La obiect

Începe anul școlar. O analiză prin comparație a corpului profesoral

Începe un nou an de școală, iar preocuparea generală este starea școlilor, începând de la toaletele din curte până la autorizațiile ISU. Începe școala și… Mai mult

08.09.2019

La obiect

Document / Ministerul Finanțelor – strategie de administrare a datoriei publice guvernamentale. Guvernul va orienta împrumuturile spre moneda națională

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, va informa luni guvernul în legătură cu strategia de administrare a datoriei publice guvernamentale în perioada 2019-2021, document din care… Mai mult

08.09.2019

Interviu

Interviu: A Patra Revoluție Industrială și deglobalizarea. Surprinzătoarele avantaje, inclusiv militare, ale națiunilor mici

Textul de mai jos este un rezumat al interviului acordat CRONICILOR Curs de guvernare (publicație exclusiv print) nr. 97.  Colonelul Thomas X. Hammes, senior research fellow… Mai mult

06.09.2019

Chestiunea

Industria, Agricultura și Finanțele – contribuție zero la creșterea de 4,7% a PIB pe S1

După analizarea datelor semnal, Institutul Național de Statistică a confirmat valorile iniţiale de 4,7% brut şi 4,8% ajustat cu sezonalitatea pe primul semestru al anului… Mai mult

06.09.2019

Cronicile

Criza bugetului din SUA. Efectul “Obamacare”

de Aura Socol 2.10.2013

Ieri dimineata lumea a ramas siderata la aflarea vestii ca statul federal american intra in “somaj partial”, dupa ce Congresul nu a reusit sa adopte bugetul pentru anul fiscal inceput la 1 octombrie. Nu e prima data cand se intampla asta in SUA, un asemenea eveniment a mai avut loc in anii 90, cand activitatea a fost suspendata pentru 21 de zile. Motivul blocajului este asa numitul “Obamacare” – nume dat dupa reforma sistemului de sanatate promisa americanilor de Barack Obama. Legea nu este legata direct de finantarea Guvernului, insa este folosita drept pretext, pe post de negociere intre taberele politice. Mai mult, majoritatea banilor pentru “Obamacare” ar trebui sa vina din taxe si impozite noi/reducerea altor programe, ce ce inseamna ca proiectul va continua oricum, indiferent daca activitatea guvernului este partial suspendata sau nu.

Toti ochii sunt indreptati acum spre SUA, care pana mai ieri voiau sa atace alte state, pentru ca acum sa trimita sute de mii de oameni in concediu fara plata, fortat, pe motiv ca nu mai sunt bani. Evident, temerea cea mai mare este legata de efectele economice ale blocajului politic. In opinia mea, daca lucrurile s-ar opri aici, blocarea activitatii institutiilor de stat nu va provoca economiei americane pagube colosale. Potrivit estimarilor, oprirea partiala a activitatii statului federal american va cauza intr-o prima etapa pierderi de circa 300 milioane de dolari pe zi, ceea ce pentru o economie precum cea a SUA este o pierdere modica. Unul dintre cele mai prestigioase think tank-uri din SUA prognozeaza ca blocajul va dura aproximativ o saptămana, ceea ce ar cauza efecte economice negative, insa nu majore.

Primul efect s-a resimtit insa deja pe piata bursiera si s-a dovedit a fi relativ slab, cel mai probabil pentru ca asteptarile includeau si o asemenea varianta. Cotatiile pe bursa din SUA au fost afectate modic, in vreme ce randamentul titlurilor de Trezorerie pe zece ani s-a situat la minimul a sapte saptamani. Incertitudinea din piata se face deja simtita pe Wall Street, insa nu semnificativ.

Oprirea partiala a activitatii statului federal american se va concretiza insa in reducerea automata a cheltuielilor publice, intarzieri in plata salariilor bugetarilor si a pensiilor la pachet cu posibile concedieri in aparatul de stat. Multi angajati ai agentiilor federale vor fi trimisi in concediu fara plata, ceea ce va produce blocaje in activitatea agentiilor federale. Toate acestea vor afecta cresterea economica, desi, potrivit estimarilor, impactul va fi de asemenea minim, de doar 0,2%, cu implicatii asupra investitiilor ce ar putea fi stopate sau amanate, stoparii derularii anumitor proiecte, etc. Daca insa oprirea activitatii se prelungeste atunci crestere aeconomica poate fi afectata serios, in contextul in care in SUA consumul reprezintă 70% din economie plus pierderea directă a veniturilor si cresterea incertitudinii ce va afecta increderea investitorilor, firme, companii, etc.

