american cu privire la riscul de a ramane fara bani, in conditiile in care masurile luate anterior vor expira pe 17 octombrie. Fondurile disponibile acopera cheltuielile doar pentru cateva saptamani. Secretarul Trezoreriei a declarat ca esecul unei cresteri a plafonului de îndatorare ar risca intrarea SUA in incapacitate de plata, cu “efecte catastrofale”. Un studiu realizat recent de economistii Fondului Monetar International a confirmat ca o noua criza in America ar duce automat la declansarea unei noi recesiuni mondiale. Mai mult ca sigur se vor regandi masuri tari, se va redeschide probabil discutia despre majorarea impozitelor si taxelor, mai ales pentru persoanele cu venituri mari. La inceputul anului, americanii au scapat la limita de asa numitul fiscal cliff , Senatul reusind atunci sa evite declansarea “zidului bugetar”, cu toate externalitatile negative ce ar fi putut decurge de aici. Toate acestea sunt semnale negative, pe fondul unui context delicat.

In concluzie, in opinia mea cel mai mare minus adus de blocajul politic american consta in afectarea credibilitatii intr-un context international extrem de neinspirat. Credibilitatea in sine conteaza mult mai mult decat poate parea la o prima vedere. Desi credibilitatea este un concept greu cuantificabil, lipsa acesteia poate avea efecte colosale. As aminti aici o lectie importanta, “lectia Bretton Woods”” cu atat mai mult cu cat din ce in ce mai des se vorbeste despre un nou Bretton Woods ca o ultima solutie pentru criza financiara. Sa nu uitam ca sistemulul monetar international de la Bretton Woods (Bretton Woods I) a esuat in momentul in care nu a mai fost credibil (paradoxul lu Triffin). Problema imposibilei trinitati, problema N-1 sau problema asimetriei sistemice au fost toate probleme rezolvabile. Totul s-a dus de rapa in momentul in care pietele nu au mai crezut in sustenabilitatea sistemului insusi.

***
Aura Socol este Conferentiar universitar doctor, ASE Bucuresti cu specializari Macroeconomie, Macroeconomia Integrarii monetare europene.
In prezent Consilier- Conducere Autoritatea de Supraveghere Financiara.
A lucrat si in cadrul Directiei de Analiza Macroeconomica din Ministerul Finantelor Publice.
A urmat stagii de specializare si cercetare in macroeconomie in cadrul unor institutii internationale de prestigiu precum FMI, Comisia Europeana

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.10.2013

3 comentarii

 1. Doru
  2.10.2013, 5:04 pm

  Credibilitatea in sine conteaza mult mai mult decat poate parea la o prima vedere. Desi credibilitatea este un concept greu cuantificabil, lipsa acesteia poate avea efecte colosale.

  Si credibilitatea cine o dă sau ce anume o dă? Nu cumva actiunile pe care le intreprind guvernantii: risipa din sectorul public, ineficienta aparatului de stat… Eu cred ca guvernul american ar fi mai credibil daca si-ar mai reduce din datoria publica si daca ar mai inceta cu cadourile asistentiale pe care le face poporului votant. Toti ne dorim sanantate de calitate gratuita dar acest lucru e o utopie.

 2. mitzu baston
  4.10.2013, 9:49 pm

  la ‘intreaga lume ramasa siderata’ cred ca putem invoca o exceptie : ‘pustiul plictisit care sta mereu in ultima banca’.

  Administratia SUA aveau nevoie de razboiul din Siria pentru a masca din nou problemele bugetului, chestiunea invocata cu titlul ‘Obamacare’ fiind doar o tinta oferita publicului si pietelor in mod politicianist.

  Desigur ca rezolvarea pe cale a pasnica a conflictului potential este unanim recunoscuta drept o mare victorie a SUA;victorie ireversibil consemnata chiar in ajunul blocajului inregistrat in Congres.

  • George P.
   11.10.2013, 8:12 pm

   “Administratia SUA aveau nevoie de razboiul din Siria pentru a masca din nou problemele bugetului.” dixit mitzu baston.
   mitzu baston refuza sa considere gazarea populatiei civile
   un factor determinant.
   Te-as intreba mitzu baston, cine in lumea asta are posibilitate si dorinta de a pedepsi dictaturile care-si gazeaza cetatenii?
   Cand a mascat SUA problema deficitului comercial? Si mai ales de cine ar masca problema?

Lăsați un comentariu


Europa

Londra instalează sistemul de recunoaștere facială în timp real. UE pregătește interzicerea tehnologiei timp de 5 ani

Razvan Diaconu

Poliția Metropolitană din Londra va instala un sistem de recunoaștere facială în timp real, în pofida avertismentelor privind încălcarea dreptului la viaţa privată, scrie BBC.… Mai mult

Stiri

Ministrul Marcel Boloș: Autostrada Brașov-Comarnic poate fi decontată din fonduri europene

Vladimir Ionescu

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că Autostrada Brașov-Comarnic, a cărei valoare va ajunge la un miliard de euro, va putea fi decontată din… Mai mult

Stiri

Ministrul Finanțelor: Vămuirea la destinație – soluție luată în calcul pentru reducerea evaziunii fiscale

Vladimir Ionescu

Una dintre soluţiile avute în vedere pentru reducerea evaziunii fiscale ar putea fi vămuirea la destinaţie, așa cum a procedat și Ungaria, a declarat sâmbătă… Mai mult

Europa

Întâlnire Merkel – Erdogan, la Istanbul: Germania oferă ajutor pentru construirea a 1.000 “adăposturi solide” în nordul Siriei

Iulian Soare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cancelarul german Angela Merkel au îndemnat vineri la consolidarea armistiţiului fragil din Libia, Ankara atenţionând împotriva unei propagări a… Mai mult

Europa

Brexit / Premierul Boris Johnson a semnat acordul de ieșire din UE

Iulian Soare

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat vineri seara, pe Twitter, că a semnat acordul de ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană, prevăzut pentru 31… Mai mult

Europa

OMV Petrom a demarat procesul de vânzare a activelor sale din Kazahstan

Iulian Soare

OMV Petrom a demarat procesul de vânzare a câmpurilor de petrol şi gaze deținute în Kazahstan, singurele sale active de peste hotare, potrivit documentelor de… Mai mult

Stiri

Coronavirusul a ajuns în Europa și Australia. OMS: Țările să se pregătească de răspândirea virusului ucigaș

Iulian Soare

Primele trei cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus au fost confirmate în Europa, în Franța, și tot sâmbătă a fost identificat și primul pacient pozitiv… Mai mult