Digital

România digitalizată: plătești online, apoi mergi la ghișeu ca să dovedești plata

În ciuda nevoii disperate de bani la buget, cu un deficit bugetar care s-a dublat în doar o lună, Fiscul preferă offline-ul cand vine vorba… Mai mult

18.06.2019

Chestiunea

Noul Cod Administrativ: de la ”noua metodă de baronizare” la interesul cetățeanului. Prevederile controversate

“Codul administrativ trebuie adoptat”, a declarat miercuri premierul Viorica Dăncilă, după ce a anunțat amânarea aprobării acestuia prin OUG. Proiectul conține aproximativ 300 de pagini,… Mai mult

17.06.2019

La obiect

”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei.” Atunci s-a tranșat și soarta României

Textul de mai jos e o înșiruire de fragmente din articolul ”Îți cer un singur lucru: dă Europa Rusiei”, apărut în revista – exclusiv print… Mai mult

17.06.2019

La obiect

Aprecierea leului maschează temporar dezechilibrele economiei. Când vine scadenţa?

Aprecierea relativ spectaculoasă a leului din ultimele săptămâni a fost mai ales efectul unei conjuncturi favorabile pe pieţele externe, dar dezechilibrul marilor deficite externe nu… Mai mult

17.06.2019

Cronicile

Cristian Grosu / Solomon, Neagu și cu Lulu – și diavolul momentului

de Cristian Grosu 25.1.2018

Există oameni care se nasc gata obosiți. Îi vezi la 30 de ani sastisiți de responsabilitatea pe care n-au avut ocazia să și-o asume niciodată; sau fără luciditatea pentru care care, ca să distingă între obiect și noțiune, au nevoie mereu de un dicționar.

Există oameni care se uită, de la un capăt la altul al vieții, în buric; rareori le trece prin minte că mijlocul Universului, al țării, al timpului lor, al comunității care-i produce, dezmiardă și hrănește, e în altă parte.

Există oameni care măsoară lumea exclusiv din punctul de vedere al producerii de bunuri, bani, ”valoare ecomică adăugată”: și cărora niciodată nu le va da prin cap că acestea sunt doar consecințele unui ANUME fel de-a fi și de-a aborda lumea în general, și viața proprie și societatea – în particular.

Există oameni tineri și vii, pe care sistemul asigurărilor sociale îi va mai ține în această ”legitimă” activitate pentru a acoperi prin consum necesarul de producție care împinge înainte societățile lor, fără să le treacă prin mințile lor ușoare faptul că există morți ”grei” care trăiesc viitorul societății cu mai mare intensitate decât își trăiesc acești obleți prezentul.

Trei vorbe despre acești morți – al căror aport la energia vitală cu care se constriește viitorul e mai mare decât cel al viilor care trăiesc parcă doar cu scopul precis de a-l compromite: Despre Neagu Djuvara, Solomon Marcus și despre cei de la celălalt capăt al mentalității României contemporane:

E vorba de ceva aflat deasupra sincopelor în evoluția unui popor și chiar deasupra dezvoltării unei societăți:

E vorba de mentalitatea care stă la baza oricărui succes sau eșec ale individului și, până la urmă, ale societății și chiar speciei umane:

*

Solomon Marcus a murit în urmă cu aproape 2 ani, și până în ultimele sale zile era atât de ”cablat” la mizele contemporane, încât părea venit din viitor; nici nu avea cum să fie altfel:

avea 91 de ani, venea ”de dincolo de comunism”, sincopele istoriei fuseseră pentru el doar derapajele de la care o societate de oameni vii și lucizi reînțelegeau normalitatea pe șinele căreia aveau de repus lucrurile:

charisma sa la profanii care-l cunoșteau stătea tocmai în exasperarea sa față de internet (pe care chiar știa să-l folosească – eram mândri pe-aici că îl știam cititor de cursdeguvernare.ro): în ultimul discurs pe care i l-am auzit se plângea că tinerii nu știu să fructifice avantajul de-a afla în 30 de secunde informații pe care generația lui le căuta – fără garanția succesului – săptămâni întregi în biblioteci:

avea 91 de ani și era tânăr, cu un aplomb greu de găsit la junețea supărată de azi, cu planuri ca si cum ar mai fi avut în față o mie de ani și cu determinarea celui care e convins că încă mai poate schimba lucrurile. Își vedea și timpul și locul într-un sens care majorității tinere și vii îi scapă.

Dacă cineva din tinerii ”necomuniști” care au putere de decizie azi ar fi ciulit urechea și ar fi înțeles măcar un sfert din ce spunea ”bătrânul”, am fi avut azi un spor nu atât economic sau financiar: cât aliajul inestimabil de mentalitate, bun simț exploziv și vitalitate salvatoare care ar putea asigura combustia acestei societăți care – mă tem s-o spun – nu sunt sigur că l-a meritat.

