miercuri

21 februarie, 2024

17 mai, 2017

E o problemă pe care o ignorăm zilnic: cea de atitudine. În business, în relația cu administrația, în viața de zi cu zi. Până la urmă, atât decidenții politici cât și administrația fac ce fac, sau nu fac ce ar trebui să facă, pentru că le-o permitem noi. Zi de zi. Protestele din ianuarie-februarie și eficiența lor demonstrează asta.

Plecăm de la un caz și o fotografie – și extindem apoi la o situație mai gravă, multiplicată în miile de mizerii care ne complică zilnic viața și afacerile.

1-)Poza și explicația ei.

Fotografia de mai jos a fost făcută în data de 15 mai, la ora 8,15 (luni dimineață!) :


Nu, nu e parcul auto al unei secții de poliție : e reacția autorităților municipale și ale MAI la o petiție. Un desant de poliție de la rutieră pentru a-i pedepsi pe viermii care de ani de zile rabdă situația de la Podul Constanța iar acum au făcut o petiție.

Ce e intersecția de la Podul Constanța : furtuna (de fapt, felația) perfectă : pe o bandă și jumătate (da, 1,5 benzi, când trece tramvaiul pe linie nu încape pe bandă decât o mașină) se înghesuie – tăcuți, furioși,  resemnați, miile de viermi care intră la muncă în oraș,  din :

 • *două intrări în București – cea principală dinspre Târgoviște și cea secundară dinspre Ploiești via Mogoșoaia
 • *4 cartiere (Chitila, Bucureștii Noi, Dămăroaia și Pajura)
 • *toți având de parcurs ultimele 3-4 sute de metri printre cele 3 supermaketuri care au primit autorizări de pa primărie și și-au deschis parcări, plus o benzinărie și – haha! – un mall care încă n-are autorizație dar a săpat deja un crater de câteva sute de metri! (că doar de aia e din aceleași servicii ca Sorin Oprescu)
 • *toți având de parcurs cealaltă aripă a intersecției, în care, pe 4-500 de metri se înșiră unul lângă altul magazinele cu materiale de construcții, full de camioane și camionete trase în fața lor.

Tehnic și fizic nu se poate pur și simplu intra la ora aia în oraș pe sub Podul Constanța (deși pe anumite direcții e singura soluție rutieră) ; decât cu tenacitatea românului echipat ca pentru cozile din timpul lui Ceaușescu: astfel că miile de șoferi intră, în fiecare dimineață, într-un fel de transă de autoprotecție psihologică :
teze de doctorat s-ar putea scrie despre rețetele diverse de furie, frustrare, resemnare, dispreț de sine că rabzi asta și că plătești asta, testosteron, adrenalină și alte infuzii de endorfine atunci când prinzi un ”verde” cu 2-3 ture mai repede decât credeai.

Mutanții care s-au adaptat psihologic la asta au făcut o petiție. Iar țoapele (cea de la Primăria Capitalei și cea de la Ministerul de Interne) au reacționat.


Luni dimineață, la ora 8,00 un desant de 5 mașini de poliție a tras în intersecție : nu mai puțin de 12 polițiști (care la ora aia ar fi trebuit să fie în decongestionarea traficului în punctele de delir din oraș) , au împânzit haosul total de la intrarea de sub Pod : nu trebuia să scape nimeni din cei care intrau în intersecție  pe linia de tramvai.

Soluția reală la problema asta ar fi mult mai ”complicată” : Podul Constanța e un pericol public (făcut în 1938 și reparat la futu-i mă-sa în 1980) iar reabilitarea lui NU se poate face decât de Primăria Bucureștiului – cu tot cu lărgirea benzilor : Nici CFR-ul nu poate începe reparațiile pe care le-a anunțat pentru că nu are avizul Țoapei de la primăria generală.