Cu toate ca economia nu va suferi daune colosale, ireversibile, in opinia mea semnalul este negativ, iar contextul nefericit. Impactul indirect poate fi extrem de nociv. Incertitudinea cu privire la iesirea din criza sau declansarea alteia, balbaielile legate de amanarea/continuarea programului de relaxare cantitativa, acuza repetata a americanilor adusa “surplusului cronic de cont curent” al Germaniei si, mai nou, un blocaj politic ce ameninta serios adevarata problema a SUA – plafonul de indatorare, toate astea sunt menite sa aduca daune serioase asteptarilor si increderii americanilor in bunul mers al lucrurilo si nu numai.

Congresul şi Casa Alba se vor confrunta in octombrie si in privinta cresterii plafonului de indatorare a statului. Un potential blocaj politic ca reprezenta o problema serioasa pentru SUA, ce poate duce americanii in incapacitate de plata. Trezoreria americana a anuntat deja ca nu va mai putea imprumuta bani dupa 17 octombrie, daca limita nu va fi extinsa. Secretarul Trezoreriei a avertizat Congresul american cu privire la riscul de a ramane fara bani, in conditiile in care masurile luate anterior vor expira pe 17 octombrie. Fondurile disponibile acopera cheltuielile doar pentru cateva saptamani. Secretarul Trezoreriei a declarat ca esecul unei cresteri a plafonului de îndatorare ar risca intrarea SUA in incapacitate de plata, cu “efecte catastrofale”. Un studiu realizat recent de economistii Fondului Monetar International a confirmat ca o noua criza in America ar duce automat la declansarea unei noi recesiuni mondiale. Mai mult ca sigur se vor regandi masuri tari, se va redeschide probabil discutia despre majorarea impozitelor si taxelor, mai ales pentru persoanele cu venituri mari. La inceputul anului, americanii au scapat la limita de asa numitul fiscal cliff , Senatul reusind atunci sa evite declansarea “zidului bugetar”, cu toate externalitatile negative ce ar fi putut decurge de aici. Toate acestea sunt semnale negative, pe fondul unui context delicat.

In concluzie, in opinia mea cel mai mare minus adus de blocajul politic american consta in afectarea credibilitatii intr-un context international extrem de neinspirat. Credibilitatea in sine conteaza mult mai mult decat poate parea la o prima vedere. Desi credibilitatea este un concept greu cuantificabil, lipsa acesteia poate avea efecte colosale. As aminti aici o lectie importanta, “lectia Bretton Woods”” cu atat mai mult cu cat din ce in ce mai des se vorbeste despre un nou Bretton Woods ca o ultima solutie pentru criza financiara. Sa nu uitam ca sistemulul monetar international de la Bretton Woods (Bretton Woods I) a esuat in momentul in care nu a mai fost credibil (paradoxul lu Triffin). Problema imposibilei trinitati, problema N-1 sau problema asimetriei sistemice au fost toate probleme rezolvabile. Totul s-a dus de rapa in momentul in care pietele nu au mai crezut in sustenabilitatea sistemului insusi.

***
Aura Socol este Conferentiar universitar doctor, ASE Bucuresti cu specializari Macroeconomie, Macroeconomia Integrarii monetare europene.
In prezent Consilier- Conducere Autoritatea de Supraveghere Financiara.
A lucrat si in cadrul Directiei de Analiza Macroeconomica din Ministerul Finantelor Publice.
A urmat stagii de specializare si cercetare in macroeconomie in cadrul unor institutii internationale de prestigiu precum FMI, Comisia Europeana

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 2.10.2013

3 comentarii

 1. Doru
  2.10.2013, 5:04 pm

  Credibilitatea in sine conteaza mult mai mult decat poate parea la o prima vedere. Desi credibilitatea este un concept greu cuantificabil, lipsa acesteia poate avea efecte colosale.

