Până la cei 7 semnatari secreți, mai întâi poruncile mediului de afaceri lucid din România, către o clasă decidentă aflată în plin delir:
1-, Opriți scăderile de taxe.
Noi nu putem face autostrăzi, iar fără ele România nu mai există pe harta europeană , numai voi nu vă dați seama de asta, numai voi le puteți face.
Păstrați-vă banii și faceți (sau face-ți) lucrul pe care numai voi îl puteți face: infrastructura de transport. Ce-o fi în stânga și în dreapta autostrăzilor, lăsați în grija noastră.
2-, Opriți scăderile de taxe.
Plătiți specialiști care să se uite în viitor, să schițeze pentru România strategia de educație care să ne repună pe harta de pe care tocmai picăm economic și regândiți modelul de învățământ.
Păstrați-vă banii și finanțați cu ei mecanismul care crează forța de muncă adecvat calificată de peste 10-15 ani. Altfel, și noi, și voi, o să ne concentrăm atunci, ca și astăzi, pe sperietoarea salariului minim, și nu pe bonificarea performanței.
3-, Opriți scăderile de taxe.
Nu vă fie frică să digitalizați administrația, nu vă temeți să interconectați sistemele.
Păstrați-vă banii și compatibilizați infrastructura digitală administrativă – chiar dacă ar fi să coste mai mult decât miliardele cu care le-ați făcut strâmbe din naștere: plătim. Și o să vă explicăm cu altă ocazie de ce suntem dispuși să plătim, că acum nu avem timp.
4-, Opriți scăderile de taxe.
Dacă desființați școala națională de securitate și mai puneți niște miliarde, puteți crea școala națională de științe administrative, pe care ar fi trebuit să o urmeze totți cei care au absolvit colegiul (tot național) de apărare.
Păstrați-vă banii și finanțati meritocrația.
5-, Opriți scăderile de taxe.
Concepeți un plan de golire a instituțiilor publice de incompetență, creați un plan de evaluare permanentă a funcționarilor, iar dacă va trebui să concediați trei sferturi din angajați, nu vă sfiiți:
Păstrați-vă banii și finanțați meritocrația, cu prețul schimbării garniturilor de la ghiseele României. Jurăm că Plătim.
6-, Opriți scăderile de taxe.
Începeți să desctructurați, cu consultanți străini care să lucreze pe situația particulară a României, sistemul de abuz dintre administrație și mediul de afaceri. Păstrați abuzul în serviciu în Codul Penal, reglementați raportul dintre o companie și stat: triplați pedepsele în cazul unei agresiuni, de orice fel, asupra unei companii.
Păstrați-vă banii din taxe și nu stoarceți suplimentar de la mediul de afaceri prin abuzuri ale instituțiilor publice.
7-, Opriți scăderile de taxe.
Formați-vă oameni curajoși care să lupte cu marea evaziune, pentru că marea evaziune distruge afacerile companiilor oneste. Trimiteți la formare peste hotare tineri dispuși să se lupte cu contrabanda, deoarece contrabanda distruge afacerile oneste.
Păstrați-vă banii și asigurați un mediu de business sănătos, indiferent cât costă. Plătim.
8-, Opriți scăderile de taxe.
Deformarea piețelor, mai ales ale celor locale, prin favorizarea economiei clientelare politic, distruge concurența, afacerile, determinarea antreprenorială și lumea vie a afacerilor naturale. Adică vă distruge bugetele.
Păstrați-vă banii și, de ei, asigurați igiena economică fără de care ne năpădesc, ne parazitează și ne mănâncă păduchii politici. De banii ăștia dați-ne funcționari care să nu ne jefuie pentru o autorizație, dați-ne inspectori care nu vin la furat, dați-ne arbitri care să judece corect concurența.
9-, Opriți scăderile de taxe.
Finanțați tehnologizarea economiei, robotizarea companiilor de orice fel, internaționalizarea afacerilor, racordul la marile economii, stimularea cercetării implementabile în economie.
Păstrați-vă banii și investiți, căci asta e o investiție care, chiar dacă nu ai cum să o comisionezi azi, o vor comisiona copiii tăi mâine: căci există, în economia românească, europeană și mondială, și o zi de mâine.
10-, Opriți scăderile de taxe:
Infrastructură, educație, administrație, justiție, racordarea economiei la viitor:
Le-am face noi, dar Constituția nu ne permite:
Păstrați-vă banii, faceți acestea toate, în rest lăsați-ne pe noi. Plătim, plătim, plătim!
***
Cei 7 semnatari ai celor 10 porunci de mai sus sunt organizații de afaceri și sunt secrete. SECRETE!
Astfel încât fiecare are libertatea să se gândească la entitățile de afaceri din România și să completeze cu ce-și închipiue el că s-ar potrivi: RBLS, PIAROM, AmCham, FIC, AOAR, CCIR, CNIPMMR, CDR.
Sunt 8: adică cine nu-i de acord cu cele de mai sus, se poate considera scos din lista celor 7 semnatari.
Văd, însă, și situația în care toți cei 8 subscriu la acest decalog și, cu câte 3 reprezentanți din fiecare entitate, vor picheta – la severul taior și cravata corect aranjată – sediul guvernului României: ar fi la fel de devastator ca numărul angajaților lor scoși în PiațaVictoriei. Și ar face înconjurul lumii – prin coerența cu care ar reaminti tuturor ce așteaptă economia de la guvernare, de la orice fel de guvernare.
Și nu pentru afacerile lor (care merg), și nici pentru profiturile cu care-și calmează acționarii, nici pentru taxe mai mici și nici pentru epuizarea cu succes a unui ciclu economic într-o țară care, după supraturarea investiției, merită părăsită:
Ci pentru o țară care Nu merită părăsită.O țară din care să nu mai plece peste 200.000 de oameni (adică 1%!) pe an.
Altfel, ne paște marele pericol al IREVERSIBILITĂȚII unor fenomene pe care generații întregi nu le vor mai putea neutraliza – în definitiv, există totuși o diferență între a face lucrurile cum trebuie și în a-ți bate joc de ele sau a le ingora :
Ne-am putea trezi cu o țară depopulată tocmai când vom avea nevoie de forță de muncă, și o țară care a ratat marile inflexiuni ale economiei europene deși avea potențialul de-a le fructifica:
Și-atunci, peste vreo 10-15 ani, când o altă clasă politică aleasă de un alt fel de electorat (și e o discuție ce faci tu pentru ele azi ca ele să fie altfel atunci), va încerca să facă ceea ce trebuie făcut chiar azi, să nu ajungem la vorba spusă (cu subiect și predicat!) de fostul ministru Ioan Rus: ajungând dimineața la birou, să constatăm că copii au ajuns niște golănași, iar nevasta o curvă.
Un răspuns
Taxele reduc activitatea economică. Ele sunt un rău necesar, însă doar pentru lucrurile pe care nu le poate realiza fiecare singur. Este nevoie de taxe pentru a avea poliție, dar nu este nevoie de poliție pentru înmatriculări auto sau pentru eliberări permise conducere. Este nevoie de taxe pentru asfaltarea străzilor din oraș, dar nu pentru autostrăzi pe care să se circule ”gratis”. Perpetuum mobile nu există nici în economie, la fel cum nu există nici în fizică. Cu taxe mari nu se pot crea locuri de muncă, ele pot fi doar pierdute cu taxe mari.