(”Țoapă” : cu scuzele de rigoare pentru termen, voi explica la finele articolului, cu toată deferența față de Dna. Firea și, mai ales, față de funcția de primar general al Capitalei, de ce nu există alt termen pentru făptura inconsistentă care toacă pe mita electorală zilnică mai mult de un miliard de euro – dar asta numai pentru că i-o permitem.).

Asta pentru că Țoapa are o cu totul altă agendă: a lansat concursul cel mai frumos balcon, dă portocale (că altceva nu știe să le dea) – cu 2-3 televiziuni după ea – aurolacilor din Gara de Nord, și-a pus în plan să crească natalitatea în București acordând 1500 de lei tinerilor care se căsătoresc, patronează peregrinările religioase din parohia primarului de Voluntari etc. Dacă până și Mihai Gâdea se simțea penibil și mustăcea când i-a luat interviul servit despre cât de multe a făcut ea într-un an pentru Capitală…

Trei lucruri ar mai fi de zis aici :

*, aerul tăcut, amestecul bizar de jenă combinată cu pizdoșenia specifică meseriei și un fel de teamă instinctivă (în fața furiei scrâșnite a celor câteva zeci de șoferi opriți pentru că reușisă să intre în intersecție pe linia de tramvai și care știau că asta îi așteaptă și mâine și peste niște ani buni) a celor 12 polițiști trimiși la jaf luni dimineață la ora 8,00. Mi-a fost milă de ei câteva secunde, dar mi-am amintit brusc că urmează să le crească cu prioritate lefurile peste o lună-două..

Mare trebuie să fie cinismul decidentului care, după ce constrânge câteva mii de mașini să se strecoare pe o bandă și jumătate la prima orăde vârf, în loc spă dirijeze circulația trimite un pluton, la propriu, de instituție de forță să taie amenzi celor care nu gustă poanta cu regulile de circulație…

*, sutele de amenzi date la foc automat de cei 12 NU se vor duce în reabilitatea intersecției și în lărgirea Podului : ele vor fi cheltuite pe acțiunile de PR ale Țoapei.

*, Țoapa face toate astea pentru că i se permite: pentru că i-o permitem. Așa cum am fi putut fi permis și modificarea legislației penale cu Ordonanța 13 – da uite că atunci nu le-am permis. De ce le-am permite, deci, toate mizeriile pe care ni le impun zilnic – mai ales că există momente în care nu putem să nu ne amintim de folclorul cu ”viermii” care stăteau (stăteam) la cozi ai ”Elenei Ceaușescu :

Spun ”folclor” pentru că eu nu cred că Ceaușeasca i-ar fi numit așa : răul Ceaușeștilor a fost de o cu totul altă natură (dovadă sunt chiar politicienii noștri de azi – care poartă în măduvă cromozomul mutant între politică, servicii secrete și interese personale, acoperite de lipsa noastră de reacție dură față de administrație și de decident).
Ca exemplu: ”Domnu Grosu, sigur că Nicu era așa cum îl știam cu toții, mai… nu știu cum. Dar te rog să mă crezi că dacă Nicu ar fi făcut 10% din ce face și ce fură C.. , îl împușca taică-su cu mâna lui. Și când spun că îl împușca știu ce spun” – îmi povestea, în urmă cu niște ani, un ”fost” din cercul intim al lui Nicu Ceaușescu
.

Gradul de toleranță al cetățenilor la abuzul de facto al autorităților are însă o amplitudine mult mai mare : În fotografia de mai sus putem înlocui mașinile de poliție trimise de Țoapele de la București și mașinile de lux și cu 12 figuri ale unor politicieni responsabili să țină țara ”jos” și debranșată de la Europa prosperității. Iar aici urmează exemplul cel mare :

2)Rolul abuzului administrativ în involuția unei regiuni istorice

L-am scărpinat cu toții în coarne pe primarul (PSD) Iașiului – dl. Mihai Chirică – atunci când s-a opus Ordonanței 13.

Să fim serioși: Atât Mihai Chirică, cât, mai ales, ieșenii – aveau alte lucruri de cerut în stradă, protestele pe Ordonanța 13 erau floare la ureche în toate marile orașe față de necesitatea Iașiului de-a supraviețui pe harta care contează.