  Si credibilitatea cine o dă sau ce anume o dă? Nu cumva actiunile pe care le intreprind guvernantii: risipa din sectorul public, ineficienta aparatului de stat… Eu cred ca guvernul american ar fi mai credibil daca si-ar mai reduce din datoria publica si daca ar mai inceta cu cadourile asistentiale pe care le face poporului votant. Toti ne dorim sanantate de calitate gratuita dar acest lucru e o utopie.

 2. mitzu baston
  4.10.2013, 9:49 pm

  la ‘intreaga lume ramasa siderata’ cred ca putem invoca o exceptie : ‘pustiul plictisit care sta mereu in ultima banca’.

  Administratia SUA aveau nevoie de razboiul din Siria pentru a masca din nou problemele bugetului, chestiunea invocata cu titlul ‘Obamacare’ fiind doar o tinta oferita publicului si pietelor in mod politicianist.

  Desigur ca rezolvarea pe cale a pasnica a conflictului potential este unanim recunoscuta drept o mare victorie a SUA;victorie ireversibil consemnata chiar in ajunul blocajului inregistrat in Congres.

  • George P.
   11.10.2013, 8:12 pm

   “Administratia SUA aveau nevoie de razboiul din Siria pentru a masca din nou problemele bugetului.” dixit mitzu baston.
   mitzu baston refuza sa considere gazarea populatiei civile
   un factor determinant.
   Te-as intreba mitzu baston, cine in lumea asta are posibilitate si dorinta de a pedepsi dictaturile care-si gazeaza cetatenii?
   Cand a mascat SUA problema deficitului comercial? Si mai ales de cine ar masca problema?

Lăsați un comentariu


Stiri

Exit-poll alegeri Israel – Likud, partidul lui Netanyahu, se clasează pe locul 2

Iulian Soare

Coaliţia de centru-stânga Albastru & Alb, condusă de Benjamin Gantz, se clasează pe primul loc în scrutinul parlamentar anticipat din Israel, fiind urmată partidul Likud… Mai mult

Europa

Prăbușire cu 21% a industriei auto germane – risc de pierderi de miliarde de lei în industria de echipamente auto din România

Adrian N Ionescu

Producția auto din Germania ar putea scădea cu circa 21% în aces an, ceea ce ar putea duce la o scădere direct proportională a cererii… Mai mult

Stiri

Primăria Generală împrumută 574 milioane lei ca să refinanțeze datoria publică locală

Vladimir Ionescu

Consiliul Municipal au adoptat în şedinţa de marţi un proiect care prevede contractarea şi/sau garantarea unei finanţări rambursabile în valoare totală de până la 574.869.000… Mai mult

Stiri

Parchetul General verifică toate dosarele de dispariție de persoane înregistrate în ultimii 10 ani

Vladimir Ionescu

Parchetul General derulează cea mai amplă operațiune de control din istoria Ministerului Public. Sunt verificate, a anunțat procurorul general interimar, Bogdan Licu, toate dosarele, instrumentate… Mai mult

Stiri

Guvernul a făcut lista cu 116 proiecte din marile investiții finanțate din Fondul Suveran. Valoarea acestora – 2 mld. lei

Vladimir Ionescu

Guvernul a aprobat, marți, primele 116 proiecte finanțate prin Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), cu o valoare totală de circa două miliarde de… Mai mult

Stiri

Ana Birchall repetă: Ministerul Justiției nu susține funcționarea Secției Speciale ”în această formă”

Vladimir Ionescu

Grupul de lucru interministerial coordonat de Ministerul Justiției a ajuns la concluzii preliminare legate de Secția specială de investigare a magistraților. ”Sunt două concluzii destul… Mai mult

Stiri

Alegeri legislative în Israel – sondajele arată egalitatea principalelor 2 partide

Iulian Soare

Israelienii votează marţi în alegeri legislative dur disputate, în care se înfruntă premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu, aflat la putere de un deceniu, şi fostul… Mai mult