Domnul Neagu Djuvara (îl ”domnesc”, tocmai pentru că morții ”nu se domnesc”): 101 de ani de Românie purtată pe câteva continente, de-a lungul câtorva regimuri și paradigme sociale și repausată, în fine, aici:

istorie de istorie, lume de lume, diplomație de diplomație, momentele cruciale ale celui mai pervers și sofisticat secol – în care crima și genocidul își construiau fundamentele pe principiile strâmbate ale umanității lăsând să se vadă, în sfârșit, caracterul omenesc implorând ajutor în fața cumplitelor sale anomalii:

doar înțelegerea discret compătimitoare a etapei de improvizată istorie pe care a ales să o parcurgă acasă, combinată cu optimismul dur și ”sila” seniorală față de ritmul lent în care neaveniții se retrag din scena politicii și istoriei românești au fost mai tenace decât ritmul vieții individuale trăite cu accelerația împinsă până la podea: a murit cu regretul că, la vârsta lui, nu mai putea dansa:

Nevoia noastră de a idealiza în tăcere pe cineva care să personifice tot ceea ce ne-am fi dorit noi să fim tot mai buni și mai înțelepți – cu greu și-ar fi putut găsi un alt personaj.

Ce oameni!… Ei reprezintă moaștele unei normalități de care ne amintim ca de o nostalgie a unui viitor ideal în care visăm să ajungem în timpul vieții noastre – repere la care diavolul momentului ne împiedică să reflectăm pentru a nu  ”păcătui” cu gândul. Sunt respirația universală a unor indivizi care au avut – din fericire pentru patria lor – o cetățenie și o apartenență națională.
Tot defetismul nostru – produs de mentalitatea și felul de-a fi și nevoia de-a se preda ”unui tătuc” ale tribului de la gurile Dunării – dispare în fața acestor ”specimene” care n-au avut niciodată nimic de împărțit cu cota de impostori pe care România și-i livrează singură, an de an, la butoanele de comandă:

n-o să știm niciodată dacă Neagu Djuvara a murit mai aproape de sărbătoarea Unirii, sau mai aproape de ziua în care dl. Lulu Dragnea – decidentul momentului – își afișează guvernul cu care ne îndepărtează și mai mult de România meritocratică: între centenaul unui pas înainte și ziua a încă 10 pași înapoi.

E o glumă – pe care conul Neagu poate că a conștientizat-o și gustat-o cu binevoitoare înțelegere în ultimele sale clipe – dar, din păcate, la fel de stupidă ca glumițele care circulă zilele astea pe internet, despre o o anume țeastă pleșuvă: asemănarea dintre cheliile produse de vreme și istorie pe capetele celor doi derviși și șoricul lucios al dlui. Codrin Ștefănescu.

PS: Și încă mai avem exemple: să dea Dumnezeu ca ceea ce vedem azi pe ”feisbucurile” decidentilor despre Neagu Djuvara, să fie scrise de alții, peste o altă generație de decidenți, când o să ne zâmbească cu aceeași înțelegere și un alt veteran care, la 101 ani, e stâlpul demonstrațiilor pentru o Românie Europeană: Mihail Șora.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 25.1.2018

Lăsați un comentariu


Stiri

Legea pensiilor – adoptată: impactul bugetar în anul electoral este de 5 miliarde de euro

Razvan Diaconu

Camera Deputaților a adoptat, cu 197 de voturi pentru, niciun vot împotriva și 70 de abțineri, legea pensiilor, reexaminată după ce a fost declarată parțial… Mai mult

Europa

Tabloul de bord privind Inovarea: România se distanțează de UE, Estonia devine inovator puternic, Uniunea depășește SUA

Mariana Bechir

Tabloul Inovării în UE 2019 confirmă consolidarea contraperformanțelor României: rămâne statul membru cu cel mai mic scor, cea mai mare scădere față de 2011 și… Mai mult

Europa

Republica Moldova / Judecătorii Curții Constituționale au demisionat “in corpore”

Iulian Soare

Toți judecătorii Curții Constituționale din Moldova au demisionat miercuri, anunță un comunicat al acestei instituții de la Chișinău: Astăzi, 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale… Mai mult

Stiri

Renate Weber – noul Avocat al Poporului

Vladimir Ionescu

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat, miercuri, numirea fostului europarlamentar Renate Weber (foto) în funcția de Avocat al Poporului. Mandatul are o… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a invitat-o pe Maia Sandu în România, săptămâna viitoare

Vladimir Ionescu

Președintele României, Klaus Iohannis, a invitat-o pe premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, la București. Anunțul a fost făcut de către prim-ministrul statului vecin. ”Astăzi am… Mai mult

Stiri

CCR declară constituţională legea de repatriere a rezervei de aur

Adrian N Ionescu

Curtea Constituțională (CCR) a respins miercuri, cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea depusă de PNL în legătură cu legea care obligă Banca… Mai mult

Stiri

Primele obligaţiuni ipotecare din România – listate la Bursă de Alpha Bank. Ce ar trebui să urmeze

Adrian N Ionescu

  Alpha Bank România a listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cea dintâi emisiune de obligaţiuni ipotecare realizată în România, o premieră care ar… Mai mult