Se răcucesc în mormânt oasele lui Gheorghe Asachi – cel care în în 1813, a înființat prima școală de învățământ superior (a ”inginerilor hotarnici” – un fel de ”îmbunătățiri funciare” de azi) :

Orașul Iași e izolat complet de Europa din toate punctele de vedere, iar acest lucru se face prin blocarea (i se spune ”amânare”) infrastructurii care să-l lege de Transilvania.

Rezultatele se văd (cursdeguvernare.ro are câteva zeci de analize pe tema asta – dedesubtul textului, niște titluri referință) : cu fiecare zi ce trece, crește divergența dintre Iași și Cluj, Iași și Timișoara, Iași și București.

Partidul dlui. Chirică oferă pentru atenuarea suferințelor aferente și puțină morfină : metaforic vorbind, da, un ieșean își cumpără azi 2 cafele din banii cu care acum 10 ani își cumpăra o singură cafea : în timp ce un timișorean își cumpără 2 rânduri de mobilă din aceiași bani, iar un bucureștean 2 mașini …

Să-l fi văzut pe primarul Chirică în fruntea a 10.000 de ieșeni protestând pentru că politicile de la București îi mai amână odată – pentru încă cel puțin 10 ani, care în economie înseamnă o generație! – de la autostradă, adică de la dezvoltare. Sau să fi văzut 2.000 de ieșeni zilnic, rotiți într-un protest organizat ca la carte de societatea civilă (câți civili or mai fi rămas și în societatea civilă) la guvern, la sediul PSD din Kiseleff, la Parlament :

Ar fi putut/ar putea ignora decidentul de azi – aflat la putere sub o formă sau alta în toți anii de la Ceaușescu încoace (ba, dacă stăm bine să ne gândim: cam din 1946 încoace) – semnalul de alarmă al unui oraș istoric care moare sub senzația dulce a morfinei, și care plătește, votează, se supune, suge, strânge din dinți și înghite , cu speranța că autoritatea, decidenții, Țoapele, îl vor reintegra în circuit ?

Pentru că ”decidentul”, administrația, ”Țoapele” nu fac ceva sau nu blochează ceva decât dacă li se permite. Am văzut asta la Ordonanța 13.

*

Nu există altă soluție decât reacția. Atitudinea. Reacția instinctivă și sănătoasă a cetățeanului care s-a săturat să fie tratat ca un votant sau, mai nou, ca un vierme – pentru că votanții sunt puși bine la păstrare indiferent de ce cred ”viermii” – atitudinea naturală în care fiecare contribuabil se comportă firesc – ”gata, Țoapă, ajunge, dă-te jos și nu mai țopăi pe masă, trage-ți chiloții și îmbracă-te, spectacolul ăsta pe care nu l-am cerut costă deja prea mult”.

Altfel, orice calcul rațional, logic și de cel mai elementar bun simț arată că orice tânăr care are un fir de minte și cunoaște o limbă străină europeană are tot dreptul să se urce în primul avion și să nu se mai întoarcă.

***
PS: Despre lege și ”Țoapă” – explicațiile promise mai sus :

2), Primarul general al Capitalei, dna. Firea, a declarat marți seară la un post de televiziune că va organiza un referendum pentru a întreba ”bucureștenii” dacă să demoleze clădirea de birouri construită ilegal de lângă Catedrala Romano-Catolică. Eu cred însă că, în sfârșit, Țoapa furnizează o probă penală celor care ar putea-o da în penal : Există o decizie judecătorească care cere demolarea, iar punerea în aplicare a unei sentințe judecătorești NU e o chestie facultativă. Primărița recunoaște, în premieră, că viziunea ei despre lege e un sondaj…

1);La alegerile prezidențiale din 2014, între mizeriile homofobe ale PSD au fost alese 2 , și distribuite către 2 Țoape care să le propage în spațiul public.

Prima i-a revenit lui Victor Ponta : cartea ”ortodoxiei” împotriva religiei lui Klaus Iohannis. Ceea ce dl. Ponta – cam cu jumătate de gură, că dacă ar fi câștigat alegerile ar fi trebuit să meargă la Bruxelles și să se milogească la ”schismatici”- și făcu.

Cea de-a doua porcărie homofobă i-a revenit actualului primar general al unei capitale europene : dna. Firea trebuia să atace pe aripa cealaltă : Klaus Iohannis nu are (nu poate avea) copii. Nu copii: ”copilași” (sau, mai bine zis – ”coepilași”, cum pronunță dna. primar, cu o simpatică și dulce de imprevizibilă pareză stilistică, cuvântul copilași) : ceea ce dna. Firea , de astă dată cu gura plină, și făcu.

(Tăiați-mă, ardeți-mă la foc domol, puneți-mi ouă fierbinți la subțiori și dati-mi cu fum de ardei iute pe la nas : în baza celor de mai sus, dar după așa ceva nu voi reuși niciodată să văd în Dna. Firea mai mult decât o țoapă. Țoapă. Și-s dispus să merg cu denumirea asta de la Judecătoria Voluntari până la Curtea de la Haga. )

2*). Nu doar că Țoapa se simte lezată de Arhiepiscopie pentru că aceasta nu o dă la pace pe clădirea construită ilegal, dar și folosește, într-o cerere halucinantă către arhiepiscop (să-l concediereze pe preotul purtător de cuvânt), citate din (haha!) Papa Fracnisc.
Ceea ce Țoapa ignoră este că Papa actual e primul din istorie care reacționează la corupția din România! În plin scandal al Ordonanței 13 a partidului Țoapei, Papa Francisc a reacționat cam așa : – UN LINK AICI.

3) And don t forget: Țoapele astea fac – sau nu fac ce trebuie – numai pentru că zi de zi, ori de câte ori ne intersectăm cu ele sau cu actele lor, le permitem.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

3 răspunsuri

 1. Da, asta e prima parte a solutiei: reactia cetateanului in strada !
  Am fost in Pta Victoriei ca si la Pta Universitatii (inca din seara de 21.12.1989), mitinguri, marsuri, sustinerea partidelor istorice etc. Reactii au fost tot timpul din partea cetatenilor care au crezut (unii inca mai cred )ca in Romania e posibil statul de drept, democratia liberala.
  Ce ne facem cu a doua parte, hotaratoare: o miscare politica hotarata sa lichideze lichelismul !
  Lipsa capacitatii de organizare(in toate domeniile)si de formare a unui grup coerent – marea boala, greu de tratat in Romania.

 2. Democratia le pune la dispozitie viermilor sa aleaga prin vot. Numai ca viermii nu voteaza, ei preferand alte activitati pe motiv ca n-au cu cine. Eu am facut un search cu o zi inainte de vot si am reusit sa discern. Mi-a luat cam 30 de minute o data la 4 ani…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

3 răspunsuri

 1. Da, asta e prima parte a solutiei: reactia cetateanului in strada !
  Am fost in Pta Victoriei ca si la Pta Universitatii (inca din seara de 21.12.1989), mitinguri, marsuri, sustinerea partidelor istorice etc. Reactii au fost tot timpul din partea cetatenilor care au crezut (unii inca mai cred )ca in Romania e posibil statul de drept, democratia liberala.
  Ce ne facem cu a doua parte, hotaratoare: o miscare politica hotarata sa lichideze lichelismul !
  Lipsa capacitatii de organizare(in toate domeniile)si de formare a unui grup coerent – marea boala, greu de tratat in Romania.

 2. Democratia le pune la dispozitie viermilor sa aleaga prin vot. Numai ca viermii nu voteaza, ei preferand alte activitati pe motiv ca n-au cu cine. Eu am facut un search cu o zi inainte de vot si am reusit sa discern. Mi-a luat cam 30 de minute o data la 4 ani…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: